Megválaszolt anonim eseteink




Tisztelt Doktornő!
24 éves vagyok, és február közepén csináltak nálam rákszűrést, melynek eredménye P3, HPV gyanú. Emelett szerepelt még az eredményen LSIL és kóros, neoplasticus hámelvaltozás. HPV tipizálás márciusban történt, amin HPV hr 31 és LR szám nélküli eredményt kaptam. Partnerem is vizsgálva lett, alacsony kockázatú HPV-t mutatták ki nála. Kb. 1 hónappal ezelőtt megjelentek rajta condylomák, amiket azóta kezelünk Condyline oldattal, de még nem múltak el teljesen. Kérdésem az lenne, hogy neki nem kell semmilyen gyógyszert szednie? Nekem felírták Isoprinosinet, napi 3x1 adagolásban és emelett természetes immunerősítőt is szedek. Érdeklődni szeretnék, hogy ezek mellett tudok-e még tenni valamit a gyógyulás érdekében, és mit jelentenek a rákszűrésen kapott eredményeim. Illetve arra sehol nem kaptam választ, hogy ha elmúlik a HPV, akkor az azt jelenti, hogy nem újulhat ki többé a szervezetemben? Vagy, ha legyengült az immunrendszerem bármikor kiújulhat? Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Kinga

2016-04-28

Kedves Érdeklődő!

Ha negatív lesz a következő HPV vizsgálata, akkor az nem újulhat ki. De újra megfertőződhet. Ezért javasolnám a HPV oltást Önnek. A legújabb vakcina (Gardasil-9) már a HPV 31 típus ellen is védettséget ad az oltási sorozat után egy hónappal. A mostani LSIL-t azonban nem gyógyítja meg.
Ezt fertőzést kezelni kell (immunerősítés- Isoprinosine napi dózisa 55 kg felett 3x2 tabletta, 55 kg alatt 2x2 tabletta, 80 kg felett 4X2 taletta, D3 vitamin napi 2000 NE ).
Partnerénél a Condyline kezelés rendben. Emellett a partnerének a szexuális életet kerülni kell a gyógyulásig. A gyógyulás akkor mondható ki, ha már nincsenek kinövések, 1 hónap után sem jönnek újabbak, és a HPV teszt negatív lesz. Ha megjelennek újabb szemölcsök, akkor azokat mindig le kell kezelni és ilyen esetben immunerősítőt is érdemes szednie.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktorno! 28 eves vagyok 16 eves korom ota jarok rakszuresre a parommal 10 eve vagyok eggyutt eddig mindig rendben talaltak mindent! De talaltam a mellemben egy csomot tavaly novemberben amiallitolag tej mirigy! Ezt kovetoen rakszuresre mentem ez is novemberben volt ami most nem lett jo! Az orvos azt mondta hogy,az eredmenyem rakellotii stadium sajnos ezt nem ertem! P3 . meg hogy hpv gyanus vagyok! Ezt sem ertem!

A P3 elváltozást a HPV fertőzés okozhatja, mely a méhnyak sejtjeiben Önnél most egy rákot megelőző állapotot mutat. Ez gyógyulhat magától, vagy -ellenőrzés nélkül- elindulhat rákos elváltozás irányába. Ezért kontroll vizsgálatokkal, gyógyszeres vagy kisműtéti kezeléssel előzzük meg a rák kialakulását. A HPV típus ismeretében a HPV oltás beadása is megfontolandó.


A masik a parommal 10 vagyok ez ido alat senkivel csak vele letesitettem parkapcsolatot! A paromnak 12 eves kora ota egy gorcs van a herejebe ami akkor meg zoldborso nagy sagu volt, de mara most 30 eves tojas nagysagu es osszenott az eggyik herevel! Tovabba kb 5-6 eve jelenztkeztek nalla a szemolcsok is a heren! Azota is van! Orvoshoz nem ment azt hitte kozonseges szemolcsok! De en is most tudtam meg mi a jelei a hpv nek!! A kerddesem az lenne hogy akkor o fertozitt meg engem? Mert en rendszeresen jartam vizsgalatra! De nem ertem higy kaphatta el es mikor ? A szemolcsok kialakulasakor? Es eddig mert nem fertozott meg mert ennyi ev utan? A masik csak szexszualis uton terjed?? Tegnap vettek meg mintat tollem ami egy honap mulva jon meg!

A HPV-t főleg szexuális úton lehet elkapni, de tudunk már máshogyan is átadott fertőzésről. Ne azt keressük, honnan jött a vírus, hanem próbáljunk megszabadulni tőle. Ezért a párjának is érdemes lenne egy bőrgyógyászhoz elmennie vizsgálatra. A szakorvos pontosan megmondaná, hogy valóban szemölcsről van-e nála szó, és adna kezelést neki.


A paromat addig fogom nyaggatni mig nem megy orvoshoz! Hozzateszem meg semmien kezelest nem kaptam!(eredmenyre varunk)! Mennyi ido ammeddig kigyogyul az ember??

Terápia és HPV típus függő, hogy mennyi idő a gyógyulás. De minimum 3 hónap. Többes HPV fertőzésnél 12-18 hónap is lehet. Kezelés nélkül hordozhatja több évig is./


Letezik ojan akiezzel szuletik???
Ha az édesanyja rendes hüvelyi úton szülte és ő fertőzött volt, akkor igen.

Nem ertek semmit ezzel kapcsolatban! Valaszat elore is koszonom!

2016-04-27



Tisztelt Doktorok!27 rves no vagyok, rendszeresen 12 eve jarok rakszuresre eddig mindent rendbe talaltaj! De hat honappal ezelott az eredmenyem hpv gyanus lett! A ferjemmek 10 eve elek eggyutt ! Neki aherejeben 12 eves kora ota van egy gircs ami zold birso nagysagu volt mostanra (30) tojasnyi nagysagu! 5-6 eve hirtelen a herejen szemolcsok jelentkeztek ! Valoszinu higy o fertozott meg engem! Dr ahoz mas novel is kellet erintkeznie ha jol tudom! ? De a nagy kerdes az hogy akkor japta ezt a vieust mikor a szemolcsok jelenzkeztek vagy hamarabb! Azert vagyok biztos higy o fettozott meg mert 10 eve senkivel csak vele voltam! Mi lehet a baj?A nogyogyasz szerint 6 hinappal ezelott rak ellotti statuszban voltam!!! Mik meg a helei ha valaki hpvs?? Es ezzel lehet e szuletni vagy csak elkapni kehet? Csak nemi uton terjed???
2016-04-27

Kedves Érdeklődő!

A HPV 95%-ban nemi úton terjed. Többnyire nem születünk ezzel, megfertőződünk az életünk során.
Érdemes lenne kimutatni, hogy melyik ez a HPV (HPV teszt) és hogy pontosan milyen elváltozást okoz (rákszűrés).
A szemölcsök a fertőzést követően kb 4-6 héttel jelentkezhetnek, de van amikor sokkal később alakulnak ki az érintkezéshez képest.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!
HPV 16-os típust diagnosztizáltak nálam három hónappal ezelőtt. Azt szeretném kérdezni, ha P2-es citológiám nem is indokolja, lehet-e műtéttel megszabadulni ettől a vírustól ahelyett, hogy bizonytalan ideig várjam a gyógyulást, vagy kialakuljanak esetleges súlyosabb szövődmények, amelyek a műtétet később úgyis indokolttá tennék?

35 éves nő vagyok, s a diagnosztizálás óta alkalmazom a napi 3x2-es Isoprinosine, C és D vitamin kúrát, azonban a stressztűrésem ingadozó, és egy másik műtét is vár rám, ami megterhelő lesz a számomra és tartok attól, hogy a több hónapos rehabilitációs időszak egyébként is próbára teszi a lelkiállapotmat, ezáltal az immunrendszeremet.

Ha lehetséges a műtéti beavatkozás, annak milyen típusa megfelelő ebben az esetben?

Válaszát nagyon köszönöm.

2016-04-23

Kedves Érdeklődő!

P2 mellett a szakmai irányelvek alapján nem végzünk konizációt. Jelenleg Önnél a HPV 16 fertőzés egy vírus- hordozást jelent. Valóban a stresszállapot erőteljesen befolyásolja a HPV betegség-előhívó képességét.
3-6 havonta kontrollálni kell így a méhnyakat rákszűrés keretében.
Talán van olyan rendelés, aki lézerrel próbálja a HPV-t eliminálni méhnyakról.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!
34 éves lány vagyok, 2012 nyarán az első "rossz" eredményem az alábbi: LSIL enyhe, HPV gyanú, CIN. 2013 tavaszán LSIL enyhe, HPV Tipizálás javasolt, szoros kontroll ajánlott. Ekkor közel egy évig szedtem Isoprinosine tablettát, több kúrát csináltam. 3 havonta nézték a HPV-t, kétszer pozitív eredményem lett, de 2014 januárjára P2 cytologia, negatív fiziológiás kenet az eredmény. A rákövetkező fiziológiás kenet is negatív értékelhető lett. Tehát 1 év múlásával a vírus eltűnt és az eredményeim is jók voltak.
2015. januárjában negatív fiziológiás kenet. Ekkoriban jött ki rajtam glutén-laktóz intolerancia, amellyel kb. 10 kg-t fogytam. Sajnos hízni a mai napig nem tudok, az orvosok nem tudnak összefüggést mondani a HPV és az étel intolerancia között, viszont 2016. januárjában egy P3, HPV CIN1, CIN2, eredményt kaptam, HPV tipizálás indokolt. Kimutattak pozitivitást az 51, 16 és 33-as típusra. Ekkora már teljesen stresszbe estem, hogy mitévő legyek. Visszamentem a nőgyógyászhoz 2016. március elején, csinált megint egy rákszűrést, ahol is P4, CIN3, CIS, kóros neopl. elváltozás lett a vége. Ne haragudjon de borzasztóan megijedtem, mert állítólag azonnali beavatkozás, műtét indokolt. Nem igazán tudom elképzelni, hogy két szűrés között miért csupán 6 hetet vártunk ill. P3-ból P4-re változni ennyi idő alatt több orvos szerint is képtelenség. Ezért el is vittem az összes papíromat egy másik orvoshoz, hogy hátha mond valami bíztatót. Ott azt mondták, hogy nem kellene sokáig gondolkoznom a műtéten, de bevallom én a januári P3 eredményem után, csináltatnék még egyet június elején. Ön szerint is megérne egy utolsó rákszűrést, cytológia vizsgálatot a dolog? vagy essek neki a konizációs műtétnek mindenképpen? Emellett 1,5 éve nem voltam senkivel, és most jönne egy műtéti beavatkozás és majdnemhogy 2 évig nem voltam együtt férfival. Ez befolyásolhat valamit a műtét utáni sexuális életemben? Nagyon sok cikket olvastam erről a vírusról és sok olyat láttam, hogy ki lehet ebből gyógyulni, de ha tényleg veszélyes kimenetele is lehet ennek akkor mennyit lehet várni a műtéttel? Nagyon köszönöm mihamarabbi válaszát.

2016-04-22

Kedves Érdeklődő!

Kedves Érdeklődő!
Elnézést, hogy nem válaszoltam eddig, de külföldön voltam.
CIS, CIN3 abszolút konizációs indikáció. tehát a műtét kötelező!!!
Ezzel kimetszik a beteg részt, és ugyanakkor egy pontos diagnózist is kapnak, hogy CIN2, CIN3 vagy CIS elváltozás volt-e a méhnyak szövetében.
A HPV tesztje 2014-ben negatív lett? Mert csak azt írta, hogy a kenetei lettek negatívak (idézem Önt: "3 havonta nézték a HPV-t, kétszer pozitív eredményem lett, de 2014 januárjára P2 cytologia (ez nem HPV eredmény!), negatív fiziológiás kenet az eredmény. A rákövetkező fiziológiás kenet (ez sem HPV eredmény!) is negatív értékelhető lett. Tehát 1 év múlásával a vírus eltűnt és az eredményeim is jók voltak. "
2015-ben is csak kenetről ír (az sem HPV lelet)!
Hogy ilyen rapidan ez a folyamat elindult, oka lehet a kialakult laktóz
és glutén intolerancia is.
A műtét után a kezelőorvosa megmondja, hogy mikor kezdheti el a szexuális életét. Nagyon fontos, hogy amíg nem lesz ellenőrző HPV tesztje a konizációt követően, addig ne éljen nemi életet.
Végszóként: A HPV fertőzésből ki lehet gyógyulni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő!
Ha van egy magas kockázatú HPV fertőzésem, és egy P3-mas ASC_US eredményem, melyek fel lettek tüntetve a 3 hónappal későbbi kontroll rákszűrés vizsgálatkérő lapján előzményként, akkor a citológus autómatikusan 3 vagy 6 hónappal későbbi ismétlést kér, és emiatt küldenek ki "visszahívós" levelet a lakcímemre? Azért kérdezem, mert az asszisztenső azt mondta küldtek levelet, de P2-es az erdményem, csak a citológus az előzmények miatt ismétlést kér..
Nagyon nem tudom,hogy aggódjak e hétfőig amig látom a leletet,mert most csak mondták amikor bementem, vagy pedig nyugodjak meg, és mindenkinek akinek van HR hpv-je annak gyakrabban kérnek ismétlést, és erről tájékoztatják?
Köszönöm szépen.

2016-04-22

Kedves Érdeklődő!

Magas rizikójú HPV fertőzés és ASC-US mellett 3-6 havonta kell kontroll vizsgálatot kérni. Ez függ a HPV típusától. Érdemes ilyen stádiumban immunerősítő készítményeket (gyógyszer, D vitamin) szedni a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!

Èrdeklődnèk,hogy Isoprinosine szedèse mellett ajánlatos hūvelyöblìtèst is vègezni? Az orvosom mèg a grape vital hūvelykupot is ajánlotta. Önnek mi a vèlemènye?

Köszönettel Ildikò

2016-04-21

Kedves Érdeklődő!

Kedves Ildikó!
Grape vital hüvelykúp és Isoprinosine együttes használatával kapcsolatban nincs tapasztalatom, és még ilyen orvosi vizsgálat eredményéről sem tudok.
Külön használnám őket, amikor gyógyszerszedési szünet van az Isoprinosine-nál.
Hüvelyöblítést általában nem tanácsolom senkinek, mert fel lehet vele vinni fertőzést a kismedencébe.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő!

Szeretnék kérdezni pár dolgot Öntől, mert nagyon nem tudom, hogy hogyan kezeljem a jövőbeli kapcsolataimat, ha a tényekkel nem vagyok tisztában.



1., 2011-ben HPV magas-és alacsony kockázatú törzseit mutatták ki, 1

év múlva már negatív volt a lelet.
Ez a lelet egy HPV teszt volt? Ami negatív lett?

Végig tünetmentes voltam. Mindez

történt annak ellenére, hogy mielőtt elkezdtem szexuális életet élni,

be lettem oltva Silgard oltással.

Az utolsó Sirgard oltás után mennyivel kezdte a nem életét?



2., Egy hete HPV+ volt a lelet, de nem tartalmaz alacsony, se magas

törzseket, N/A. Immunerősítőt szedek, 3 hónap múlva vissza kell

mennem kontrollra. Itt is végig tünetmentes voltam.





Önhöz kérdéssel nem magam miatt fordulok, hanem a jövőbeli

partneremhez való viszonyulás miatt, mert nem szeretném kitenni

semmilyen veszélynek.





Ha negatív lesz a leletem, attól fertőzhetek ugyanúgy?
Ha a HPV tesztje negatív, akkor Ön nem fertőzhet.


Az utolsó negatív óta mindig használtam óvszert, tudom, hogy ez nem

garancia, ráadásul orális szex is volt.

Akkor ez azt jelenti, hogy bár nekem negatív lesz, és a páromnak sem lesz HPV-je

(most nincs partnerem),

egyáltalán nem lehetek úgy valakivel őt védve, hogy tisztáznám az esetleges következményeket?



Én az Ő számára végezhetnék elméletileg orális szexet?
Igen, ha tudja róla, hogy Ő is negatív HPV teszttel. Különben Önt fertőzi meg a szájüregében.

Egyértelműen a

magam számára nem kívánom, ez nem kérdés. Nem szeretném továbbadni, én

sem szerettem volna megkapni. Fair szeretnék lenni és tisztában lenni

azzal, mit is jelent ez.



Előre is köszönöm a válaszokat, és elnézést, ha némelyikre rá lehetne

jönni a honlapról, de teljesen össze vagyok zavarodva.





Üdvözlettel:

2016-04-20

Kedves Érdeklődő!

Köszönöm szépen! Igen, a lelet HPV teszt volt és negatív.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

HPV hordozó mindenki lehet úgy is, hogy megkapta a HPV oltást. Még az oltásban lévő típusokat is hordozhatja. És ezáltal fertőzhet is. Betegség is kialakulhat CIN1 stádiumig. Súlyosabbat (CIN2-3 CIS, CC, AIS, AC) eddig nem nagyon regisztráltak. Az oltás csak az oltóanyagban lévő típusokkal szemben ad igazi védettséget.
Ha 2011-ben volt egy negatív HPV eredménye, akkor a mostani NA egy új fertőzés következménye lehet.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő,
30 eves ferfi vagyok, tavaly allapitottak meg nalam HPV 6,31 es tipust!Tavaly oktoberben be is adattam magamnak az 1.Silgard oltast, mivel picit elfeletkeztem az idopontrol igy marciusban lett beadva a 2.oltas! a kerdesem az lenne, hogy On mit javasol a 3.oltast mikor adassam be? mivel az 1-2 kozott volt 3 honap csuszas igy nemtudom mikor legyen a 3 oltas beadva. Valaszat koszonom

2016-04-19

Kedves Érdeklődő!

1 éven belül javasolt mind a 3 oltást beadni. Akkor még hatékonynak írja le a gyártó cég.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktorno,

erdeklodni szeretnek hogy elofordulhat e HPV fertozes a szajban olyan formaban, hogy lepedekes nyelv, kellemetlen szajszag? Mar voltam minden kivizsgalason ami a gombakat illetve bakteriumokat illeti es semmit nem talaltak sehol...1 eve mar megalapitottak nalam HPV fertozest!Elegge aggodom, hogy nem e lehet ez a szajuregi HPV fertozes tunete. Valaszat elore is koszonom!!!
Melania

2016-04-18

Kedves Érdeklődő!

Szájszagot okozhat rossz fogazat, reflux-betegség, fekély a szájüregben, tályog, ételdarabkák a mandulában és még sok egyéb betegség. A HPV okozhat fehéres foltokat a száj nyálkahártyáján (ez nem egyenlő a lepedékes nyelvvel), kis kinövéseket, vagy daganatot. De kellemetlen szájszagról komoly elváltozás vagy betegség nélkül még nem hallottam.
Könnyen eldöntheti azonban hogy van-e szájüregi HPV fertőzése egy szájüreg/garat HPV vizsgálattal.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!
NEkem olyan kérdésem lenne, hogy az utóbbi évek kutatásai szerint a magas kockázatú HPV tipusok között- a 16-os és 18-ast kivéve- vannak veszélyesebb,gyakrabban vagy akár gyorsabb lefolyású malignitást eredményező tipusok?
Azt olvastam, hogy a 16-os és 18-as az esetek 70%-át teszik ki, de a maradék 30%-ban van valamilyen veszélyességi "sorrend,gyakoriság"?
ÉS a lefolyás gyorsaságát tekintve?
Esetleg találok erről valamilyen viszonylag frissebb tanulmányt a neten, vagy nem valószínű?
Köszönöm szépen: Liza

2016-04-17

Kedves Érdeklődő!

A HPV 16, 18-as a legmagasabb kockázatú típusok valóban.
Vannak közepes kockázatú (pl. HPV 31, 33, 45) és enyhe kockázatú típusok a magas rizikójúak között.
A "lefolyás gyorsasága" még egyik típusnál sincs megállapítva. Láttunk már HPV 16-ot is 5-10 évig lappangni egy szervezeten belül.
De a HPV 16 és 18 tud igazán agresszív és rapid lenni, ha a beteg immunállapota gyengült (pl. stressz, dohányzás, autoimmunbetegség miatt).


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna