Megválaszolt anonim eseteink




Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Cin II, HPV 66 és 45, CINtec pozitív leletemet ma kaptam meg. Legutóbb 5 hónapja készült szűrés, az még cin I volt. Először 2014 októberben lett "egyéb elváltozás" és P2 a leletemen. 10 éve járok rendszeresen rákszűrésre, 2014-ig mindig csak annyi volt a leleten: "negatív".
A kérdéseim:
Mire számíthatok az egy hét múlva esedékes konizációs műtéten? Leginkább a cintec pozitív eredmény miatt aggódom. Ezek szerint rosszindulatú elváltozással van dolgom.
Amennyiben a műtét nem lenne sikeres, milyen esélyeim vannak a későbbiekben?
Nagyon aggódom.
Válaszát köszönöm.

2016-04-16

Kedves Érdeklődő!

Elnézést, hogy most válaszolok, külföldön voltam.
Azóta megvolt a műtétje, és gondolom a konizációs minta szövettani eredménye is megjött már. A CINtec pozitivitás még nem jelent rákot.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!
39éves anyuka vagyok, 7éves kisfiam van. Több mint tíz éve monogám kapcsolatban élek. Szeretnénk még babát, ennek kapcsán mentem nőgyógyászati rák szűrésre, ahol is HPV szűrést is kértem (akciós volt:), de nem kis ijedtségemre, a HPV leleten a következő volt olvasható: "A minta HPV DNS pozitív, és magas kockázatú HPV (HR) típus(ok)at tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben) HPV genotípus: 52." Kellően megijedtem, ahogy kell. Teljesen megbénultam, a mindennapi tevékenységeim közepette is csak erre tudok gondolni, rettenet be vagyok rezelve. Egy puszit sem merek a gyereknek adni, aludni alig tudok. Az ezzel párhuzamos konvencionális cytologia leletem negatív kenet értékelésű, semmilyen egyéb elváltozást, kóros hámelváltozást nem jelez. Engem igen megrettentett ez az onkogén HPV 52. Kértem a Doktor urat, hogy nem lehetne-e CINTEC vizsgálatot is végezni, (mert tájékozódtam, hogy ezzel még többet meg lehet tudni), hogy megnyugodjak, de javaslata csak annyi volt, hogy 6hó múlva újabb cytologia, és HPV szűrés. Addig szedjek Isoprinosine tablettát, valamint D vitamint, vagy bármilyen immunerősítőt, akár Béres cseppet...stb. Rettenet meg vagyok ijedve. Kérdéseim a következők:
Lehet-e Önöknél csak a CINTEC vizsgálatot kérni (csak ennek mennyi lenne az ára?)
A páromat is szeretném megszűretni, illetve szájüregi HPV szűrést is szeretnék mindkettőnknek, mivel gondolom, hogy az orális sex-szel ugyanúgy visszafertőzhető a vírus.
Önöknél lehetséges a szájüregi szűrés?
Gondolom, hogy a kisbaba "gyártást" most jegelnünk kell, ügye? Az immunerősítő gyógyszer szedése alatt, gondolom nem túl jó ötlet teherbe esni. Nem vagyok már kamasz, de az oltást szeretném beadatni magamnak, (a négy komponensűt), ha mindent szeretnék egyszerre (szájüregi szűrés, CINTEC, oltás, azt meg lehet oldani egy látogatás alkalmával a Centrumban?) Köszönöm szépen a válaszát!

2016-04-14

Kedves Érdeklődő!

Sajnos most tudok válaszolni Önnek, mert külföldön voltam.
Mindent meg lehet oldani nálunk a Centrumban. Ha még aktuális, kérem, hogy kérjen időpontot az info@hpvcentrum.hu címen.
A kisfiának egy puszival nem fogja átadni a HPV-t.
Jelenleg Ön horodzza a HPV 52-est, de az nem okoz betegséget.
Isoprinosine-t terhességben nem adjuk.
Van egy új oltás (Gardasil-9), ami a HPV52 ellen is véd. Ami valójában az új fertőzések ellen ad védettséget. De a már HPV hordozókban az önfertőzés ellen is védhet.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt doktorno!
13 hete a citologiam P3 Asc-us nem meghatarozhato okbol lett es a tipizalas utan kiderult hogy magas rizikoju torzset mutattak ki. Par hete kialakult egy mehszajsebem is de az orvos szerint ez gyakori es nem irt fel semmit. Csak januarban csinaltam egy macmiror kurat de ekkor meg nem tudtam a mehszajsebrol mert nem volt ott.
Most levettek a masodik szurest aminek az eredmenyet varom de van ami nem vilagos.
Ha jol ertelmezem a korabban itt olvasottakat akkor ha bizonyitott a magas kockazatu hpv es melle tarsul egy p3 asc-us lelet akkor minden bizonnyal azt a hpv okozza nem lehet hogy tenyleg gyulladas?
Es akkor lehetseges hogy a mehszajsebem par het alatt elrakosodik az ott levo hpv virustol?
Ezek alapjan kizarthogy most p2-es lesz az eredmenyem? Foleg hogy nem kaptam immunerositot sem.
Elegge megijedtem.
Nem dohanyzom, viszont januar ota sokat stresszelek amitol fogytam is 7-8kg-ot, szultem mar huvelyi uton es 28 eves vagyok.
Koszonom szepen.

2016-04-13

Kedves Érdeklődő!

Elnézést a késői válaszért, külföldön voltam.
P3/ASCUS magas rizikójú HPV-vel többnyire HPV okozta elváltozásra utal. De lehet mellette még gyulladás is.
A méhszájseb nem rákosodik pár hét alatt.
A HPV fertőzés nem múlik el egy hónap alatt. Legalább 6-12 hónap kell a gyógyuláshoz, több HPV együttes jelenléte esetén még több, főleg, hogy nem szed immunerősítőt.
Stresszelés helyett inkább immunerősítés kellene (megfelelő gyógyszer, D-vitamin 2000-3000 NE naponta, egyéb vitaminok, nyugalom). A partner szűrése is fontos, mert valószínű, hogy pingpongozzák egymás között a fertőzést. Óvszerhasználat is segítene. A HPV oltás is megfontolandó, ha tudjuk, hogy most mi okozza az elváltozást.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornő
A nőgyógyászom azt mondta, hogy condyloma szerű kinüvés van a hüvelyemben, de még ő sem biztos benne, mert nem az a tipusos. Felírt isoprinosinet, amitől szorít a gyomrom, meg fáj az alhasam, nem kiírhatatlan, de nem az igazi. Észlelt egy kis fertőzést is, felírt betadinet rá. Valamitől picit véreztem, ma, de nem sok volt, el is múlt. Féléve élek monogám kapcsolatban. 2 hét alatt növekedett meg ez a kinövés lencse méretűre. 21 éves vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy biztosan condyloma lehet-e vagy mi más? Bemenjek az ambulanciára ezekkel a tünetekkel, vagy várjak még vele? Ön mit tanácsol? Ilyenkor még beolthatom magam? Hogy mulasszam el a szemölcsöt, akár természetesen is?
Mennyi idő a gyógyulás? Félek, hogy rá mehet a kapcsolatomra is, ah sokáig tart.
Válaszát előre is köszönöm

2016-04-09

Kedves Érdeklődő!

Elnézést a késői válaszért. külföldön voltam.
Először Önt meg kellene vizsgálni, hogy mi ez a kinövés. Ha szemölcs, akkor van esély, hogy a mostani párjától fertőződött meg. Tehát őt is le kellene szűrni, és Önnél is megnézni a HPV típusát.
Az oltás nem fogja elmulasztani a condylomát. De az új fertőzésektől megvédené. Tehát javaslom Önnek, mert fiatal.
Ha megvannak a leletek, akkor tudnék tovább tanácsot adni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő
Cin3, HPV16, HSIL -lel hidegkékese conizáción estem át, már három éve. Jelenleg Cin2, és nincs HPV tipizálás. Viszont ahol operáltak mindig fáj a hasam. A varratott akkor nem vették ki rendesen, v. benn maradt ezért gyullad be ez a rész? Akármilyen is volt akkor a leletem, negyon megbántam, hogy akkor hozzám nyúltak. Állandó gyócereken élni se normális.

2016-04-09

Kedves Érdeklődő!

Én miben segíthetek?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

A varratok okozhatnak gyulladást a hasamban, v. egyszer maguktól kipottyannak?
Megkaptam a silgard háromfázisu oltást. Gyógyultnak mondhatom magama? És ha én és partnerem monogánok maradunk, újra már nem fogom elkapni a vírust?

Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel
Andrea

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Kedves Doktornő

Kérem válaszoljon az előző kérdésemre
Köszönöm

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

A bent maradt varratok okozhatnak gyulladást.
Ezt meg kell mutatni a nőgyógyásznak.
A jelenlegi CIN2-t, ha a HPV 16 okozza, újra meg kellene operálni.
Ha a Silgard oltást úgy kapta, hogy már/még Önben volt a HPV 16, akkor az ellen nem véd. Amint írja, kialakult egy újabb CIN2 állapot Önnél. A Silgard csak az új fertőzések ellen ad védelmet.
A partnerénél is nagyon fontos lenne a HPV vizsgálat (nemiszervi mindenképp, és ha élnek orális szexet, akkor a szájüreg/garat szűrés is).

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő!

41 eves no vagyok,2 gyerekem van, es a ferjemmel 20 eve monogan kapcsolatban elunk. Ennek ellenere 6 hete az eves rutin vizsgalaton papIII HPV 39 CIN1 eredmenyeket kaptam. Ez utan ket helyrol szovetmintat vettek ennek az eredmenye negativ lett. Nem dohanyzom, nam vagyok stresszes. A ferjemnek viszont stresszes a munkaja. Evente jarok ellenorzesre. Soha nem volt PapII-nel rosszabb eredmenyem es gomba fertozesen kivul sem volt mas az eves tesztekben. A mai napig nem ertjuk hogyan fertozodhettem meg, ha ez a virus sexualis uton terjed. Teljesen kizart, hogy a ferjem felrelepett volna, ezen a teman mar tul vagyunk. Onnel olvastam, hogy elkepzelheto nagyon bar kis valoszinuseggel mas uton is terjed a fertozes (rendszeresen jartam uszodaban az elmult fel evben es nyilvanos WC-n kivul egyeb okot a mi esetunkben nem tudok elkepzelni). Hogyan fertozodhet meg valaki egyeb uton? A masik kerdesem az lenne, hogy milyen immunerositoket alkalmaznak? Mivel en kulfoldon vagyok, itt nekem csak egy 6 honap mulva eloirt ujabb tesztet ajanlottak. De Onnel azt olvastam van kiegeszito immunerosito kezeles is. Harmadik gondom meg az, hogy a ferjemet a vizsgalat utan senki sem vizsgalta meg. Ha jol ertem a valaszait, akko O engem visszafertozhet, ha en mar kigyogyulok? En ket het mulva Magyarorszagra utazok egy hetre (a ferjem sajnos nem tud velem jonni. Addig is mit tehetek?

Elolre is koszonom a valaszat.
Gabi


2016-04-08

Kedves Érdeklődő!

Sajnos most tudnék válaszolni külföldi utam miatt a kérdéseire.
Ha még aktuálisak, akkor írjon kérem az info@hpvcentrum.hu címre.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!

29-éves férfi vagyok, kb. egy éve jelentek meg szemölcsök a nemi szervemen, amik két alkalmas leégetés után elmúltak. Fél év tünetmentesség után, egy hónapja csináltattam tesztet, ahol 39-es típusra pozitív eredmény kaptam. Gyógyszeres (isoprinosine)vagy vakcinás kezelést ajánlottak. Ön szerint melyiket jobb választani?

Köszönettel:Gergő

2016-04-05

Kedves Érdeklődő!

Sajnos egyik vakcina sem véd a HPV 39-cel szemben jelenleg.
Van most tünete, szemölcse, vagy csak HPV hordozó, azaz pozitív?
Ha ez utóbbi van, akkor óvszerrel éljen nemi életet fél évig, utána kontroll.
Ha az előbbi, akkor leégetés vagy ecsetelés mellé a gyógyszert is javaslom.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő!
Szeretném megkérdezni, hogy HPV minorral ajánlott-e uszoda látogatása ? 53 éves nő vagyok. Valamint milyen óvintézkedéseket kell tenni a lakásban, hogy a közös lakásban közös fürdőszobahasználattal a családtagok ne kaphassák el a vírust.
Válaszát előre is köszönöm: Egy korábbi kérdező

2016-04-02

Kedves Érdeklődő!

A "HPV minor"-nal ne furodjonek egy kadban, ne hasznaljanak kozos torolkozot, a fehernemujet 60 fokon mossa. Arrol meg nincs tapasztalatunk es vizsgalat sem szuletett, hogy az uszodaban torteno uszas rontja-e az allapotot, vagy fertozhet-e igy masokat a HPV-vel.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!
Először is leírnám a citológiai leletemen szereplő értékelést, amit 2 hónappal ezelőtt kaptam meg. Kenet minősége: Megfelelő, kenet általános értékelése: Hámsejt-rendellenességek. Nem neoplasias elváltozások: Kórokozók: gomba(morf. Candida fajok), Nem daganatos hámelváltozások: reaktív hámelváltozások, Gyulladás. Laphám elváltozások: Atypusos sejtek (ASC), Ismeretlen jelentőségű (ASC-US). Ismétlés: Lobellenes kezelés után. Nagyon aggódom, hogy mi bajom, mert az orvosom azt mondta, hogy ezt csak kezelni tudja, gyógyítani nem. De jelenleg 5 hónapos kismama vagyok. Talán emiatt mondta ezt. Illetve azt is mondta, hogy ezt mások is, pl. a gyerekeim is elkaphatják. Éltünk rendszeres házaséletet (orális szexet is) a férjemmel, mielőtt ez az eredmény kiderült. Félek, hogy ő is elkapta, bár neki nincsenek tünetei. Egyáltalán mi a bajom? És, ha HPV-m van, akkor a gyerekek is elkapják? Gondolok itt törölköző által, vagy ágyneműre került testnedvekre. Ezek utalnak arra, hogy hpv-m van? Egyszer már volt HPV-m, akkor tipizálás nem történt, de isoprinosine nevű gyógyszert szedtünk a férjemmel fél évig. Ez 2010-ben volt. Akkor volt egy nőgyógyászati műtétem ahol LEEP és Cu történt.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Éva

2016-04-02

Kedves Érdeklődő!

Amig nincs HPV teszt eredmenye, addig nem lehet kimondani, hogy HPV fertozott.
Igy, ha a konizacio (LEEP) utan nem volt HPV tesztje, nem tudjuk, hogy megszabadult-e akkor a virustol. Ferjet sem hiszem, hogy vizsgaltak volna ez ugyben... Tehat, hogy o virushordozo-e...
De lehet, hogy 2010-ben minden rendben volt, es meggyogyult.
Rakszuresen egy gombas fertozes adhat ASCUS eremenyt.
Gombaellenes kezelest kellene most kapnia, es utana kerjen HPV vizsgalatot. Addig keruljek a szexualis eletet, mar a gombas gyulladas miatt is.
Ha megvan a HPV eredmeny egy ujabb citologiaval (az elozohoz kepest minimum 2 honapra vett mintabol!), akkor azt irja meg nyugodtan es megbeszeljuk.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztel Doktornő!
Én egy 17éves lány vagyok,eddig 1 fiúval voltam,és január óta élek szexuális életet,de nem túl sűrűn,és akkor is védekezünk.
Múlthét szerdán megkaptam a citológia eredményemet is(ez volt az első nőgyógyászati vizsgálatom),amit nem nagyon értek és kicsit aggódom hogy talán nincs valami rendben,. Ez szerepelt rajta:
Kenet értékelhetősége:értékelhető de sejtszegény,feldolgozott
A kenet minősítése:kóros,neoplasticus hámelváltozás
Laphámsejtek:atypusos laphámsejtek(ASC)nem meghatározható okból(ASC-US) Hormoncytológia:kornak,anamnesisnek megfelelő
Javaslat:Ismétlés klinikai megítélés szerint.
Azonban van egy elég komoly problémám,ami nem más mint az hogy 2015.májusától egyáltalán nem menstruálok.Volt rengeteg vérvétel amiből az derült ki hogy minimális vérszegénységem és gyulladásom van(valószínűleg méh,de erre pontos választ nem kaptam),a terheléses cukor vizsgálatom is megfelelő az orvos szerint,és Se hormonok eltérés nélkül.Volt két UH-m is.Az egyiken ez szerepel:52x28x33mm-es uterus,endometrium 6mm,ovariumok területén körülírt kóros képlet nem ábrázolódik.A másikon pedig:46x24mm uterus afv.-ben,nyh vastagsága 4mm.Norm.nagys.ovariumok,szerkezete nem ítélhető meg,vélemény hypoplasia uteri.
Kaptam többféle gyógyszert is,jelen pillanatban a Trisequens nevű gyógyszert szedem.
Az egyik kérdésem a citológiával kapcsolatos lenne.Esetleg tarthatok-e attól,hogy HPV-m van,vagy esetleg valami komolyabb(utána olvastam azoknak amik be vannak x-elve és legtöbbször a méhnyakrákot hozta ki),illetve hogy megvárjam-e az 1hónapot amíg beszedem a gyógyszert és utána menjek vissza,vagy menjek vissza minnél hamarabb?
A másik kérdésem pedig a hypoplasia uterivel kapcsolatos.Doktornő véleménye szerint mennyi esély van arra hogy ha a későbbiekben babát szeretnék kitudom hordani komoly problémák esetleg vetélés nélkül?Ugyanis erre a kérdésemre egyszer sem kaptam választ,mondván hogy ez nem is olyan fontos,talán lehet babám talán nem.Viszont én már kezdek aggódni,hogy valami nagyon nincs rendben!
Válaszát előre is nagyon köszönöm,és elnézést a sok kérdésért!
Tisztelettel:egy aggódó tinilány

2016-04-01

Kedves Érdeklődő!

Nem irta meg, hogy a fiuval mivel vedekeznek?
Volt HPV tesztje Onnek? Csak HPV teszt altal leirt pozitiv lelet eseten lehet kimondani a HPV fertozottseget.
Es ott is sok minden fugg a HPV tipusatol.
HPV tesztet az elozo rakszurese utan 2 honap mulva (azaz majus vegen) erdemes eloszor kerni egy ujabb rakszuressel egyutt. Mivel a sejtszegeny kenet miatt mindent nem is lathattak.
A meh nagysaga valoszinuleg meg valtozhat, mert On meg nagyon fiatal.
Hany cm? Hany kilo? Sportol?
1 honapig milyen gyogyszert kell szednie?
Varom valaszait, hogy segithessek.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!

24 éves vagyok, minden évben járok rákszűrésre,eddig mindig P2 volt az eredményem.Ebben az évben is mentem február hónapban (2016.02.11), egy hónap múlva kellett mennem az eredményemért,ami sajnos nem lett a legjobb ami P4 lett kifejezett fokú intraepithelialis laphám laesio (HSIL Cin2) kóros neoplasticus hámelváltozás. Ekkor a doktor azt mondta hogy csináljunk még egy szűrűvizsgálatot mer a koromhoz képest fiatal vagyok.Ekkor levette még a HPV tipizálást is,aminek sajnos még a mai napig nincs meg az eredménye illetve írt fel Gynoflor nevű tablettát.Egy hét múlva kellett vissza mennem megint vizsgálatra. Ez a vizsgálat március 18-án volt,ennek az eredménye két hét múlva meg lett és már csak P3 lett enyhe fokú intraepithelialis laphám laesio (LSIL HPV). A doktor azt mondta hogy lelkileg készüljek fel a műtétre, de még a HPV eredményt megvárjuk.
Abban kérném a Doktornő segítségét, hogy tényleg csak műtéttel oldható meg ez dolog vagy esetleg szükséges lenne még szűrésvizsgálat ami a doktor nekem nem mondott???Vagy mi a teendőm ebben az esetben??Esetleg egy másik orvos felkeresése??
Kicsit most meg vagyok ijedve hogy mi lenne a helyes döntés.
Válaszát és segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.
Üdvözlettel: Edina

2016-04-01

Kedves Érdeklődő!

Kedves Edina!
Mi meg mutet elott elvegeznenk egy plusz vizsgalatot, hogy valoban szukseges lenne-e Onnel a mutet, hiszen nagyon fiatal. A kora 2 dolog miatt is fontos: 1. valoszinu, hogy szeretne meg babat, 2. nagyon jo ilyenkor a gyogyulasi hajlam. Tudnunk kellene meg sok mast a kortorteneteben, hogy dontsunk a mutet mellett vagy hogy inkabb a "gyogyszeres-kontroll vizsgalatos" nyomonkovetest valasszuk-e. De ehhez el kellene hozzank jonnie, az utolso mintaveteltol szamitott 2 honap mulva, azaz majus 18-an.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna