Mi a HPV?

Frissítve 2023-01-30

A HPV betűszó, Humán Papillóma Vírust jelent. Ez a vírus felelős az összes emberi daganat 6,7 %-ért, ezen belül a méhnyakrákok 99,7%-ért. Ma a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. Több, mint 200 típusa ismert, ebből kb 40-50 képes betegséget okozni a nemi szerveken.

HPV testi kontaktus útján terjed. A fertőzés alapvető feltétele a bőr vagy a nyálkahártya sérülése. Legkedvezőbb feltételt a vírus terjedéséhez a szexuális együttlét alkalmával keletkező mikro vagy makro sérülések adnak. Az egészséges immunrendszer az esetek többségében felismeri a fertőzést és megelőzi a betegség kialakulását. Legyengült immunrendszer esetén (stressz, dohányzás, krónikus betegségek, egyéb infekciók), azonban a vírus tartósan a sejtekben maradhat, és betegséget okoz.

A condyloma kialakulása

Megkülönböztetünk alacsony és magas rizikójú HPV-típusokat.

Az alacsony rizikójú HPV-k a nemi nyálkahártyákon szemölcsös elváltozást idézhetnek elő. Ez a condyloma. A condyloma kellemetlen kinövés lehet a külső nemiszerveken, a hüvelyben vagy a méhnyakon. Ez az elváltozás szexuális együttlét alkalmával továbbfertőzi a partnert, ugyanakkor visszafertőzheti a beteg önmagát is. Kezelésekor elsődleges, hogy a szakorvos a condylomát külsőleg eltávolítsa. Ez történhet elektromos késsel, lézerrel, fagyasztással vagy kémiai ecseteléssel.

Ám fontos tudni, hogy a szövetek mélyén lévő fertőzést – a vírus raktárt- a külső kezelés nem képes maradéktalanul megszüntetni. Az elvégzett terápia ellenére a szemölcsök az esetek felében kiújulnak. A humán papillóma vírust a sejtekből teljesen eltávolítani az immunrendszer sejtjei által lehetséges.

Méhnyakrák kialakulása ( HPV daganatos elváltozások )

A magas rizikójú („high risk”) csoportba tartozó Humán Papillóma vírusok daganatos elváltozásokat képesek elindítani. Ezért a „high risk” HPV-fertőzéseket komolyan kell venni. A fertőződés itt is hasonló, mint a condyloma kialakulásánál. Szexuális együttlét alkalmával mikro vagy a makro nyálkahártya sérüléseken keresztül a vírus megfertőzi a bazális sejtréteget. Ezután évekig képes nyugalmi állapotban, azaz elváltozást nem okozva a sejtekben tartósan élni.

Az egészséges immunrendszer képes megsemmisíteni a vírussal fertőzött sejteket, így megakadályozni a betegség kialakulását.

Tartós fertőzés és gyenge immunállapot esetén viszont a vírus örökítőanyaga, DNS-e beépülhet a gazdasejt DNS-ébe.

Ez a folyamat indítja el a sejtek rákos átalakulását. Ennek nincsenek látható vagy érezhető tünetei. Nőgyógyászati rákszűrésen derülhet fény az elváltozásra és annak stádiumára. A cytológiai lelet és HPV-teszt eredményétől függ a kezelési javaslat.

Összegezve a HPV-ről

Az aktív szexuális életet élő nők 100%-a átesik élete folyamán valamikor a HPV-fertőzésen. A HPV okozta méhnyakrák Magyarországon a 4-5. leggyakoribb daganat a nők körében. A férfiak 64%-a vírushordozó, betegség náluk csak ritkán alakul ki, azonban szexuális együttlét alkalmával fertőznek. Mindkét nem esetében a partnerek számával arányosan nő az esély a HPV-fertőzésre.

A dohányzás, a folyamatos stressz az immunrendszert legyengíti, így a fertőzés állandósulhat, majd kialakulhat a rákmegelőző állapot, kezelés hiányában pedig a daganatos betegség. A rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokkal a méhnyakrák megelőzhető! A HPV-Centrumunk teljeskörű felvilágosítást és ellátást nyújt a HPV-fertőzéssel kapcsolatban. Foglaljon időpontot az Időpontfoglalás gombnál!

Tegyünk meg mindent az intim egészségünkért, szépségünkért… MAGUNKÉRT!