HPV-Önteszt

Szexuálisan aktív hölgyek számára!

Kérjük, válaszoljon a kérdésekre őszintén!
Az értékelésnél megtalálhatja a HPV-fertõzésének rizikóját.

1. Szexuális partnereim száma az utóbbi 5 évben:

1 partner                                                                                               

2-3 partner

4 vagy több partner
Magyarázat:
Akár egyetlen partnertől, már az első szexuális együttlét alkalmával meg lehet fertőződni, amennyiben ő HPV-hordozó. Több partner esetén természetesen emelkedik a rizikó. A HPV-fertőzés legtöbbször spontán gyógyul. Azonban, ha szervezetünkben egy magas rizikójú HPV sokáig lappang, akkor átlagosan 2-5 év múlva citológiai/szövettani elváltozást okozhat.

2. Dohányzási szokások:

Az utóbbi 5 évben (vagy soha) nem dohányoztam                                                                                                                  
Alkalmanként dohányzom
Dohányzom
Magyarázat:
A dohányzás 3X-os rizikót jelent a hosszantartó HPV-fertőzésre, és így a rákmegelőző állapot kialakulására. Mindenkinek, de dohányzóknak mindenképpen javasolt a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés, amit ma már HPV-teszttel egészítünk ki!

3. Gumióvszer-használat:

Mindig                                                                                               
Alkalmanként
Nem igazán/soha
Magyarázat:
Az aktív szexuális életben az egyik legjobb védekezés a méhnyaki HPV- fertőzéssel (és minden szexuálisan terjedő betegséggel) szemben a gumióvszer használata a szexuális aktus kezdetétől a végéig. Sajnos az óvszerrel nem fedett területeken lévő fertőzéssel szemben, így pl a szeméremdomb-, gát-, száj- és kézkontaktussal átadott vírustól nem véd ez sem.

4. Negatív HPV-teszt eredményem:

1 éven belül                                                                                               
3 éven belül
Nem volt még
Magyarázat:
A méhnyakrákos szövetekből 99,7%-ban kimutatható valamelyik magas rizikójú humán papillóma vírus. A HPV-fertőzésnek ezért fontos szerepet tulajdonítunk a méhnyakrák kialakulásában. Negatív HPV-teszt a rizikót minimálisra csökkenti, és 3 évente javasolt ismételni. Pozitív esetben a HPV negativitásig kell kontrollálni a betegeket.

5. Legutolsó nőgyógyászati rákszűrésem negatív
lelettel (P2/CIN0/negatív kenet):

1 éven belül                                                                                               
2-3 éve
Több, mint 3 éve
Magyarázat:
A nyugat-európai nőgyógyászati ajánlások szerint 30 éves kor alatt az első szexuális aktus után három évvel, vagy 21 évesen javasolt az első citológiai kenetvétel (a klasszikus rákszűrés). Negatív esetben 3 évente elég ismételni. 30 éves kortól a HPV vizsgálat pontosabban jelzi a méhnyakrák rizikóját. Maga a HPV-fertőzés azonban nem jelent betegséget. Magas rizikójú HPV esetén a vizsgálatot kiegészítjük a sejtkenet-vizsgálattal (rákszűrés) és molekuláris festéssel.

Ha régen volt nőgyógyásznál (több, mint 3 éve), vagy 30 év feletti és még nem volt HPV-tesztje, akkor kérjük, minél korábban jelentkezzen be vizsgálatra! A méhnyakrák megelőzhető rendszeres nőgyógyászati szűrésekkel!

Kattintson a 'Kiértékel' feliratú gombra és tudja meg, melyik rizikócsoportba tartozik Ön!


A HPV-teszt letöltése word formátumban