Megválaszolt anonim eseteink
Kedves Doktornõ!
Nekem 2009.novemberében diagnosztizálták a HPV-16-ot,nem kaptam sem immunerõsítõt és sem más fajta kezelést.Aztán volt 2010.03.-ban egy cysta mûtézem és rá 2 hétre kijöttek a függölyök a nemiszervemen
ekkor írtak fel Conyline 0.5% oldatot ami jó volt,de 2 hónap múlva visszajött egy-két függöly.Most viszont megint több van és a csiklómon is és nem tudom hogy a hüvelynyílásomon is e az van , de nagyon viszketek.Kezelem canesten-nel, de nem sok sikerrel.Nem tudom hogy az oldattal kezelhetem e.Most olvastam a neten egy gyógyszerrõl Indol3c ami segít legyõzni a HPV-t.Errõl is szeretném kérni a véleményét.Elõre is köszönöm a tájékoztatását,ha lehet mihamarabb

Aggódó NÕ

2011-03-21

Kedves Aggodó Nõ!
A HPV 16-ot gondolom a méhnyakról mutatták ki. A külsõ nemiszerveken a 16-os ritkán, de okozhat condylomát. Én mégis azt hiszem, hogy ez egy 6 vagy 11-es típus. Amelytõl sokszor nehéz megszabadulni, de rákot legalább itt nem idéz elõ a jelen tudásunk szerint.
Teendõ. Mindenképp el kell távolítani minden kinövést együlésben(fagyazstás, égetés, lézer). Mivel visszatérnek én javasolnék egy minimum 3 hónapos, szükség esetén 6 hónapos immunerõsítõ (tablettás) kezelést (ld itt bal oldalon, ahogy ASC-US, LSIL és magas rizikójú HPV esetén).
Érdemes a HPV-Centrumok ablaknál látható kék pöttyök egyikét felkeresnie (õk condyloma specialisták).
Az Indol3C-t sajnos nem ismerem.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornõ!

Tavaly novemberben pöttyöket észleltem magamon, ezért elkezdtem utána olvasgatni,hogy konkrétan mi is lehet a bajom,és miután beazonosítottam,hogy szemölcsök jelentkeztek nálam,elmentem decemberben nõgyógyászhoz (sajnos nem kaptam egyszerûen korábbra idõpontot...).Kértem is hpv tesztet,az orvosom is megerõsített abban,hogy hpv gyanus,rákszûrést is végzett,mondta,hogy januárban menjek vissza kontrollra,meglesz az eredmény,megbeszéljük a továbbiakat,addig is felírt condyline oldatot otthonra.Miután én már diagnosztizáltam magam,elkezdtem immunerõsítõket szedni (csupa gyógynövény készítményt,mert semmilyen gyógyszert nem szedek soha),azt is mondta,hogy azokat továbbra is szedjem.Kezdetben lelkiismeretesen kezeltem magam condyline-nel,de miután kezdtek elmúlni,már kicsit "rapszodikusabban" kezeltem magam...(betartottam a 3x2-es kezelést,de volt,hogy nem csak 4 nap szünetet tartottam,hanem többet...).Januárban visszamentem,orvosom mondta,hogy rákszûrés negatív,p2,hpv pozitív (HPV 6),kérdezte,hogy a szemölcsök eltûntek-e teljesen,akkor már csak a gátamon volt 2-3 nagyon apró pötty.Kérésemre újra megvizsgált,habár akkor csak úgymond konzultációra kellett visszamennem,de gondoltam õ látja jobban,hogyan "javulok"...Mondta,hogy ez így rendben,szépen gyógyulok,és az eredményeim alapján legközelebb csak a szokásos szûrésre kell mennem 1 év múlva,akkor csinálhatunk újra hpv szûrést is (ha szeretném).Már legalább 1,5 hónapja nem kezelem magam,mert úgy láttam,elmúltak,de most felfedeztem magamon újra 3 szemölcsszerûséget!!Ez lehet,hogy azért van,mert nem "elõírásszerûen" ecseteltem?Vagy ezek újra és újra elõ fognak jönni életem végéig?Ön mit gondol,felírathatom újra az oldatot (elfogyott az elõzõ),vagy inkább menjek bõrgyógyászhoz leégetni/lézerrel leszedetni?Egyébként ezekre a kék ponttal jelölt helyekre érdemes menni,vagy bármelyik bõrgyógyász megteszi?Továbbra is szedjem a készítményeimet,vagy írassak fel isoprisine-t,vagy az vény nélkül kapható?
Olvasgattam a levelekre adott válaszait,nagyjából meg is nyugodtam tõlük,mégis kicsit pesszimistán állok ehhez az egészhez,nem tudom,hogy valaha is meggyógyulok-e belõle teljesen??Kapcsolatot sem merek kezdeményezni,nehogy bárkit is tovább fertõzzek,nagyon kellemetlen lenne.25 éves vagyok,azért majd egyszer nyilván szeretnék gyereket is,de így nem is vállalhatok soha???Nagyon elkeserítõ az egész...
Válaszát nagyon szépen köszönöm.
Tisztelettel: Csenge

2011-03-21

Kedves Csenge!
(elnezest, angol billentyuzetrol, ekezetek nelkul irok most)
Sajnos, neha sokat kell kuzdeni, mire az ember valoban es orokre megszabadul a szemolcsoktol. De meglehet. Sot gyermeket is lehet szulni.
Mindenkepp javasolnam, hogy vagy kenegesse tovabb eloiras szerint a kinoveseket, es mellette szedjen immunerositot (Isoprinosine-t), vagy a "KEK pottyok" valamelyikeben dolgozo borgyogyaszt keresse fel. Ok nagyon kepzettek ebben a betegsegben. Egyulesben el kell tavolitani a condylomakat (condylien, egetes, lezer, fagyasztas), es mivel eddig vissza-visszatertek, ami azt jelenti, hogy a melyebb retegekben lappangva megbujnak es elo-elotornek, az Isoprinosine-t ket hetes ciklusokban 3 honapon keresztul javasolnam szedni ( egyeb immunerositok is biztos jok, de azoknak a dozisuk es hatekonysaguk meg nem kivizsgalt).
Ne adja fel! Meg lehet gyogyulni! Orulok, hogy ennyire empatikus a jovendo partnereivel szemben, es addig mig tunetei vannak nem letesit szexualis kapcsolatot.
Gyogyultnak akkor tekintjuk a condylomat, ha 3 honapig egy sem ujul ki.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna


Tisztelt Doktor Nõ!
Ez év Februárjában a citológiai eredményem P3 AGC-NOS lett, HPV gyanúval,a mi aztán kb 3hét múlva be is igazolódott, hogy HPV18. Kérdésem az lenne hogy most milyen kezelésre számíthatok? Elég lesz-e a gyógyszeres immunerõsítés? Ez késõbbiekben mennyire befolyásolhatja a teherbeesét (28vagyok)? A HPV tényleg kiírtható a szervezetbõl, vagy csak tünetmentessé lehet válni?
Válszát elõre is köszönöm.
Orsolya

2011-03-21

Kedves Orsolya!
AGC esetén HPV 18-cal mindenképp javasolt lenne egy konizáció, mégha nem is szült. Meg lehet próbálni csak az immunerõsítést (3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni) is, de szoros, 3 havi kontroll mellett. Ha nincs változás a 6. hónap végére, akkor a kismûtétet meg kell csinálni. Loop konizáció nem befolyásolja a terhességet.
Addig is ÓVSZER mindenképp kötelezõ, ha van partnere.
A partnert is tesztelni kellene HPV-teszttel, nehogy visszakapja tõle a fertõzést, ha mûtik, vagy gyógyuló félben van. Addig, amíg bármelyikük HPV pozitív, addig a condom feltétlen ajánlott.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornõ!

2 évvel ezelõtt HPV fertõzésem volt, szemölcsök formájában a nemi szerven. Sikeresen kigyógyultam, de megfertõztem a partnerem. Õ is meggyógyult, ám nekem most a számban jött ki, legalábbis nagyon arra tippelek. Nem tudom, mióta vannak a nyelvemen a kinövések (kb. a nyelvem felétõl hátrafelé), mivel lepedékes is, bár tisztogatom. Mi a véleménye, lehet, hogy elkaptam orális úton? Ha igen, mi a teendõm, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat önöknél a centrumban?
Válaszát várva, köszönettel:
Tia

2011-03-20

Kedves Tia!
Igen, sajnos a szajban is lehet HPV. Kerem, menjen el a kek pottyokkel jelolt centrumok valamelyikebe, ott borgyogyaszok dolgoznak, es condyloma specialistak.
Valoszinu, el kell tavolitani a kinovest es Isoprinosine-t is fog kapni (immunerositokent es virus ellenes hatasa miatt). A partneret is erdemes lenne elvinni, hogy kivizsgaljak. Egyutt beszeljek meg a tovabbi szexualis iranyt, azaz, hogy gyogyulasig mit szabad tenni es mi kerulendo.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna
(elnezest az ekezetek hianyaert)
Kedves Doktornõ!
Köszönöm szépen a válaszát!
Nem oda kell mennem, ahol szájüregi szûrés van?
Lenne mégegy kérdésem: régebben volt Békéscsabán is centrum, az már megszünt?
Köszönettel:
Tia
Kedves Tia!
Erdemes a borgyogyaszokkal konzultalnia, es partneret is megmutatni nekik. Ha kulon szukseg lenne szajuregi vizsgalatra, akkor ok majd ezt tanacsolni fogjak.
A bekescsabai centrumba sajnos nem talaltunk megfeleloen kepzett kollegat, ezert ot nem mukodik HPV-Centrum. Hova menne igy?
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna
Ismételten köszönöm a válaszát!
Külföldön élek, hozzám sajnos egyik centrum sincs közel, magyar egészségbiztosításom nincs, bár ha jól tudom, a vizsgálat önköltséges. Nem gond az egészségbiztosítás hiánya?
Sajnos itt nálunk nem ismerik az Isoprinosine-t, a férjem csak fagyasztással kezelték, semmilyen immunstimulálót nem kapott. Neki nincs panasza.
Ön melyik centrumban dolgozik? Szívesen mennék önhöz vizsgálatra, ha lehetséges!
Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Tia!
Én nem dolgozom gyakorló orvosként, csak tanácsadóként, és kollégámat tudnám ajánlani Önnek Budapesten.
A II. Nõi Klinikán dolgozik egy fiatal csapat, oda jelentkezzen be. A HPV-Centrum ablaknál Budapestnél a piros pötty õket jelöli. Ha rákattint, elõjönnek az elérhetõségi adatok.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!
A 12 éves unokám, és a kezén mozaik szerû
szemölcs van. A bõrgyógyász azt mondta, hogy HPV vírus. Ez lehetséges? Mit lehet tenni?
Köszönöm

2011-03-20

Kedves Nagymama!
Igen, lehetseges. Szakszeruen el kell tavolitani, es Isoprinosine-t kellene szednie, hogy ne ujuljon ki.
(elnezest az ekezetek hianya miatt).
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!
Partneremmel együtt valószínûleg HPV vírussal fertõzõdtünk, mert szemölcs megjelenését véltünk felfedezni nemi szervünkön, ami egyre több lett. Mindketten nagyon félünk, s nem tudjuk, hova fordulhatunk. Nagyon szeretnénk kigyógyulni belõle. Immunerõsítõt (Indol3C), ezüstkolloidot és C vitamint szedünk, a doktor úr azt mondta, mást nem kell csinálni, csak erõsíteni az immunrendszert. Szeretnénk másik orvost keresni, mert ez valahogy nem tetszik nekünk. Ön mit javasol? Kérném szíves segítségét, mert annyi mindent összeolvastunk a neten errõl a dologról, de nem lettünk okosabbak...
Válaszát nagyon köszönöm!
Orsolya

2011-03-20

Kedves Orsolya!
Eloszor is az osszes szemolcsot erdemes egyulesben eltavolitani. Az immunerositok csak ezzel parhuzamosan hatekonyak igazan. Persze, lehetseges, hogy olykor magukban is elegendoek, de ha mindketten fertozottek es a szemolcsok ott vannak, es elnek nemi eletet, akkor folyamatosan fertozik egymast.
Teendo: keresse fel valamelyik centrumunkat! Kek pottyok jelolik a condyloma specialistakat (nemcsak ferfiaknak!). Itt el fogjak tavolitani a kinoveseket es venykoteles immunerositot erdemes elkezdeni szedni hatekony dozisban es ideig. Isoprinosine 3X2 tabletta/nap 2 hetig, majd 2 het szunet, ezt 3X ismetelve. Ha 3 honapig tunetmentesek, akkor gyogyultnak tekintehtoek. Rossz hir. A szexualis erintkezest kerulni kellene eddig, hogy ne fertozzek oda-vissza egymast.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna
(Elnezest az ekezetek hianyaert.)
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornõ!
43 éves vagyok,rákszûrés eredményem LSIL,CIN1 már második alkalommal,túl vagyok egy 6 hónapos Isoprinosine kúrán,most szedem újra hat hónapig,mellette vékonybél Cron-betegségem van. Még egy problémám van, a hüvelyflóra nem mûködik megfelelõen, emiatt nagyon sokat szenvedek, nõgyógyászom a probiotikus tampont javasolta, de nem hozza a kívánt eredményt, nagyon kényelmetlen.
Kérdésem az lenne van-e esélyem a gyógyulásra,van-e javaslata más kezelésre ?
Köszönettel várom válaszát, javaslatát!
Zsuzsa

2011-03-20

Kedves Zsuzsa!
Ha hosszan fennall (1-2 ev) a CIN1 az on koraban, akkor konizacios eltavolitast szoktunk javasolni. Ez gyogyito eljaras is, mert kivesszuk a beteg teruletet, a szovettan pedig megmondja a sejtek valodi allapotat.
Persze ehhez tudni kell, hogy a partnere HPV fertozott-e. Mert lehet, hogy Onben azert marad meg a betegseg, mert allando fertozesnek van kiteve.
Varom valaszat.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna
Kedves Doktornõ !
Már volt ilyen mûtétem 2007-ben, HPV genotipus:16. Azóta rendben voltak az eredményeim, mostanáig.A páromnak hol tudják ezt a vizsgálatot elvégezni ?
Köszönettel várom válaszát:
Zsuzsa
HPV-Centrumok ablaknal a kek pottyok jelolik ezeket a rendeloket.
Dr. R. Zs.


andrea vagyok annyit elfelejtettem mondani szeptemberbe lefagyasztott vagy leégetett a dr úr.
2011-03-20

ok.


Tisztelt Doktornõ!Beszéltünk már egyszer telefonon,de most sajnos megint problémám van elmondom nagyábol mert, lehet nememlékszik rám.35 éves vagyok van két gyermekem 2007-ben volt egy méhszájplasztikám a leletem akkor HPV fetrõzés jele és gyulladáshot t.sejtelvált. regeneratio.Genotipus 16.2007-2010-ig végig P1,P2-es leleteim voltak,de sajnos tavaly Januári leletem LSIL enyhe HPV CIN3 kóros neoplasticus hámeltávozás.Akkor az orvos azt mondta el kell távolítani a méhemet én nagyon megijettem mivel sajnos pánik beteg is vagyok elmentem egy másik orvoshoz és õ azt mondta probáljuk meg immuerõsítõ kurát szedtem vitaminokat és a vitagin c.hüvelykrémet használtam.Rá egy hónapra a citologiai leletem már SIL enyhe HPV CIN1 volt és kóros hámelváltozás.Utána még három leletnek ugyan ez volt az eredménye.Tavaly oktoberi leletem P2-es lett HPV és hámelváltozás nemvolt a leleten aminek nagyon örültem.Most Februárba ismét lett citologia véve aminek az erdménye megint P2 SIL enyhe HPV CIN1 koros neoplasticus hámelváltozás.Tisztel Doktornõ nagyon elvagyok keseredve kérem adjon tanácsot ,hogy mit csináljak ugyanis a doktor úr beszeretne oltani méhnyakrák elleni oltással és azt mondta ,hogy ez nem egy rossz lelet ne essek kétségbe.Valóban oltassam be magam van értelme???nembaj ,hogy a HPV bennem van??Kérem segítsen adjon tanácsot nekem és tudna erre ajálani valami kezelési modszert.Válaszát elõre is köszönöm.Tisztelettel :ANDREA
2011-03-19

Kedves Andrea!
Tudnom kellene a legutobbi mehnyakszuresenek es HPV tesztjenek az eredmenyeit.
A HPV oltast leginkabb HPV negativ esetben ajanljuk, akkor a leghatekonyabb. Meggyogyitani nem fogja a jelenlegi betegsegebol. Itt kerdes meg az is, hogy monogam parkapcsolatban el-e. Voltak-e HPV-tesztjei a mutetek elott/utan, illetve barmikor a vizsgalatai soran. Ezek is fontos informaciok lennenek. CIN3 eseten a mehet nem kell meg eltavolitani, de regota fennallo fertozes eseten konizacos kismutet lehet, hogy megoldas lenne. Ehhez persze tudni kell a partnere HPV eredmenyet is.
Varom valaszait kerdeseimre.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna
TISZTELT DOKTORNÕ!ANDREA VAGYOK KÖSZÖNÖM HOGY VÁLASZOLT.AMIT KIHAGYTAM CSAK RÁKSZÜRÉST CSINÁLT A DR ÚR UTOLJÁRA 4 ÉVE VOLTAM HPV SZÜRÉSEN AKKOR 16 VOLT!KAPCSOLATOM UGYANAZ A FÉRFI 3 ÉVE.T DOKTORNÕ NEKEM AZT MONDTA A DR ÚR NYUGODTAN ÉLHETEK SEXUÁLIS ÉLETET ÓVSZER NÉLKÜL!ÉN KÉRDEZTEM HOGY,NEM FOGOK VISSZAFERTÖZÖDNI?AZT MONDTA A VIRUS BENNEM VAN.MINT IRTAM NOVEMBERI LELETEM P2 SE HPV,SE MÁS NEM VOLT!!SZEDTEM AZ ISOPRINOZINT AZT IS EGY MÁSIK ORVOS AJÁNLOTTA UGYANIS AZ ÉN ORVOSOM AZT MONDTA SEMMIT SEM ÉR!DE_SZERINTEM EZ NEM IGY VAN MERT MÉGIS A NOVEMBERI LELETEM JÓ LETT!T DOKTORNÕ SZERINTEM ENGEM A PÁROM FERTÕZÖTT VISSZA MIVEL A DR ÚR AZT MONDTA NYUGODTAN ÉLHETEK SEXUÁLIS ÉLETET!MOST MEGINT SZEDEM AZ ISOPRINOZINT NAPI 4ET.ELMENTEM EGY MÁSIK ORVOSHOZ ÉN KÉRTEM IRJA FEL Õ MONDTA AZ ADAGOT DE CSAK 1 DOBOZAL IRT FEL.EZ MELLET SZEDEK VITAMINT,GRAPEFRUIT,CSEPPEKET.T DOKTORNÕ KÉREM ADJON TANÁCSOT 4 ORVOSNÁL VOLTAM MINDEGYIK MÁST MONDOTT.ÕSSZEVAGYOK ZAVARODVA NEM TUDOM MIT CSINÁLJAK!A GYEREKEIM LÁTJÁK HOGY,LELKILEG TÕNKRE MEGYEK!ESETLEG TUDNA AJÁNLANI EGY ORVOST BUDAPESTEN?SEGITSÉGÉT ÉS VÁLASZÁT ELÕRE IS KÖSZÖNÖM.TISZTELETTEL ANDREA.
Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andrea!
Budapesten a II. Nõi Klinikán, Üllõi úton, mûködik egy HPV-Centrum. Oda jelentkezzen be, vigye el az összes eddigi leleteit. A telefonszámukat megtalálja a HPV-Centrumok ablaknál, Budapestnél a piros pöttyre kattintva.
A HPV-tõl pedig meg lehet szabadulni! Nem marad örökre az ember szervezetében.
HPV 16 fertõzés esetén NEM javaslom az oltást, ugyanis nem hatékony!
Elõbb meg kellene gyógyulnia, utána jöhet az oltás.
CIN3 esetén konizáció indokolt lenne. Magas rizikójú HPV fertõzés (pl 16) és citológiai elváltozás esetén (CIN1-2-3) pedig Isoprinosine-nal egy fél éves kúra indokolt lenne (még konizáció esetén is), mert meggyorsítaná a gyógyulását.
Kérjen idõpontot a II. Nõi Klinikán!
Üdvözlettel: Dr. Ragó zsuzsanna

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


j
2011-03-19

Üdvözlöm Doktornõ!
Volna egy kérdésem a HPV-vel kapcsolatban.
Egy nagyon kedves ismerõsöm megfertõzõdött korábban a fent említett vírussal és ez azóta idõnként újra elõjön nála.A kérdésem az lenne,hogy megszüntethetõ-e ez a visszafertõzõdés,hogy ne kelljen szorongania nemi együttlétek alkalmával.
Köszönöm elõre is megtisztelõ válaszát.
Üdvözlettel Péter
Üdvözlöm Doktornõ!
Volna egy kérdésem a HPV-vel kapcsolatban.
Egy nagyon kedves ismerõsöm megfertõzõdött korábban a fent említett vírussal és ez azóta idõnként újra elõjön nála.A kérdésem az lenne,hogy megszüntethetõ-e ez a visszafertõzõdés,hogy ne kelljen szorongania nemi együttlétek alkalmával.
Köszönöm elõre is megtisztelõ válaszát.
Üdvözlettel Péter
Kedves Érdeklõdõ!

Kicsit konkrétabb betegség leírásra lenne szükségem ahhoz, hogy segítsek.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktorno! 25 eves vagyok,egy 3 eves gyermek edesanyja.
2010 aprilisban levett rakszures eredmenyem P2,LSIL HPV gyanu,6 honap mulva kontroll rakszuresen mar P2 LSIL HPV CINI. ekkor mentem el egy masik orvoshoz,mert ugy gondoltam,hogy attol nem fogok meggyogyulni,hogy 6 havonta rakszuresre jarok.Ekkor a masik orvos rogton levett egy mintat,hogy megnezze milyen HPVrol van szo.novemberben az eredmeny az lett,hogy 2 magas kockaztu(39,56)virus talalhato a mintaban. ezutan szoba kerult a beavatkozas,ill gyogyszeres kezeles,de mivel a mutetet az orvosom 50 ezer ft-ert csinalna meg,ugy gondoltam hogy egyeb alternativ kezelest fogok bevetni... februarban(tehat 3 honap mulva) megismeteltuk a HPV szurest.az eredmeny mar 3 magas kockazatu virus(39,56,52) ha a tendenciara hagyatkozom akkor nem varhato semmilyen javulas.a mutete kene valasztanom? mehszajsebem is van,plusz egy abortusz miatt csunyan rongalodott a mehszajam.tatongo mehszajrol beszelt az orvos,ami segit a bakteriumoknak is ,hogy feljussanak es gyulladasokat okozzanak.
a kerdesem az lenne hogy :elvileg egy ilyen mutetet kellene tamogatnia a TBnek?realis ez az osszeg,amiert az orvosom megcsinalna a beavatkozast?On milyen kezelest javasol?
Tisztelettel varom valaszat.
Szilvia

2011-03-18

Kedves Szilvia!
Ha csunya a mehszaja, es van egy CIN1 fertozese, akkor erdemes megcsinalni a konizacios mutetet. De, hogy ne kapjon ujabb fertozest, a szexualis partneret is meg kell vizsgalni. Ugyanis Ont most hiaba operaljak meg, ha visszafertozodik. A parjat is kezelni kell szukseg eseten.
A mutetet az OEP allami intezmenyben finanszirozza, a maganklinikaknak sajat araik vannak. Mutet utani kontroll szurest es HPV-tesztet is fizeti a biztosito.
Ha a HPV-teszt pozitiv lesz, akkor fel evig Isoprinosinet kell szedni, es csak ovszerrel javasolt a nemi elet. Amig barmelyikuk HPV pozitiv, erdemes a condomot hasznalni.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna