Nőknek

MI TÖRTÉNIK A KONZULTÁCIÓN?

 1. A HPV konzultáció – egyedül vagy partnerrel – 45-60 PERCES(!) időtartamú.
 2. Felmérjük az immunrendszer állapotát.
 3. Meghatározzuk a HPV fertőzés és perzisztálás rizikóját.
 4. Áttekintjük az általunk elvégzett vagy hozott leleteket (nőgyógyászati és egyéb leleteket is).
 5. Az összes felmerült kérdést megválaszoljuk.
 6. A vizsgálatokat, a kezeléseket és a prevenciót egyénre szabottan tervezzük meg.
 7. Indokolt esetben szájüreg-garat HPV-szűrést is javaslunk.
 8. Szexuális életmódbeli tanácsot adunk.
 9. A konzultáció végén a HPV-konzultációs lapot e-mailben küldjük ki.

 

MI TÖTÉNIK A VIZSGÁLATOKON?

 1. A méhnyak-rákszűrés szempontjából a HPV-tesztet a legfontosabb vizsgálatnak tekintjük, és alkalmazzuk a citológia mellett.
 2. A nőgyógyászati vizsgálatba a belső női nemiszervek hüvely-kismedencei áttapintása, a külső nemiszervek, a méhnyak (kolposzkópos) áttekintése, valamint a mellvizsgálat tartozik. Kérés vagy orvosi megítélés alapján ultrahangvizsgálatot végzünk.
 3. Szükség esetén a rákszűrést egy molekuris festéssel (a Cintec plus vizsgálattal) tesszük pontosabbá.
 4. Súlyos rákmegelőző állapotok esetén fiatal életkorban előbb biopsziás anyagból döntjük el a konizáció (kisműtét) szükségességét.
 5. A nemiszervi szemölcsöket HPV-teszteljük és kezeljük.
 6. Egyéb szexuálisan tejedő betegségek diagnosztizálását is vállaljuk labortesztek segítségével, mint a gonorrhea, mycoplasma, chlamydia, ureaplasma stb.
 7. A HPV-Centrumban végzett vizsgálati eredményeket kb 2-3 hét múlva emailben küldjük ki az új orvosi javaslattal együtt.
 8. A leleteket személyesen, rendelési időben a Fodor utca 71. számban lehet átvenni. Előzőleg egyeztetés szükséges a recepcióval (06-30-333-9917) a dokumentumok kikészítése céljából.

 

A HPV OLTÁSI AJÁNLÁSUNK

Az elsődleges megelőzést jelentő HPV védőoltást az OEP egyelőre csak a 12-13 éves lányoknak biztosítja az iskolai oltási program keretében szülői beleegyezéssel. A többi női korosztály illetve a fiúk/férfiak oltása még nem támogatott. Mi a pácienseinknek a HPV vizsgálatuk eredménye, élethelyzetük és egészségi állapotuk függvényében javasoljuk a védőoltási sor beadását.

 

MÉHNYAKRÁK-SZŰRÉSI PROTOKOLLUNK

A hölgyek kivizsgálásánál még ma is fontos szerepe van a sejtkenet vizsgálatnak, a citológiának, azonban ma már tudjuk, hogy a HPV teszt pontosabb információ ad a HPV okozta méhnyakrák és rák előtti állapotok kialakulásának rizikójára. Ezért Centrumunk a HPV vizsgálatot mindenkinek javasolja, akinek még nem volt, vagy 3 évnél régebbi HPV negatív eredménye van. A középsúlyos esetekben betegeink számára a rákszűrési protokollunkat kiegészítettük a legújabb molekuláris eljárással, ahol láthatóvá tesszük a sejtek valódi rákos átalakulásának kockázatát (ez a CINtec plus vizsgálat). További új molekuláris markerek bevezetését tervezzük a jövőben, hogy még precízebben meghatározhassuk, kinek van valódi rizikója méhnyakrákra.

 

A KEZELÉSINKRŐL

Jelenleg direkt HPV elleni terápia nem áll rendelkezésre a világban. A kezelési javaslatunk vázát képezi az immunrendszer stimulálása, amely immunmoduláló gyógyszerrel és nagy dózisú D-vitaminnal helyreállíthatja a vírus és egyéb betegségek által legyengített védekezési mechanizmusokat, és segíti legyőzni a fertőzést. Esettől függően 3-6-9-12 hónapos kúra után jelentősen nő a gyógyulási hajlam, és akár a műtét is elkerülhetővé válik. Legtöbb betegünk a gyógyszeres kezeléssel gyógyul.

 

A MŰTÉTRŐL

Amennyiben műtéti megoldás javasolt, a fiatal, még szülni vágyó pácienseinknél előtte Centrumunkban kis biopsziás anyagot veszünk és csak annak pozitív eredménye alapján, azaz a legszükségesebb esetben végezzük el a konizációt. A konizáció egy rövid beavatkozás kórházi/klinikai  háttérben, amelynek során a méhnyakból eltávolításra kerül a beteg szövetrész. Ezt az anyagot szövettani vizsgálatra küldjük, amely meghatározza a betegség pontos stádiumát és a teendőket. Kontroll vizsgálatokkal követjük a betegeket egészen a teljes gyógyulásukig. Onkológai betegség esetén pácienseinket megfelelő fekvőbeteg intézménybe irányítjuk .

Időpontfoglalás

Javasoljuk, hogy töltse ki HPV ÖNTESZT -ünket. Az eredménye megmutatja HPV fertőzésének rizikóját.