Férfiaknak

Centrumunkban egyedülállóan elérhető a Semmelweis Egyetem által bevizsgált és validált, kimondottan férfiak számára kifejlesztett férfi nemiszervi és száj-garat HPV teszt.

Sok intézmény ajánl fel férfiaknak HPV vizsgálatot, azonban azok csak kb 50-52%-ban adnak pontos eredményt. 

HPV-Centrumunkban a férfi HPV-tesztek megbízhatósága, precizitása kiemelkedően magas, 92-95%.

STATISZTIKA

Egy USA tanulmány szerint a 20-40 éves korosztályban a férfiak 66%-a nemiszervi HPV hordozó. Ez az adat valószínűleg Magyarországra is érvényes lehet a hasonló szexuális életmódnak köszönhetően. Tehát 3 férfiból 2 biztos HPV pozitív ebben a korosztályban!

Hazánkban szájüreg-garatrákban 3x annyi férfi hal meg, mint nő méhnyakrákban. Ezen belül a középgarat, azaz torokrákokban 70-80%-ban kimutatható a HPV,  ami azt jelenti, hogy a HPV-vel való fertőződés komoly rizikót jelent a tumor kialakulásában.

HOGY KAPHATÓ EL A HPV?

A férfiak (is), ahogy elkezdik a szexuális életüket a nemi aktus során megfertőződhetnek HPV-vel a nemiszerveken, anus tájékon és a szájüregben. A nemiszerveken inkább hordozói és terjesztői a HPV-fertőzésnek, mert a HPV ritkán okoz a péniszen rákos betegséget.

A szemölcsök nagyon fertőző elváltozások, így a szexuális kontaktus mellett eszközökről is el lehet kapni a vírust. Közös mosdó-, zuhanyzó-, törölköző-, borotva-használat után is tapasztaltuk már a pácienseink körében condyloma (nemiszervi szemölcs) kialakulását. A hölgyek és férfiak a kozmetikai gyantázás során is fertőződhetnek.

MIKOR JÖNNEK VIZSGÁLATRA A FÉRFIAK?

A férfiak szemölcsök észlelésekor vagy partnereiknél kimutatott HPV fertőzés esetén fordulnak orvoshoz. Mindkettőt kezelni és kontrollálni kell, hogy csökkentsük a fertőzés oda-visszaadását, illetve továbbterjedését.

MILYEN SÚLYOS HPV BETEGSÉG VESZÉLYEZTETI A FÉRFIAKAT?

A torok-garat régió – a tudomány mai álláspontja szerint – legfőképp orális szex útján fertőződhet, és évekig tartó magas rizikójú HPV hordozás után rák alakulhat ki belőle. Ez a betegség a férfiakat 2-3x gyakrabban fenyegeti, mint a nőket. A HPV pozitív középgarat tumorok 90-92%-ért a HPV 16 felelős.

A nemiszerveken nagyon ritkán kialakulhat HPV okozta péniszrák is. Napjainkban kimutatott tény, hogy a heteroszexuális férfiaknál, anális aktus nélkül is növekszik a HPV okozta anusrák. Érdemes ezért a férfiak HPV szűrésekor a végbéltájékot is vizsgálni.

KINEK, MILYEN HPV SZŰRÉST JAVASLUNK?

A rákot okozó, magas rizikójú HPV fertőzés tüneteket nem ad, jelenlétéről csak HPV vizsgálatokkal győződhetünk meg.

Akinek partnerénél a nőgyógyászati rákszűrés alkalmával HPV-fertőzést vagy kóros citológiát írtak le, annak a nemiszervi HPV szűrést ajánljuk első körben.

Akinek partnere a HPV 16 típusra pozitív, és élnek orális szexet, azoknak mindenképp javasolt a nemiszervi szűrés mellett a szájüreg-garati HPV teszt is, azaz a komplex férfi HPV szűrés.

Aki a szájában, nyelvén, torkánál 2-3 hete nem gyógyuló sebet, fekélyt tapasztal, annak szükséges egy HPV fertőzésben és/vagy onkológiában jártás gégészt, fogorvost vagy szájsebészt felkeresni.

Azon férfiak számára is fontos, megnyugtató vizsgálat lehet a nemiszervi és szájüreg-garat HPV-teszt, akik gyakran váltják partnereiket.

A férfiaknál a nemiszervi mintavétel FÁJDALMATLAN, egy 2cm-es apró, körkörös kefével történik a pénisz egész területéről (húgycsőbe nyúlás nélkül!), szükség esetén a gátról, anusról és a fertőzött elváltozásokról.

RÁKOT NEM OKOZÓ, DE KELLEMETLEN, GYAKRAN KIÚJULÓ HPV SZEMÖLCSÖK

A nem daganatkeltő, úgy nevezet alacsony rizikójú HPV típusok okozhatnak a nemiszerveken, a nemiszőrzet területén, a gáton, a végbélnél és a szájüregben is kellemetlen és erősen fertőző szemölcsöket, a gégén papillomát is, melyek fájdalmatlan, de gyakran kiújuló elváltozások.  Ez utóbbira 2-3 hét után is fennálló rekedtség esetén kell gondolni.

Minden szemölcsöt kezelni kell, és a beteget a teljes gyógyulásig, azaz HPV negatív eredményig kontrollálni szükséges. A gyógyuláshoz elengedhetetlen a szexuális életben ideiglenes változtatásokat is betartani.

HOGYAN KERÜLHETJÜK EL A HPV FERTŐZÉST?

Ma már lehetőségünk van prevenciós HPV oltásokkal a leggyakoribb HPV típusok ellen védettéget biztosítani a HPV negatív tinédzsereknél és felnőtteknél.

Akik már HPV fertőzöttek, azoknak első körben a gyógyulás, a HPV negatívvá válás a cél. A vakcinálás így kezelés közben elkezdhető, és a következő fertőzéstől a páciens már védett lesz.

A monogám életmód az egyik legbiztosabb módszere a HPV fertőzések elkerülésének.

Az óvszer alkalmazása a HPV fertőzés ellen nagymértékű védettséget ad (kb 70%), a többi szexuálisan terjedő kórokozótól akár 100%-ban is védhet. Bármilyen (rövid és tartós) szexuális kapcsolat esetén ajánlott, ha nincs a partnereknek valid, negatív HPV teszt eredményük.

HPV-Centrum

HPV-Centrumunkban mindig a legmodernebb diagnosztikai módszereket alkalmazva, személyre szabott kezelésekkel, szexuális és általános életmódbeli, valamint prevenciós tanácsokkkal gyógyítjuk sikeresen betegeinket immár 2007. óta.Időpontfoglalás