Nőknek

MI TÖRTÉNIK A KONZULTÁCIÓN?

 1. A HPV konzultáció – egyénileg vagy partnerrel – 40-50 PERCES(!) időtartamú.
 2. Felmérjük az immunrendszer állapotát.
 3. Meghatározzuk a HPV fertőzés és perzisztálás rizikóját.
 4. Áttekintjük az általunk elvégzett vagy hozott leleteket (nőgyógyászati és egyéb leleteket is).
 5. Az összes felmerült kérdést megválaszoljuk.
 6. A vizsgálatokat, a kezeléseket és a prevenciót egyénre szabottan tervezzük meg.
 7. Indokolt esetben szájüreg-garat HPV-szűrést is javaslunk.
 8. Szexuális életmódbeli tanácsot adunk.
 9. A konzultáció végén a HPV-konzultációs lapot e-mailben küldjük ki.

MI TÖTÉNIK A VIZSGÁLATOKON?

 1. A méhnyak-rákszűrés szempontjából a HPV-tesztet a legfontosabb vizsgálatnak tekintjük, és elsődlegesen alkalmazzuk 30 éves kortól a nőknél.
 2.  A 30 év alattiaknál citológiai eltérés illetve kérés esetén szintén végzünk HPV vizsgálatot.
 3. A nőgyógyászati vizsgálatba a belső női nemiszervek hüvely-kismedencei áttapintása, a külső nemiszervek, a méhnyak (kolposzkópos) áttekintése, valamint a mellvizsgálat tartozik. Kérés vagy orvosi megítélés alapján ultrahangvizsgálatot végzünk.
 4. Szükség esetén a rákszűrést egy molekuris festéssel (a Cintec plus vizsgálattal) és/vagy a Confidence Marker HPV teszttel tesszük pontosabbá.
 5. Rákmegelőző állapot, magas rizikójú HPV fertőzés és Cintec plus/Confidence Marker HPV teszt pozitivitás esetén konizációs mintavétel (kisműtét) történik a diagnózis és a további kezelések meghatározása céljából.
 6. Fiatal életkorban és nem szült nők esetén előbb biopsziás anyagból döntjük el a konizáció szükségességét.
 7. A nemiszervi szemölcsöket HPV-teszteljük és kezeljük.
 8. Egyéb szexuálisan tejedő betegségek diagnosztizálását is vállaljuk labortesztek segítségével, mint a gonorrhea, mycoplasma, chlamydia, ureaplasma stb.
 9. A HPV-Centrumban végzett vizsgálati eredményeket kb 2-3 hét múlva emailben küldjük ki az új orvosi javaslattal együtt.
 10. A leleteit a saját EESZT oldalán tudja megtekinteni. Ha ehhez nincs hozzáférése, akkor írjon az info@hpvcentrum.hu címre és kérje segítségünket.

A HPV OLTÁSI AJÁNLÁSUNK

Az elsődleges megelőzést jelentő HPV védőoltást az OEP egyelőre csak a 12-13 éves lányoknak biztosítja az iskolai oltási program keretében szülői beleegyezéssel. A többi női korosztály illetve a fiúk/férfiak oltása még nem támogatott. Mi a pácienseinknek a HPV vizsgálatuk eredménye, élethelyzetük és egészségi állapotuk függvényében javasoljuk a védőoltási sor beadását.

MÉHNYAKRÁK-SZŰRÉSI PROTOKOLLUNK

Ma már tudjuk, hogy a HPV teszt pontosabb információ ad a HPV okozta méhnyakrák és rák előtti állapotok kialakulásának rizikójára a 30 éves és afeletti nőknél. Ezért Centrumunk a HPV vizsgálatot mindenkinek javasolja, akinek még nem volt, vagy 3 évnél régebbi HPV negatív eredménye van.

A hölgyek kivizsgálásánál azonban fontos szerepe van a sejtkenet vizsgálatnak, a citológiának is. A 30 év alattiaknál továbra is ez marad a primer szűrés.

Citológiai eltérés esetén betegeink számára a rákszűrési protokollunkat kiegészítettük a legújabb molekuláris eljárással, ahol láthatóvá tesszük a sejtek valódi rákos átalakulásának kockázatát (ez a CINtec plus vizsgálat).

2018. márciustól Centrumunk elindította a Confidence Marker HPV teszt vizsgálatot is, mely a magas rizikójú HPV által a humán sejtekben elindított rákos elváltozások mértékét hivatott kimutatni a 30 év feletti nőknél.

Folyamatosan új molekuláris markerek bevezetését tervezzük a jövőben, hogy még precízebben meghatározhassuk, hogy mely páciensnek van valódi rizikója méhnyakrákra, kinek milyen kezelés, illetve beavatkozás szükséges.

A KEZELÉSINKRŐL

Jelenleg direkt HPV elleni terápia nem áll rendelkezésre a világban. A kezelési javaslatunk vázát képezi az immunrendszer stimulálása, amely immunmoduláló gyógyszerrel és nagy dózisú D-vitaminnal helyreállíthatja a vírus és egyéb betegségek által legyengített védekezési mechanizmusokat, és segíti legyőzni a fertőzést. Esettől függően 3-6-9-12 hónapos kúra után jelentősen nő a gyógyulási hajlam, és akár a műtét is elkerülhetővé válik. Legtöbb betegünk a gyógyszeres kezeléssel gyógyul.

A MŰTÉTRŐL

Amennyiben műtéti megoldás javasolt, a fiatal, még szülni vágyó pácienseinknél a Centrumunkban kis biopsziás anyagot veszünk és csak annak pozitív eredménye alapján, azaz a legszükségesebb esetben végezzük el a konizációt. A konizáció egy rövid beavatkozás kórházi/klinikai  háttérben, amelynek során a méhnyakból eltávolításra kerül a beteg szövetrész. Ezt az anyagot szövettani vizsgálatra küldjük, amely meghatározza a betegség pontos stádiumát és a teendőket. Kontroll vizsgálatokkal követjük a betegeket egészen a teljes gyógyulásukig. Onkológai betegség esetén pácienseinket megfelelő fekvőbeteg intézménybe irányítjuk .

Időpontfoglalás

Javasoljuk, hogy töltse ki HPV ÖNTESZT -ünket. Az eredménye megmutatja HPV fertőzésének rizikóját.