Megválaszolt anonim eseteink




Kedves Doktornő

A 10 éves fiam rendszeresen jár úszni, jön a nyár több stranra is el szeretném vinni. Én is szeretem a gyógyvízeket. Úgy hallottam, hogy a HPV-t vizes helyeken bárhol el lehet kapni.
A kérdésem a következő: A virus inkább hideg, v. meleg vízben terjed? Főleg ahol nyron telt ház van: Palatinusz, Dagály stb. Az oltás kiskorú lányoknak ingyenes. A fiúknak nem tudom miért , de nem. A fiamat érdemes beoltatni, ha igen akkor melyik vakcinával?
Ui: Aggódó apa

2016-05-17

Kedves Érdeklődő!

Nem tudok olyan bizonyitasrol meg, hogy "vizes helyeken" is el lehet kapni a HPV-t. A virust a boron, nyalkahartyan hordozhatjuk hosszabb-rovidebb ideig, de nem okoz betegseget. A futo szemolcsot is egyfajta HPV okozza. De ez ellen a vakcina nem as vedelmet.
A szexualisan terjedo HPV fertozeshez a mai tudasunk szerint kell valami bor-bor, bor-nyalkahartya, nyalkahartya-nyakahartya kontaktus. Erintkezes. Kell hamserules is, mely szexualis aktus kozben mindig megtortenik.
A lenyeg: a strandon barmi mast is el lehet kapni, nagyobb valoszinuseggel, mint a HPV-t. Azonban a fiuknak is javaslom a HPV oltast, mert oket is vedeni kell a kesobb kialakulo daganatoktol es egyeb HPV okozta betegsegektol. A legujabb oltas 9 tipustol ved (Gardasil9), a regebbi oltas 4 tipustol ved (Silgard). A leggyakoribb HPV-k ellen ez utobbi is ad vedelmet, fele annyiba kerul, mint az uj. De termeszetesen a 9 komponensu egy nagyobb biztonsagot ad.
A 12 evesen oltjuk eloszor a kislanyokat. Valoszinu, hogy a fiukat is eleg ebben a korban.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!
45 éves nő vagyok, két kislány édesanyja.
Monogám kapcsolatban élek a férjemmel. Évente járok rákszűrésre. A legutobbi is teljesen negativ lett, Pici gombásodással.
Ezzel egy időben derült ki, hogy tele van a hüvelyem szemölcsökkel. Egy volt a gáton is ami condyline kezeléssel szépen eltünt.
A hüvelyben lévő szemölcsöket hogyan lehet
kezelni? Vagy legalább lokalizálni? Esetleg
immunerősítés hatására maguktól is elmúlnak?
Milyen veszélyt hordoz magában a jelenlétük?
Előre is köszönöm a válaszát!

2016-05-16

Kedves Érdeklődő!

A szemölcsök nagyon fertőzőek, veszélyesek Önre és a férjéra nézve is. A szexuális együttlétet mindenképp kerülni tanácsos a teljes gyógyulásig.
Azt akkor mondjuk ki, ha szemmel már nem látunk elváltozást és az innen, illetve a környékről vett HPV teszt is negatív. A hüvelyben valószínű, hogy csak szakorvosi segítséggel tudja majd eltávolítani a kinövéseket.
A férjét is mindenképp vizsgálni illene, illetve HPV-re mintát venni tőle. Immunerősítőt csak makacs, visszatérő esetekben javaslunk, vagy, ha tudjuk, hogy a beteg immunrendszere gyengült.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő!

Korábban mar irtam Önnek itt az oldalon.Februarban P3-as citologiam lett,AGC-NOS.Utana a HPV tipizalas következett márciusban,HR: HPV 33.Ezutan áprilisban kolposzkopos vizsgalat,melyen ecetsav fehér terület,mozaikossag volt látható.Az érintett területről biopsziat vettek.2 mintát.Ennek eredmenye,CIN3 lett.Igy 23-an Konizacios műtetem lesz.

27 éves vagyok,egy 4 éves kislány édesanyja.Dohányzom,stresszes az eletem.Tobb mint 4 eve nincs kapcsolatom.A jövőben talan meg szülni is szeretnek.Eddig mindig P2es citologiam volt.(2015 áprilisban is.)Tavaly volt egy spontán vetelesem,műszeres befejezéssel.Melynek következménye kronikus meh gyulladás lett.

Homeopátiás immunerősítést végzek.

Mindezek tudatában kivancsi lennek az Ön véleményére!Van mitől tartanom?Elofordulhat,hogy a nyakcsatornaban nagyobb gond van,mint ott,ahonnan a biopsziat vettek?A konizacio biztosan megoldaja a problemamat?A HPV kesobb ujra okozhat problémát,ha nem sikerül leküzdenem?

Válaszát koszonom!

Üdvözlettel Kinga

2016-05-15

Kedves Érdeklődő!

Azt írja, hogy 4 éve nincs kapcsolata, de tavaly volt egy spontán vetélése... Ez hogy történhetett?
A dohányzás, stressz a legnagyobb rizikója a HPV által okozott betegségek rosszabbodásának. Ezen valahogy változtatni kellene.
A biopszia elég jól meghatározza az állapotát, de a konizációval nagyobb területről szerzünk információt, miközben kivesszük a teljes beteg szövetet. Van, hogy nagyobb területet érint a fertőzés, ilyenkor még egy konizáció szükséges. A műtéti seb gyógyulása után vett kontroll rákszűrés és HPV teszt pedig majd feltárja, hogy sikerült-e teljes mértékben megszabadulni a betegségtől, és az azt okozó vírustól is. Jelenleg ez a terápiás protokoll, jobb még nem létezik. A HPV 33 fertőzés miatt gondolkozhat, hogy az új Gardasil9 vakcinát kéri-e majd, hogy a jövőbeli fertőzések ne okozzanak CIN állapotot Önnél.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Kedves Doktornő!

Koszonom a válaszát.

Tavaly volt,egy rövid "kapcsolatom",abból volt a terhesség es a vetélés.Ezert szakadt vege a dolognak.Ezt nem számítom a komoly kapcsolatok köze...

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Minden egyes (1 db is) szexuális együttlét HPV fertőzés szempontjából kapcsolatnak számít. Bocsánat, tudom, hogy a "kapcsolat" a szó klasszikus értelemben véve hosszabb távú együtt járást, együtt élést jelent.
Itt a HPV-ről beszélve, a KAPCSOLAT bármilyen minőségű (hetero-, homo-, biszexuális), fajtájú (monogám vagy poligám), jellegű (hüvelyi, orális, anális), mennyiségű (gyakori vagy ritka együttlétek) és idejű (egyszeri vagy többszöri, alkalmi vagy tartós) szexuális együttlétet hivatott kifejezni.
Így az az egy rövid "plusz kapcsolat" is rizikót jelentett HPV fertőzés szempontjából Önnél. Azonban azt nem tudhatjuk, ha korábban nem volt HPV vizsgálata, hogy a HPV 33 Önnél tavalyi vagy régebbi eredetű.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Kedves Doktornő!

A tavalyi rövid kapcsolat a gyermekem édesapjával volt.2011-ben volt egy P2 HPV gyanús citologiam,varandosan.Akkor tipizalas nem készült.Utana minden citologiai leletem negatív volt.

Előfordulhat,hogy azota tart a HPV fertőzésem?


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Igen. Es igy ertheto a mostanra kialakult CIN3.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornő!

Nemrég HPV 18-at mutattak ki nálam, elkezdtem az Isoprinosine kúrát, immunerősítek,pozitívan állok hozzá, meg akarok tőle szabadulni.

A kérdésem a férjemmel kapcsolatos. Mindketten 33 évesek vagyunk. Látható nyoma nincs Hpv-nek egyikünknél sem, semmi szemölcs. Viszont ha én nem tőle kaptam, akkor ő viszont tőlem biztos elkapta, vagy rosszul gondolom?

Nem tudjuk, hogy ki kitől kapta, de Ő is valószínű fertőzött, vagy az volt régebben.


Érdemes megvizsgáltatni?

Igen


Ő is hordozza hónapokig/évekig és minden együttlét alkalmával újra átadhatja nekem?

Igen


Az rendben, hogy jelenleg óvszert használunk, de azt olvastam, hogy az sem véd teljesen.

Igen, ez is igaz.


És mi a helyzet az orális résszel? Teljesen ki kell iktatni?

Ezt nehéz kiiktatni, ha valaki rendszeresen csinálja. Egy szájüreg/garat szűrés mutatná ki, hogy ott fertőzöttek-e.



Ha sikerül legyőznöm, szeretnénk babát, ezért aggódom, hogy esetleg akkor majd visszakapom Hpv-t.


Igen, visszakaphatja, ha a párja még HPV hordozó.


Hogyan zajlik egy ilyen szűrés a férfiaknál? Ha kimutatják, neki is Isporinosine kúrát kell csinálnia?


Mintát vesznek a péniszről egy kis körkörös puha kefével, fájdalmatlan. Neki nem feltétlen kell gyógyszer. Első körben az óvszert ajánljuk, ami védi a péniszt.

Előre is köszönöm a válaszát!

2016-05-14



Kedves doktornő!

27 éves vagyok, nincs gyerekem és eddig nem volt problémám. 2015 nov elején nagyon felfáztam, aztán felgyógyultam, dec közepén gyógyfürdőben voltam a párommal. Majd a hónap végén voltam orvosnál es a cytológiám P3as lett, mást ekkor nem mondtak. 2016 ápr közepén megint P3as lett a cytológiám és azt mondták méhszájsebem is van. HPV leletem pedig 18pozitív lett, oltást sose kaptam. Nekem is felírták az Isoprinosent, amit szintén nem tudtam kiváltani, és a dokim a cytológiai vizsgálatot végző orvoshoz irányított.
Ez udő alatt közbe közbe vannak problémáim, fogamzásgátló alatti pecsételő vérzés, erős folyás (már néha azt gondolom h inkontinencia zavarom lehet ennyi idősen), égő, viszkető érzés, mikor mi, időszakosan. Párommal ez idő alatt is éltünk szexuális életet, néha óvszer nélkül.
Mire számíthatok? Nagyon aggódom. Párom is forduljon orvoshoz? Ezüstkolloidról olvastam, meg ezeket a graipruit cseppeket, érdemes vmit szedni?

2016-05-13

Kedves Érdeklődő!

Mindenképp az égő, viszkető érzést kell megszüntetni, amit valószínű, hogy gombás fertőzés okoz. A párját is érdemes lenne HPV tesztelni.
Immunerősítés HPV 18 és P3 mellet ajánlott, bár nem tudom, hogy a P3 pontosan mit takar: ASCUS? LSIL? AGC? AS-H? HSIL?
Grapefruit cseppeket szedheti, D-vitamint is.
Dohányzás, stressz kerülése fontos.
Óvszer minden alkalommal.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!

31 éves nő vagyok, 2 éve élek monogám párkapcsolatban. Tavaly novemberben vettem észre magamon szemölcsöket, amelyek többször kiújultak, jelenleg nem látok egyet sem, kb. 1 hónapja elvileg nincs szemölcs. Márciusban voltam rákszűrésen, az eredményem P2 lett, vegyes baktérium flórát jeleztek, de HPV gyanút nem. 2 hete voltam tipizáláson, a tegnapi eredmény pedig: HPV 6, 53 és 73-as típusok. Az orvos rámijesztett, hogy az 53-as típus magas rizikójú, de bárhol néztem, nem sorolják ezt a típust ebbe a kategóriába. Az oltást javasolta, de én ezt elhárítottam, tudtommal ez ellen nem véd meg. Isoprinosine gyógyszert szedtem novembertől februárig, de a mellékhatásai miatt abbahagytam. Valószínű, hogy a következő rákszűrés már elváltozást mutat? Ha eddig is bennem volt, miért nem mutatott semmit? Mit tehetek még azért, hogy végleg eltűnjön a vírus? Ha már elvileg szemölcseim nem nőnek, ezt azt jelentheti, hogy a szervezetem erősen küzd a vírus ellen? Nemi életet fél éve nem élek. Válaszát előre is köszönöm!

2016-05-12

Kedves Érdeklődő!

A HPV 53 és 73 típusok "talán magas rizikójú" csoportba vannak jelenleg sorolva, azaz kis mértékben, ritkán okozhatnak rákot. Jelenleg Önnél nem okoznak semmilyen elváltozást a citológai alapján (P2). Az oltás ezekre a típusokra nem hat.
A HPV 6 okozhatta Önnél a szemölcsöket, melyek szerencsére most már elmúltak.
De biztosat, csak a szemölcsök helyéről vett HPV teszt tud mondani.
A méhnyakon azonban még jelen van a HPV 6.
Mind a 3 típustól megszabadulni csak szép lassan tud a szervezet, gyógyszerrel 6-15 hónap. Ha nem tudta szedni, akkor valami más készítményt kell használnia az immunrendszer támogatásához (pl D-vitamin, grapefruit cseppek, Béres csepp stb.) A szexuális élet mellőzése segít a gyógyulásban, de nem tudom, hogy tartósan ez meddig elfogadható a partnere részéről. Őt tesztelték HPV-re? Javasolnám.
A vírus évekig lappanghat bennünk, anélkül, hogy rákszűrésen megmutatná magát. Erről csak a HPV teszt adhat pontos, megbízható információt.
A HPV 6 ellen a HPV oltás segíthet (Silgard vagy a Gardasil-9), de csak a jövőbeli fertőzések által okozott betegségek megelőzésében. Segítséget most az Önfertőzés elkerülésében/csökkentésében nyújthat.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornő!
33 éves vagyok, évente járok szűrésre, az eredményemeim P2-ek, a nőgyógyász eddig mindig azt mondta, minden rendben. Az utóbbi időben vettem észre (ez kb. 1-3 év), hogy apró bőrkinövések vannak a melleim alatt, a szemem környékén korábban is volt 1 vagy 2. Egyet a combom belső felszínén is felfedeztem, de a nemi szerven sosem láttam ilyet vagy bármilyen szemölcsöt. Ezek bőrszínű apró nyeles kinövések. Édesanyámnál is láttam ilyeneket, mellkason, hason, azt mondta, nála a menopauzához kötődően jelentek meg. Az interneten többféle információt is olvastam. Az egyik szerint ezek ártalmatlanok, és hormonális változásokkal hozhatók összefüggésbe, másik helyen azt találtam, hogy ezek a bőrkinövések kapcsolatba hozhatók a HPV vírussal. Lehetséges lenne ez az én esetemben is? A nemi hormonok nincsenek nálam teljes egyensúlyban és visszatérő a Candida fertőzésem. Kb. fél éve van egy stabil kapcsolatom, azt megelőzően 2011-13 között volt egy kizárólagos kapcsolatom. A 2009 előtti életszakaszban volt több partnerem is. Szemölcsöket senkinél sem láttam, és az utóbbi stabil kapcsolataimban a partnereim biztosan nem voltak fertőzöttek.
Válaszát előre is köszönöm!

2016-05-11

Kedves Érdeklődő!

Javaslom, hogy ezeket a bőrszerű kinövéseket mutassa meg egy bőrgyógyásznak (akár a mi centrumunkba is bejelentkezhet). Én nem HPV-re gondolnék, de mindenképp kezelést igényelne.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő!
Ma kaptam meg a HPV leletemet, HR: 18
emellett még enyhe fokó laphám lesio (LSIL) látható. Isoprinosine-t írt fel az orvos, de országos készlethiány van belőle. Mindenhol azt mondták nincs helyettesítője. Egyenlőre csak a grapefruit cseppet kezdtem el. Olvastam, hogy az Indonal (I3C) is jó lehet, de nem sok tapasztalati leírást találtam. Mit javasol, hogyan kúráljam magam?
Nem szeretném ha műtétre kerülne a sor a LSIL miatt...az orvos azt mondta, ha nem javul 3 hónap múlva, akkor valami kimetszést kellene csinálni.
Előre is köszönöm!
Zoé

2016-05-11

Kedves Érdeklődő!

A gyógyszer elvileg május végétől újra elérhető lesz az országban. Reménykedjünk. Az Indol3C-vel nincs tapasztalatom, ezért nem tudok róla sem pozitív, sem negatív információt adni. Grapefruit cseppeket addig használja, míg nincs gyógyszer, de együtt vele majd nem szabad szedni.
A HPV18 3 hónap alatt nem gyógyul. Minimum 6 hónapos kúra szükséges. Ha gyanú van rosszabbodásra, vagy Ön 40 év feletti, akkor előbb biopsziát javasolnék, és csak annak a leletnek a birtokában döntenék a kimetszésről (konizációról).

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Doktornő!
Köszönöm a gyors választ.
Nem is tudtam, hogy nem szedhető a grapefruit csepp egyidőben az Isopr.-al! Ezek szerint más sem szedhető, pl. Emócio? C vagy Multivitamin sem javasolt ilyenkor?
Az előbb kimaradt, hogy 34 éves vagyok, férjezett, és 1 éve szültem. Akkor még jó volt a citológia lelet, 2 hete derült ki,hogy most már sajnos nem az.
Lehet buta kérdés, de a Hpv 18 vagy a LISL miatt kellene jobban aggódni? Vagy ez a kettő "együtt jár" és ha legyőzöm a Hpv-t akkor s LISL is eltűnik?
Köszönöm a válaszát!
Kedves Érdeklődő!

A grapefruit mag kivonata a májban bomlik és sok gyógyszer hatását befolyásolja. Ezért én nem ajánlom olyan gyógyszerekkel együtt szedni, amik a májon keresztül alakulnak át, ürülnek.
Ha a HPV (18)-tól megszabadul, akkor LSIL elváltozása is gyógyul.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Érdeklődő!

Sokszor hamarabb javul a citológia (tehát normál lesz a kenete, P2), de még hordozza a HPV-t. Ez a HPV bármikor újra "támadhat". Ezért a HPV-től kell megszabadulni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő! A több mint másfél éve fennálló, P2 CIN2 citológiai eredmény, magas kockázatú HPV-fertőzöttséggel, két 6 hónapos eredménytelen Isoprinosine kúra után, 53 éves korban indokolja a konizációs műtétet? Előre is köszönöm a válaszát.
2016-05-11

Kedves Érdeklődő!

Ha P2 a citológiája, akkor nem javaslom a konizációt. Ha CIN2, akkor igen.
A két eredmény teljesen mást mond, tehát, csak az egyik a valós.
És fontos lenne tudni, hogy melyik HPV típus okozza ezt.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen válaszát. A HPV tipizálás a 39-es típust mutatta ki. Ez a magas kockázatű típusokon belül hová sorolható, milyen gyakran okoz méhnyakrákot? Az eredményem kezdetben méhszájról vett minta alapján P2 LSIL CIN1 volt. Negyedéves kontrollal ellenőrizve több, mint 1 évig maradt ugyanez az állapot, hiába csináltam végig kétszer fél éves Isoprinosine kúrát, hiába szedtem D és C vitamint, és kaptam meg a 4 komponensű Silgard oltás, nem javult. Ezért biopsziára került sor, ami pontosbban megmutatta az elváltozás mértékét, CIN2-es eredményt hozott. Eközben a méhnyakról vett minta továbbra is P2 maradt. Loop konizációt javasolnak, de ha nem muszáj, szeretném a csonkolást elkerülni. A betegségből azonban úgy tűnik, minden erőfeszítés ellenére nem kifelé jövök, hanem befelé haladok. Van-e még remény visszafordítani a folyamatot? Vagy ne számítsak javulásra, menjek a műtétre? A korom miatt (53) van-e egyáltalán esély arra, hogy az immunrendszerem magától, műtét nélkül legyőzze a fertőzést? Az Isoprinosine és a Silgard4 nem segítettek.
Köszönettel. Kati
Kedves Érdeklődő!

Van úgy, hogy a citológia LSIL CIN1-et ír le. a biopszia mégis CIN2-t tár fel.
Ez nem rosszabbodást jelent feltétlen. Lehet, hogy 1 éve stagnál az állapota.
1. Kérem, hogy írja meg, hogy milyen dózisban , mennyi ideig szedte a gyógyszert.
2. Hány kilogramm?
3. A Silgard a HPV 39 ellen nem ad védelmet. És legfőképp nem gyógyítja meg az aktuális fertőzést (egyiket sem)!
4. A partnerét szűrték-e HPV-re? Neki mi a lelete?
5. Hogyan élnek nemi életet? Használnak óvszert?
6. Milyenek ítéli meg stressz állapotát? Milyennek tartja immunrendszerét?

Várom válaszait, hogy ezek alapján leírjam a konizációról a véleményemet.
De előre szaladnék, hogy CIN2 operációs indikáció. Szerencsére a HPV 39 nem annyira rosszindulatú, mint pl a HPV 16.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő!
Köszönöm szépen ismét a válaszát. Az Isoprinosine-t 6 hónapig szedtem, napi 3x2-öt, két hetes váltásban. Ezt a 6 hónapos kúrát kétszer csináltam végig másfél év alatt. Sajnos ez nem segített. 58-60 kg vagyok, úg y tudom, ehhez a testsúlyhoz ez a megfelelő adagolás.
Szexuális életet a betegség kiderülése óta nem élek.
Stresszes a munkám, sokat dolgozom, változó műszakban. Ezen változtatni nem tudok. Az immunrendszeremmel soha nem volt problémám, ritkán vagyok beteg, akkor is enyhén (felső légűti betegségek), és hamar felgyógyulok. Krónikus betegségem nincs. A dohányzást a betegség kiderülésekor azonnal abbahagytam.
Mik az esélyeim a konizációval? Hány százalékban szünteti meg végleg a fertőzést egy ilyen műtét? Ha nem szünteti meg 100 százalékban, és bentmaradnak a vírusok, akkor hogyan tovább? Lehet, hogy egy ilyen műtéttel max. csak egy kis időt nyer az ember és mivel a vírusok még mindig ott vannak, egy idő után visszatérnek a tünetek? Ilyenkor újabb műtét következhet? A műtét során a kimetszett méhnyak helyén maradó seb nem ad-e újabb lehetőséget a vírusoknak, hogy még mélyebbre hatoljanak a szövetekbe?
Köszönettel: Kati
Kedves Érdeklődő!

Az életkora és a leírt története alapján javasolnám a konizációt CIN2 HPV 39 mellett. Úgy tűnik, hogy az eddigi kezelések, a dohányzás és szexuális élet abbahagyása sem tudták előidézni Önnél a javulást. Valószínű, hogy a folyamatos stressz nem segít az állapotán. A konizáció nagy mértékben okoz gyógyulást, 30%-ban azonban lappangva ott maradhat a vírus. Ezért a konizáció (loop esetén) után 6 héttel a kontroll rákszűrésnél HPV vizsgálatot is kell kérni a sikeresség megítélése céljából. A kivett szövetminta elemzése fogja megmutatni a pontos diagnózist, és hogy szükségese-e az újabb konizáció.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!
17 éves tini vagyok. A barátommal október végén szét váltak útjaink azóta nem élek nemi életet. Március elején szemölcsöket vettem észre, így egyből el is mentem életemben először nőgyógyászhoz. Rákszűrés eredményem: P3 L-SIL, hpv tipizálás javasolt. A tipizálás eredményét ma kaptam meg: a minta HPV DNS pozitív, egy alacsony rizikójú típus ( a labor csak 6-os és 11-es típusokat tipizálja) és kettő magas kockázatú típus ( 51, 35 ).Isoprinosint szedtem (3x1) de nagyon rosszul voltam tőle. Most C,D vitamin kúrába kezdek, legközelebb június végén kell mennem kontrollra. Nagyon kétségbe vagyok esve így elég sokat stresszelek, nem dohányzom, egészségesen étkezem, jógázok. Mit tanácsol a mihamarabbi gyógyuláshoz? Válaszát előre is köszönöm.

2016-05-10

Kedves Érdeklődő!

A szemölcsöket el kell távolítani, mert azok nagyon fertőzőek. Vagy ecseteléssel vagy fagyasztással vagy egyéb módszerrel.
Valamilyen immunerősítőt (grapefruit mag cseppek, Béres csepp stb) érdemes szedni a gyógyszer helyett (hisz azt nem bírta). D vitamin napi 2000-3000 NE-ben szintén javítja az immunrendszer működését.
Ha meggyógyult (eltűntek a szemölcsök, a rákszűrése és a HPV tesztje is negatív), akkor javasolnám valamelyik HPV oltás beadását (Silgard: 4 típus ellen véd vagy Gardasil-9: 9 típus ellen véd).
Fontos, hogy ne stresszeljen. Meg lehet gyógyulni. Ez azonban, legalább fél-1 év, hogy a szemölcsöt és az LSIL-t a 3 vírust leküzdje a szervezete.
Etikai kérdés: ha új kapcsolatba kezdene, akkor elmondja új partnerének HPV státuszát...? És az új nagy Ő tudni fogja a sajátját?




Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!
A barátnőmnél hpv vírusfertőzést állapított meg a nőgyógyásza. Sajnos a leletet én nem láttam, de állítólag enyhe rizikójú. Szednie kell antibiotikumot, meg valamilyen hüvelykúpot írt fel a nőgyógyász. A barátnőm kérdésére a nőgyógyász azt a választ adta hogy nekem nincs semmi teendőm. Ez lehetséges e hogy így van, illetve tudomásom szerint a hpv vírus nem csak szexuális úton terjed. Van egy 7éves fiam, neki tudok e bajt okozni valami úton. Át adhatom e a fertőzést? Vàlaszát előre is nagyon szépen köszönöm! József.

2016-05-05

Kedves Érdeklődő!

A fertőzést Ön is elkaphatta. Ezt egy HPV vizsgálat mutatná ki. Ha pozitív, akkor a fiának akkor adhatja át, ha együtt fürdenek a kádban, vagy ha az Ön törölközőjét használja (gondolom nem használnak közös fehérneműt...).
A fehérneműket, ágyneműt, törölközőt javasolt minimum 60 fokon mosni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna