Megválaszolt anonim eseteink
Tisztelt Doktornõ!

A kérdésem az lenne, hogy ma voltam nõgyógyásznál aki megcsinálta a rákszûrést és hozzá tette, hogy mindenképpen hívjam az eredmény miatt, mert lehetséges, hogy plasztikázni kell. 1 éve volt hpv gyanum amit újra vizsgáltak, de közben terhes lettem, de a baba sajnos elment, szóval ezt követõen megcsinálták megint a rákszûrést és negatív lett. most pedig ezt mondta a doki. Hiába kérdeztem, hogy az mit jelent és hogy daganat is lehet e, nem mondott semmit. most várom az eredmény, de az még 3 hét. Nagyon megilyesztett.
Üdvözlettel: Heni

2011-06-20

Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Heni!
Ha negatív volt pár hónapja a citológiája, akkor nem hiszem, hogy most nagy baj lehet rákszûrés szempontjából. Plasztikázni lehet csúnya, sérült méhszáj miatt is, nemcsak rossz lelet alapján. A "nem szép" méhszáj ugyanis hamarabb fertõzõdik, ezért szoktak egy szép, új és egészséges felületet képezni. Írja meg a leletét, de addig ne izguljon!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornõ!
A segítségét és tanácsát szeretném kérni, mivel nem vagyok biztos abban, hogy szükséges az a mûtét amit az orvosom el akar végezni. Leleteim a következõk:
2010.04.19- Nem neoplasticus elváltozások. Reaktív sejtelváltozásokkal laphám lesio(LSIL) HPV. A kenet általános minõsítése: Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható.
HPV: 51,59
(Valószínûleg a vírust itt egy éve hordoztam.)
2010.07.23.- Egyéb nem neoplasticus elváltozások reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio). Hámelváltozások enyhe fokú intraepithelialis laphám lesio(LSIL) HPV. Enyhe fokú intraepit helialis laphám lesio(LSIL) CIN1. Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható.
2010.11.15.- Nyákos. Sérült sejtek. Egyéb, nem neoplasticus elváltozások. Reaktív sejelváltozásokkal járó gyulladás(reparatio). Hámelváltozások Atypusos laphámsejtek, nem meghatározható okból(ASCS-US). Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható.
2011.05.16- Végeztünk egy ujabb HPV tesztet és egy cytologiát. A HPV teszt már csak az 59-es típust mutatta ki. A citológia p0 lett, ezért megismételtük. Az orvosom azt mondta, hogy mindenképp megcsinálja a mûtétet az eredménytõl függetlenül. Kaptam mûtétre egy idõpontot. Ezután kaptam egy visszahívó levelet amin az állt, hogy lobellenes kezelés után javasolnak egy újabb szûrést. Visszamentem az orvoshoz aki kinyomtatott egy papírt:
2011.06.02.- cyt: neg.(gomba)
Írt föl egy hüvelytablettát. Hiába kérdeztem, hogy miért kell pontosan a mûtét, illetve van-e valami más mód, Õ azt mondta, hogy nem változtatjuk meg az egy hét múlva sorra kerülõ mûtét idõpontját. Addigra még a hüvelytabletta sem fogy el. Tanácstalan vagyok és mindenképp szeretném az Ön véleményét is kérni. Tényleg szükséges-e a mûtét? Isoprisonint szedhetek-e ha már volt vesekövem?
Köszönettel: Enikõ(23éves).

2011-06-16

Igen is, nem is. Ezert kell a kontroll. De az On jelenlegi LSIL lelete egyaltalan nem muteti indikacio!
Kedves Eniko!
En jelenleg nem javaslom a mutetet. Bar a juniusi citologiaja sajnos a mutetei indikaciora nem ad valaszt, mert tul hamar tortent egy ujabb vizsgalat a majusi utan.
Tanacsom. A gombas kura utan vegezzen egy lactobacillus kup kurat is (7 naposat), majd szeptemberben kerjen egy ujabb citologia vizsgalatot. Isoprinosine-t csak akkor szedhet, ha a verkepe normalis hugysavszintet mutat. Amennyiben 55 kg alatt van, akkor a dozisa 2x2 tabletta/nap 2 hetig, 2 het szunet, ezt a 3 x ismetelje meg, ha nehezebb, akkor a napi adag 3x2 tabletta. Utana jon a kontroll, ami eldonti a tovabbi teendoket. De ez sem jelent feltetlen mutetet. Ha a partnere ugyanaz az utolso HPV teszt ota, akkor uj HPV teszt nem lesz szukseges. Persze ez akkor igaz ha mindketten monogamok. Ami meg segithet, ha ovszert hasznalnak.
Irja meg a szeptemberi leleteit is, ha segitsegre lenne szuksege.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!

Júniusban fogok átesni egy konizáción, mert magas faktorú HPVm van. P2 a rákszûrésem.
A kérdésem az lenne hogy ez a mûtét megszünteti-e a vírust vagy csak kisebb lesz e az esély arra, hogy kialakuljon méhnyakrák? A másik kérdésem az lenne, hogy ha megszünteti a vírust, akkor a párom nem fog visszafertõzni, mert ha bennem van vírus, benne is.Vagy neki is szükséges valamilyen kezelés?
Válaszát elõre is köszönöm!
Adrienn

2011-05-31

Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Adrienn!
P2 mellet nem javasoljuk a mûtétet, csak ha már 2 éve fennáll és ugyanaz a HPV típus okozza az elváltozást.
A mûtét ellenére a párjától visszakaphatja a vírust, ha Õ pozitív. Tehát javaslom az Õ vizsgálatát is.
Itt a HPV-Centrum ablakoknál a kék pöttyök jelzik a férfiak szûrését végzõ rendelõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktor Úr!

Kislányomnak (7 éves) gége pappilomája van. Már 6-szor mûtötték (fél évente), mindig kiújul. Az utolsó 3 alkalommal LMC lézerrel mûtötték, ültrttrk be neki stentet is. Tud e valamilyen tanácsot adni, mit tehetnék, milyen gyógyszert, csodaszert, akármit adhatnék neki? Már kapott isoprimosint 2-szer fél évig, szedett Flavin 7-et, grapefruit cseppet, ivott calli teát.
Több helyrõl hallom, hogy talán a serdülõkorral elmúlik, de még egyetlen emberrel sem találkoztam, akivel ez történt. Mik lehetnek a kilátásai?

Válaszát elölre is köszönöm
Anita

2011-05-31

Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Anita!
A kislányt vizsgálták immunológiai szempontból? Mert ha ennyi mûtétre szorul és ennyi gyógyszert már beszedett, akkor a következõ dolgokat kell felvetni:
1. Visszafertõzõdhet-e valahonnan?
2. Milyen az általános immun állapota? Szokott-e betegeskedni sokat, fõleg influenza szezonban?
3. Van-e egyéb alapbetegsége?
4. Az Isoprinosine-t milyen dózisban, hány napig szedte?
Várom válaszát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!
A napokban közölte a nõgyógyászom, hogy a citológia HPV vírust mutatott ki nálam. Isoprinosint írt fel számomra, hogy melyik törzs, azt nem közölte, 3 hónap múlva kell mennem kontrollra.
Tudnia kell, hogy kb 2 éve Ultitis Ulcerosára szedek gyógyszert, jelenleg egy rövidke aktívabb szakasz után vagyok és napi 5 Salazopyrint és 1 Pentasa 500-at szedek. Nehezen tûröm a stresszt, viszont épp életmódot változtatok mind étkezésben, mind mozgásban. Emellett számos táplálékkiegészítõt szedek, halolajkapszulát, grapefruit mag cseppet, hoemopátiás szereket az idén elõször komolyabban jelentkezõ szénanátha ellen.
Kérdésem az, hogy szükséges e az Isoprinosin beszedése? Az a tapasztalatom a gyógyszerekkel, hogy bár tünetmentesítenek, nem gyógyítanak meg. Lehet, hogy érdemesebb volna az immunrendszeremet természetes úton erõsíteni, mert tudtommal minden gyógyszer csak gyengíti azt. Mennyire ajánlja tehát az Isoprinosint számomra?

Köszönöm a segítségét!

2011-05-27

Kedves Erdeklodo!
Az Isoprinosine egy immunerosito es virus elleni gyogyszer, kimutatott klinikai hatasokkal, a HPVre is.
Vannak, akik ajanljak colitis ulcerosa mellett, van aki nem.
Egy nagy tapasztalatu immunologus szerint lehet szedni ebben a betegsegben, de amennyiben a belpanaszok aktivalodnak, akkor abba kell hagyni a szedeset. Ez ellen egy jo megoldas lehet, ha etkezes kozben veszi be az immunerositot, hogy az ne irritalja a nyalkahartyat.
Milyen dozisban es mennyi ideig ajanlottak a szedeset?
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Doktornõ!

Az Isoprinosint napi 3*1-ben ajánlotta a nõgyógyászom és 50 db tablettát írt fel nekem. Amióta írtam Önnek, nem szedtem be. Mennyi az esély rá, hogy a szervezetem legyõzi a HPV-t Colitis Ulcerosa ill, allergiás szénanátha és gyakori hüvelgyomba mellett?

Köszönöm a segítségét!
Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos erre nem tudok pontosan válaszolni. Az állandó hüvelyi gombás fertõzés, és az allergiája viszont arra utal, hogy a vírus/gomba/allergének elleni immunrendszere nem tökéletesen mûködik (ez a colitises gyógyszerek miatt van), ezért a HPV-fertõzés és az abból esetlegesen kialakuló betegség is elhúzódhat Önnél. Az immunológus kezelõorvosával beszélje meg az isoprinosine adását. De még egészséges immunállapot mellett is 6 hónapig szoktuk 2 hetes pulzusokban adni a gyógyszert magas rizikójú HPV fertõzés és leírt ASC-US/LSIL/CIN1 citológia mellett. Sima HPV fertõzésben nem adjuk!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ,

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.
Rákszürésem eredménye: P3, HPV, CIN1, HCCG, AGC-NOS, endocerviális sejtek lett. Az orvosom Pimafucin kúpot irt fel, és azt mondta hogy menjek vissza hozzá kb 1 hónap múlva, hogy egy újabb szürõvizsgálatot végezzen. Nagyon izgulok, mert mihamarabb szeretnék kisbabát, és az operációt ha lehet szeretném elkerülni. Mit tanácsol, mit tegyek, vagy szedjek? Olvastam néhány immunrendszererõsitõ jótékony hatásairól is HPV ellen, Önnek mi a véleménye?

Válaszát elõre is köszönöm,
Üdvözlettel:
Timea

2011-05-26

Kedves Timea!
Gombas fertozese is volt? Gondolom arra kapta Pimafucint, csak ezt nem irta meg.
2 honapnal korabban nem erdemes visszamenni kontroll vizsgalatra, mert a sejtek nem nonek vissza rendesen addig. Ha elmegy, akkor viszont kerjen HPV-tesztet is, hogy lassak mi okozza az elvaltozast.
Az AGC eseten valoban kismutet javasolt, de hatha a kontrollnal mar nem lesz ezt leirva. Persze minden fugg egy kicsit a koratol is.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktor Úr!

A segítségét szeretném kérni, 38 éves gyermektelen nõ vagyok.
Márciusban elmaradt a menstruációm, ekkor elvégezték rákszûrést is, melynek az eredménye P3 LSIL, kóros ,neoplasticus hámelváltozás. HPV tipizálást végeztek, az eredménye 39-es típus. Isoprisonine tablettát (3x1 tbl. 2 hétig , majd 2 hét szünet, ismét 2 hét gyógyszer szedése és ismét 2 hét szünet) és Betadin hüvelykúpot írt fel. Jelenleg a második gyógyszer szedés végén tartok. 2 hete 2 gombostûfejnyi szemölcsöt fedeztem fel a bal nagyajak belsõ felszínén illetve a kisajkon. Az orvos az Isoprisonine további szedését és a szemölcsre Condyline oldatot írt fel. Az ecsetelést 2x 3 nap ecsetelés majd 4 nap szünet végig csináltam és ma már nem látszanak a szemölcsök.
A páromnál folyamatban van a hpv teszt.
Kérdésem az lenne, hogy mi a teendõ a páromat illetõen ha kiderül, hogy hpv hordozó. Õ teljesen tünetmentes, viszont autoimmun betegségben szenved (sclerosis multiplex).
A hpv diagnózis és a szemölcs felfedezés óta nem élünk szexuális életet, most hogy a szemölcsök megszûntek óvszerrel védekezve élhetünk szexuális életet? Mennyire biztonságos így?
Illetve ha óvszerrel szeretkezhetünk mennyi idõnek kell eltelni a szemölcs megszûnése után?-mive azt olvastam, hogy a szemölcsök ellene ez nem nyújt biztonságot.
Válaszát elõre is köszönöm.
Tisztelettel
Zsu

2011-05-23

Kedves Zsu!
Akkor javasolt a szexualis egyuttlet, amikor a szemolcsok eltunesetol, lekezelesetol 2-3 honap eltelik ugy, hogy azok nem ujulnak ki. Csak ekkor tekintheto gyogyultnak a bor, nyalkahartya.
Ha a partnere pozitiv lesz HPVre, akkor ovszerrel tanacsos kb fel evig az egyuttlet mindezek utan.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!

A párommal kb 5 hónapja kinlódunk a száraz köhögéssel. Kaparó, néha torokfájást is érzünk. A mai nap belenéztem a számba és a torkomon fehér hólyagok vannak. Elékpzelhetõ, hogy HPV vírus lappang bennünk? Szájon keresztül is el lehet kapni ilyet?

2011-05-23

Kedves Erdeklodo!
HPV a szajban is fertozhet, es ki is mutathato a HPV-teszttel.
De a herpesz virus es egyeb korokozok is okozhatnak a szajban elvaltozasokat. Kerem, hogy muatassak meg ezt egy borgyogyasznak, ha szexualisan terjedo betegsegre gondolnak.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ/Doktorúr!

Már 4 éve a szájzugomban, a felsõ ajkamon, apró, 0,5-1 mm-es, fehéres, lapos kiemelkedések jelentek meg az ajakpír-nyálkahártya határon. A bõrgyógyász akkor gomba ellenes kezelést adott - orvostanhallgató lévén nevetségesnek tartottam, hiszen egyértelmûen hámsejburjánzásnak tûnnek. Természetesen nem múltak el, kicsivel több van belõlük. HPV-re gyanakszom. Lehetséges ez? (a kezemen 5-6 éve volt pár szemölcs)
Válaszát elõre is köszönöm!

2011-05-22

Igen, ez nagy valoszinuseggel verruca. De a borklinikan biztos segitenek a diagnozisban, ha megmutatja valamelyik szakorvosnak.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Doktornõ!

Köszönöm a válaszát! Utánanéztem, Fordyce foltok vannak az ajkamon. Érdekes volt, mert észrevettem, hogy a vékony felszínes hám alatt vannak, kissé mozognak is alatta, a hámon azonban nincs elváltozás.

Minden jót!
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktorno!

Eloszor is elnezest az ekezetek hianyaert, de Angliabol irok.
28 eves no vagyok es 2011 majus 2-an voltam Magyarorszagon mehnyakrak szuresen.
Az eredmenyem:
kenetertek: egyeb hamelvaltozasok
Cyt. adatok: doderlein b., metaplasia, laphamelvaltozasok,-lapham, atypusos sejtek ASCUS
Papanicolaou: P-3

A nogyogyasz ismetelt vizsgalatot javasolt 3 honap mulva de semmifele receptet nem kaptam.
Gondolja, hogy el kellene mennem egy masik nogyogyaszhoz is, vagy csak varjak 3 honapot tetlenul? Az orvos azt mondta bizonytalan HPV.

Valaszat elore is koszonom!
Dori

2011-05-20

Kedves Dori!
3 honap mulva a kontrollnal kerjen egy HPV tesztet is, az nalunk ingyenes ASC-US eseten.
Akkor lehet mar tudni, hogy mi okozza az ASC-USt. Ha HPV, akkor fontos tudni a tipusat.
Ha high risk, akkor fel eves immunerosito kezeles es ovszeres vedekezes javasolt. Ha NA vagy low risk, akkor csak az ovszert tanacsoljuk az egyuttletekkor. No es a partner vizsgalatat 6 honap mulva.
Ha negativ a tesztje, akkor egyeb korokozo, vagy gyulladas okozhatja az ASC-USt.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Doktorno,

koszonom valaszat.

Dori


Nagyon félek kérem segitsen nekem abortuszom volt egy hónapja azóta pecsételö vérzésem van meg barnás folyásom nagyon félek elmeni orvoshoz mivel attól félek hogy valami nagy bajom lehet.

2011-05-20

Kedves Érdeklõdõ!

El kell menni nõgyógyászhoz, hogy megnézze rendben történt-e minden az abortusznál.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna