Megválaszolt anonim eseteink




Kedves Doktornő!



39 éves nő vagyok. A legutóbbi nőgyógyászati vizsgálat alkalmával 66-os HPV fertőzést diagnosztizáltak negatív citológia mellett.



A korábbi nőgyógyászati vizsgálatokon még nem volt HPV szűrés.



Jelenlegi párkapcsolatom stabil (15 hónapja), de valószínűleg a párom is megfertőződött, úgy sejtjük, hogy tőlem.



Az ezt megelőző pár évben több férfival is létesítettem szexuális kapcsolatot.



A következő kérdésekre szeretnék választ kapni, hogy párommal mielőbb meggyógyuljunk:



A férfiakra milyen vizsgálat vár (és hol?), hogy a HPV fertőzést és annak típusát megállapítsák?



Nemiszervéről vesznek puha kefével mintát. Fájdalmatlan vizsgálat.

Az orális szexuális aktus hogyan értelmezendő? Vagy is mit kell elkerülni?


A fertőzött fél orálisan ne érintkezzen a nem fertőzött fél nemi szervével?

Vagy teljesen mindegy, mert ha az egyik fél fertőzött, akkor bármilyen vonalon megtörténhet a fertőzés?

A partnere HPV státuszáról nem tudunk semmit. Így nehéz erre válaszolni.

Csókolózással terjedhet?



Igen, terjedhet csókolózással. De nem tudjuk, hogy a szájukban fertőzöttek-e.

Az óvszer biztonságos védekezést nyújt?
60-70%-ban.

"Kiváltható" óvszeres védekezés mellett a szexuális élet felfüggesztése?



Valamennyire igen.

Javasolná-e az Isoprinosin kezelést? (Feltételezem, nem vény nélkül kapható gyógyszer.)

Vényköteles. Amíg nincs a rákszűrésében eltérés, addig nem.

Ha a HPV gyanú a páromnál is beigazolódik, nála is javasolt a kezelés?

Csak óvszer javasolt.



Válaszát előre is köszönöm.




2016-05-24

Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!
Második konizációs műtéten vagyok túl, a második szövettan eredményére még várok, hogy ép résszel sikerült-e eltávolítani az elváltozást. Az előzőekben CINIII állapotot írt a szövettan invazív gyanú felmerülése nélkül (méhkaparást is végeztek), a méhem felé ép résszel sikerült kimetszeni, laterálisan azonban a hőkárosodás miatt nem volt egyértelmű az épben történő kimetszés, ezért ismételtük meg a műtétet. Ha jól tudom rákmegelőző állapotban voltam, amit a műtéttel sikerült megszüntetni. Ezt helyesen gondolom?
Emellett miután HSIL-t kaptam eredményül és egy cintec plus pozitív eredményem is volt a műtétek előtt kérdezném, hogy az épben történő kimetszés után mi a teendő? Nyilván HPV tipizálás szükséges, de elképzelhető, hogy a műtéttel eltávolították? Szükséges a páromat is szűrni (14 éve élünk monogám kapcsolatban)? Kell attól féljek, hogy újra aktivizálódik a HPV?Immunerősítésnek magas dózisú C-vitamint és Huminiqumot szedek.
Köszönöm válaszát!

2016-05-24

Kedves Érdeklődő!

Ha most az épben lesz a kimetszés, akkor a seb gyógyulása után a HPV vizsgálat mutatja majd meg, hogy sikerült-e minden vírust "kioperálni".
Addig a szexuális élet kerülendő.
A partnerénél pedig HPV vizsgálat szükséges, hisz Ő lehet HPV hordozó, és Önt visszafertőzheti.
Immunerősítésnek a C vitamin nem lesz elegendő, ha újra kimutatják a HPV jelenlétét Önben.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Tisztel Doktornő!
Köszönöm válaszát! Amíg nincs tipizálás azért szükséges valamilyen immunerősítés? Biztos ami biztos alapon. Esetleg tud valamit ajánlani? Ettől a fertőzéstől előfordul éles derékfájdalom?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Derékfájdalom a HPV-től nem szokott lenni.
Isoprinosine tablettát javaslunk konizáció után igazolt HPV pozitivitás esetén.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Üdvözlöm!
Segítségét kérném.Jelenlegi barátommal majdnem egy éve vagyunk együtt.Kb. egy hónapja hpv 68 at diagnosztizáltak nála.Mivel nekem régen volt már egy hpv 39, ami majdnem öt évbe telt mire negatív lett,ezért ebből tanultam és a jelenlegi párommal szerencsére védekeztünk így nem kaptam el az övét(én is voltam vizsgálaton,negatív lett,rákszűrés is jó).Viszont torokból is néztünk hpv t és a barátomnak az is pozitív lett.. nekem negativ minden(torok,hüvely is).Így nem értjük a dolgot..Orálisan,hogyhogy nem kaptam el?Lehetséges azért, mert én átestem régen egy fertőzésen,illetve anno a silgard oltást is megkaptam?Mi lehet az oka?Gondolom amíg pozitív az eredménye,addig "mindenhogy"védekezzünk,az orális sex is kerülendő,még így is,h idáig nem kaptam el tőle?Csókkal terjedhet?Válaszát előre is köszönöm!

2016-05-23

Kedves Érdeklődő!

A nők kevésbé hordozzák a szájüregben HPV-t. Ez az eddigi tapasztalatunk. Az óvszert javaslom, hogy mindig legyen fent (oralis szexnél is), ha csak ő fertőzött. Ha kibírják, akkor ne csókolózzanak kb 3-6 hónapig (akkor kontroll vizsgálatok kellenek), és a partnere ne részesítse Önt szájjal-nyelvvel örömökben (no cunnilinggus). Ha nem bírják ki ezt, és monogám kapcsolatban élnek, akkor talán a szájüregből és az óvszer segítségével a péniszről is előbb-utóbb eltűnik a HPV.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornő!

A párkapcsolatom kezdete után nagyon kevéssel (tehát vélhetően nem a jelenlegi partner okán) szemölcsök jelentek meg a nemi szervem környékén. Ezeken nemigyógyász orvos lézeres kezeléssel eltávolította akkor, illetve most havonta járok vissza, amikor egy egy új elváltozés megjelenik. Felmerülő kérdésem a következő:

- tünetmentes férfi partner esetén - aki nyilván azóta hordozóvá vált- van e értelme a hpv tesztnek. Ha igen, akkor miért? hiszen a vírus nem gyógyítható, tünetek kezelésére pedig az ő esetében nincs szükség

- én járok rákszűrésre, hpv szűrésre, a szemölcsök kezelésére, de ezen kívül tudok mást tenni magamért, amig az immunrendszer legyőzi a vírust?

- a teljes nemi élet elhagyása hónapokra nyilván nem élhető, az óvszer pedig nem nyújt biztos megoldást. mi a helyes eljárás ebben a kérdésben?

köszönöm előre is, Judit

2016-05-23

Kedves Érdeklődő!


Leghatékonyabb gyógyulás így érhető el az Ön speciális esetében:
- nemi élet felfüggesztése a gyógyulásig, HPV negatív tesztig
- a HPV oltás beadása (Silgard vagy Gardasil-9)
-a kinövő szemölcsök folyamatos lekezelése (lézer, egyéb)
-Immunerősítő tabletta szedése 3 hónapig (vagy gyógyulásig)
- nemi szőrzet borotválásának, epilálásának elhagyása (ha eddig ezt végezte)
Partner védelmében: az ő HPV tesztelése és az eredmény függvényében a HPV elleni oltás beadása. Nemiszőrzet borotválásnak felfüggesztése.

Ezek közül azt tartják be, amit be tudnak és akarnak.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!

Az Isoprinosine tabletta európai viszonylatban hiánycikk. Mivel lehet helyettesíteni ezt a tablettát? Van-e olyan készítmény, ami hasonló hatóanyagú?

Válaszát köszönöm.

2016-05-23

Kedves Érdeklődő!

Elérhető lesz újra június elejétől a patikákban.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!
Hüvelyben lévő condyloma esetén használható a Silver q hüvelykapszula?
Válaszát Köszönöm

2016-05-20

Kedves Érdeklődő!

Sajnos nem ismerem a silver q-t.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!
Lányom 25 éves, nőgyógyásza szerint hpv szemölcsei vannak.Ezeket ecseteléssel kezeli. Felvetette vele a gardasil nevű oltást.Kb.4-5 napra mintha elfküdte volna a nyakát, nem tudja hátra hajtani a fejét.S azóta sem. Lányom jelezte ezt a nőgyógyásznak.Ő azt mondta nem gondolná, hogy ez mellékhatás. Háziorvos kezelte izomlazítóval és gyulladáscsökkentővel de nem használ semmit. Ez már kb. 3 hete van. Nem tudom fel merje-e venni akövetkező oltást. Szeretném a véleményét megkérdezni erről.Van-e valamilyen teszt rá, hogy ez valami szövődmény? Kihez fordulhatnánk?
Válaszát előre is köszönöm!
Egy aggódó anya Szegedről

2016-05-20

Kedves Érdeklődő!

Kedves Doktornő!
Köszönöm válaszát. Holnaptól kap a nyakára "interferenciás" kezelést 15 alkalom. Maszírozáson is volt már egyszer, a maszírozó azt mondta, hogy nagyon csomós, ezt heti egy alkalommal, a kezelést naponta kapja. Reménykedem, hogy hatásos lesz.
Nekem egy kicsit furcsa, hogy az orvosa nem csinált HPV szűrést, vagy ha a cytologia jó akkor a hüvelyben nincs HPV? Vagy keressünk inkább másik orvost aki az ilyen betegségre van specializálódva? Őn tudna ajánlani Szegeden valakit? Egy elóző betege kérdezte az immunerősítőt, lehetne iyet a lányomnak szedni? Még egy buta kérdés. Ezeket a szemölcsöket ugye mi mem kaphatjuk el (pl.wc).
Várom válaszát! Tisztelettel!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Valami baj lehet a levelezési rendszerrel, mert én már próbáltam Önnek válaszolni...
Most írok ismét.
Ha a nyaki fájdalom izomgörcs vagy gerincproblémák miatt alakult ki (elfekvés, huzat, rossz tartás, stressz, vírus infekció), és nem múlik a háziorvos által felírt gyógyszerekre, akkor rheumatológust kell felkeresni. Paralel gyógytornászt is be kell avatni a kezelés folyamatába.
Ha ezek neurológiai tünetek, akkor neurológushoz kell menni.
Teszt sajnos nincs arra, hogy ez oltási szövődmény-e.
Az oltást végző orvosnak a történteket az OGYÉI felé jelenteni kellene, de Önök is megtehetik ezt, már van lehetőség a honlapjukon (mellékhatás jelentés).
A következő oltást, amíg a fájdalom oka nem derül ki, nem adatnám be.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Kicsit későn tudok Önnek válaszolni, elnézést.
Megoldódott azóta a lánya nyaki problémája?


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Kedves Doktornő!
Sajnos a lányom nyaka azóta is fáj. Közben háziorvosa elküldte röntgenre, és vérkép is készült.Látta ortopéd orvos, javasolt a röntgen és a panasz alapján elektromos kezeléseket. Ezt most kezdte el. Azért én Továbbra is aggódom, túlságosan egybe esik.Az oltást követően az egyik éjszaka valószínű, hogy lázas lehetett, mert nagyon izzadt.
Önök biztos több esettel találkoznak, ezért fordulok Önhöz tanácsért.Annyi mident lehet ezekről a védőoltásokról hallani.
Lehet ezt valmivel igazolni, hogy szövódmény, mert akkor lehet, hogy más kezelés kellene?
Lassan a második oltást is fel kellene vennie. Felvegye?
Köszönöm mielőbbi válaszát!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Doktornő!
Lehetséges, hogy rossz helyre írtam?.
Sajnos lányom nyaka nem javul.Nem tudom, hogy Ön látja-e amit az alábbiakban írtam. Szeretném megkérdezni, hogy nem kellene kapnia valami immunerősítőt? Most nincs újabb szemölcs, nem kell ecsetelni.Ezeket elkaphatjuk mi is? (pl.WC)
Kőszönöm válaszát!


Kedves Doktornő!
Önöknél itt a HPV Centrumban végeznek condyloma eltávolítást?
Köszönettel várom válaszát.

2016-05-20

Kedves Érdeklődő!

Igen, végzünk.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő!

23 éves vagyok. Több, mint egy éve küszködöm a visszatérő folyással, ami már mondhatni inkább állandó jellegű. Halvány sárgás, szagtalan, nem csíp, nem ég, de roppantul kellemetlen a számomra. Ezzel egyetemben folyamatosan látogatom a nőgyógyászatot is. Tavaly áprilisban a cytológia eredményem P2-es volt. Gomba, baktérium nem tenyészett ki. Folyamatosnal kezeltek hol ezzel, hol azzal. Ősszel genoid szűrésen vettem részt, ahol
Neosseroa gonorrhoeae DNS negatív (-)
Mycoplasma genitalium DNS negítv (-)
Ureaplasma DNS negatív (-)
Chlamydia trachomatis DNS negatív (-)
lett.
A panasz nem szűnt meg, az orvos tovább STD-re passzolt. Így hát idén nőgyógyászt váltottam. (Közben egy új kapcsolatom lett) Pici gombásodás kezelés után, megjött az idei cytológia eredményem, ami P3-as lett és HPV gyanús. Kenetet vettek, tipizáltak: gomba, baktérium nem tenyészett ki. Közben sajnos észleltem a HPV jelét, genitális szemölcs formájában, melyet az eredmény is igazolt:
HPV DNS pozitív (+), alacsony kockázatú HPV (LR) típus(oka)t tartalmaz. Az LR csoportból csak a 6-os és 11-es típusokat tipizálták.

Közben elkezdtem a kezelést, Isopinosine-vel (amiből most országos hiány van és sehol nem kapható), és Condyline ecsetelővel pedig a látható szemölcsö(ke)t kezeltem/kezelem. Valamint hetente kétszer javasolta, hogy használjam a Lactofeelt.
Partneren kissé korábban megjelent kis picfehér elváltozást, mely ezek szerint ez lehetett (korábban nem tudtuk, mi lehet az), kezeltük, neki már teljesen elmúlt (gondolom a jó immunrendszer), azóta pedig nagyon ügyelünk a védekezésre.
A folyásom sajnos azóta is fennáll, amit már fogalmam sincs hogyan kezelheték. Komolyabb nemi betegségre nem gondolok, hiszen véradó vagyok, értesítést kéne kapnom róla, ha valami problémám van, ehelyett SMS-t kaptam az idén is, hogy felhasználták a vérem.
Ezek a HPV típusok okozhatják a folyást, gyulladást? Már nem igazán tudom, hogy mi tévő lehetnék, az orvos azt mondta, hogy ha nem csíp, nem viszket, akkor nem kell törődnöm vele, de szerintem ez állandó folyás nem normális (mindig foltot hagy a betéten). Ráadásul a hetekben szeretkezés után pár napra megváltozik a folyásom, darabos lesz, néha úgy érzem, mintha mindenem be lenne gyulladva és vizelés mellé égő, csípő érzés párosul, ami most már odáig fajult, hogy rengeteget járok a mellékhelyiségre, és már-már alig bírom visszatartani a vizelést, de nem azt az ingert érzem, mint felfázáskor, hogy bírok ülni sem, hogy fáj. Hanem egyszerűen, ha elkap az inger, akkor nehezen tartom vissza a vizelést. Lehetséges a húgyúti probléma okozhatja az állandó hüvelygyulladásom vagy oda-vissza? Mit próbálhatnék ki, mindenféle vényköteles hüvelykúpot kaptam már, és mindenféle vény nélkül kapható dolgokat is kipróbáltam. Mi okozhatja ezt a gyulladást? Rendkívül el vagyok keseredve, ami úgy érzem mindennapjaimra rányomja a bélyegét.

Köszönöm előre is választ.
További szép napot!

2016-05-20

Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!

Beadható e nekem az új 9 komponensű HPV oltás, ha 1,5 éve megkaptam már a 4 komponensű Silgard oltást? Hiszen a 9 komponensű ugyan azokat a leölt vírusokat tartalmazza, plusz 5 újabbat. Nem lesz ez így "sok", hogy még egyszer beoltanak 3 fázisban ugyan azzal is?

2016-05-19

Kedves Érdeklődő!

Miert szeretne most a 9 komponensut is?
A vakcina nem elolt virusokat tartalmaz, tehat nem lenne sok. Itt az a kerdes, hogy szukseg van-e ra a 4 komponensu beadasa utan 1,5 evre?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő!
A hüvely falán található condyloma eltávolítására milyen lehetőségek vannak?
Válaszát előre is köszönöm.

2016-05-19

Kedves Érdeklődő!

Borgyogyasz vagy nogyogyasz tavolithatja el. Az condyloma elhelyezkedese, merete, es a rendelo lehetosegei szabjak meg, hogy fagyasztassal, egetessel vagy lezerezessel tortenik-e majd meg.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna