Megválaszolt anonim eseteink
Tisztelt doktornõ!

Nem éltem még nemi életet és szeretném beadatni magamnak a HPV ellenes vakcinát. Mennyi idõ kell az oltás beadásától a védettség kialakulásáig? Ugyanis most már szeretnék szexuális életet élni a barátommal, de ezt mikor tehetném biztonsággal? Köszönettel: MA

2011-06-28

Kedves Érdeklõdõ!

SOS kell beadatni az oltást! Az immunitás kialakulásához 6 hónap kell, most azonban van egy gyorsabb oltási sor, ami már hamarabb védettséget ad. Kérjen tanácsot nõgyógyászától! Fontos tudni, hogy az oltás semmiképp sem azonnal hat!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornõ!
33 éves nõ vagyok.
Az lenne a kérdésem 1 éve HPV-t véltek felfedezni nálam mellette P2 rákszûrés eredményem lett.Azóta folyamatosan járok 3 havonta szûrésre a HPV jelen van még mindig tipizálták és a 31-es-t mutatták ki.Volt egy P3- as eredményem majd újra p2.Az orvosom javasolja a mûtétet.Babát szeretnénk és tanácstalan vagyok a mûtét mennyire befolyásolja a teherbeesést.Az utolsó leletemre ami pár hete készült ráírták hogy CIN1 és Kóros neoplasticus hámelváltozás azonosítható.Nem nagyon értem mit is jelent ez?
Válaszait elõre is köszönöm.Nina

2011-06-28

Kedves Érdeklõdõ!

Amikor CIN1 és magas rizikójú HPV-t találunk, akkor egy fél éves immunerõsítõ kúrát (Isoprinosine tabletta) tanácsolunk, óvszeres védekezéssel a visszafertõzõdés elkerülése céljából. Teherbe esés ezen idõszak alatt nem ajánlott.
Ha loop konizációt végeznek, akkor az nem igazán befolyásolja a teherbeesést és kihordást ( a késes konizáció igen). Gyorsabban is gyógyul. De utána ellenõrizni érdemes, hogy maradt-e bent HPV és a partnert is vizsgálni kell, mert újrafertõzheti Önt. Szóval a mûtét gyorsabb megoldást kínálhat, ha babát szeretne, mint a gyógyszeres kezelés. De csak akkor menjen bele, ha a partnere negatív (rendesen vett pénisz mintából HPV-teszt).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktor Nõ!
A kérdésem a következõ lenne: a HPV 52 okozhat e szemölcsöket?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel:Helga

2011-06-28

Kedves Érdeklõdõ!

Ritkán igen.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornõ
Rákszürésen voltam és az eredmény p3 amelett asc-h nem zárható ki az asc nem meghatározott és baktérium flóra a metaplasia is ikszelve van nem kaptam semmien kezelést az orvos azt mondta auguaztusba mennyek kontrolra Kérem nyugtasson meg hogy v adjon tanácsot várjak e T Szilvia

2011-06-26

Kedves Érdeklõdõ!

ASC-H, HSIL nem zárható ki, ugye?
Kérjen HPV-tesztet! Ha magas rizikójú HPV-je, akkor immunerõsítõ tablettát kell szednie, és 3 hónap múlva mindenképp kontroll! Ha az HSIL lenne, akkor konizáció javasolt. Persze ez függ a korától is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt doktor nõ
Tegnap kaptam életem elsõ rászûrési eredményét.
P2 LSIL CIN I lett.
Ez jó eredménynek számít??
A doktor akinél voltam, nem volt túl segítõ kész, így kissé megijedtem.
Kaptam klion tablettát hogy szedjem be, naponta kettõt, én is, és a párom is.
Majd a kezembe nyomott egy 5500ft-os csekket, hogy fizessem be, (Genoid Kft ír a csekken)és két hét múlva menjek vissza, hogy megvizsgáljon.
Kérem válaszoljon.
Babát szeretnénk, ez ugye nincs kihatással rá, vagy mégis??
Tisztelettel egy 23éves lány

2011-06-25

Kedves Érdeklõdõ!

Az 5500 Ft a HPV-teszt ára. Érdemes megtudni, hogy van-e HPV-fertõzése, és ha igen, akkor melyik HPV típus okozza. Ettõl függ a további terápia. Tehát ez egy jó javaslata volt az orvosának.
Ha Klion kell szednie, akkor viszont nem javaslom a szexuális életet a gyógyulásig. Leírt a lelete tricchomonas fertõzést is?
A következõ vizsgálatra (HPV-teszt) viszont várnék minimum 6 hetet, hogy a hám a méhnyakon kinõjön.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Jó napot kívánok. 🙂
Édesanyám volt röntgenen tegnap és a leleten ez áll: A C VII rés mérs. szükebb. Ezt nem igazán értem, mit jelent ?

2011-06-24

Kedves Érdeklõdõ!

Gondolom nyaki csigolya problémái vannak. Ez az oldal viszont nõgyógyászati kérdéseket beszél meg. Kérem, hogy a kezelõorvosától kérjen választ.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornõ!

25 éves nõ vagyok, 6 éve párkapcsolatban élek. Az elõzõ rákszûrésem eredményén az áll, hogy "P2, negatív". Gyakran van gombás fertõzésem, a tartós kapcsolat ellenére. (colitis ulcerosám van, ami miatt immunszupresszort szedek - Puri-nethol, ez valószínûleg gátolja a fertõzéssel szembeni aktívabb megküzdést). Az lenne a kérdésem, hogy a leleten található eredmény pontosan mit jelent, és hogy kell-e attól aggódnom, hogy a p2-bõl p3 lesz? A rákszûrés alkalmával elvégzik-e automatikusan a HPV-szûrést is, vagy ezt külön kell kérnem? Aggódom a p2 miatt, és amiatt, hogy a hosszabb ideje fennálló fertõzés (, amellyel több különbözõ orvost kerestem már fel, de javulást csak idõszakosan tapasztalok) nem okoz-e romlást a p2 értékben.

Válaszát elõre is köszönöm!
Cs.A.

2011-06-23

Kedves Doktornõ!

Köszönöm megnyugtató válaszát!
11 éve diagnosztizálták a colitist, és körülbelül 9 éve kell immunszupresszort is szednem. Most 1,5 éve inaktív a gyulladás, de továbbra is szedem az immunszupresszort. Nem tudom, hogy az immunszupresszor érzékenyebbé tesz-e a gombás fertõzések elkapásával szemben, mert már azelõtt elkezdtem immunszupreszsort szedni, mielõtt elkezdtem szexuális életet élni, és azóta szünetet sem tartottam a gyógyszerszedésben. Esetleg lehetne valahogy erõsíteni az immunrendszeremet, ami a gombákkal szemben elegendõ védelmet jelent, de közben a colitis nem válik aktívvá? A gombás fertõzés körülbelül 4-5 éve jelent hullámzó mértékben problémát. A páromnak is vannak tünetei, így volt, amikor a nõgyógyászom neki is írt fel gyógyszert. Eddig próbálkoztunk canestennel, gynophilus-szal, fucohexal-lal, dermyc-kel - ebbõl kapott a párom is, ami akkor hatékonynak tûnt, idõszakosan - most pedig mycosyst-et kaptunk 2-2 tablettát.
Tavaly szeptemberben volt rákszûrésem, esetleg érdemes lenne újra csináltatni? akkor volt méhszájsebem, de ezzel együtt negatív lett az eredmény.

Nagyon köszönöm a segítségét és a válaszát!!
üdvözlettel: CS.A.
Kedves Érdeklõdõ!

P2 egy szexuális életet élõ nõ normális, jó lelete 🙂 !
De P2bõl a sok gombás fertõzés hatására lehet P3, de az nem jelent rákelõtti elváltozást és aggodalomra sem adhat okot rák szempontjából.
Az azt jelenti, hogy a gombás fertõzést kezelni kell.
Mióta colitis ulcerosas? Mióta szedi az immunszuppresszív gyógyszert? Összefüggésbe hozható ez és a gombás fertõzésének megjelenése?
Ha nem, akkor a partnerét is érdemes lenne megvizsgálni, hogy tõle származik-e ez a baj. Lehet, hogy neki nincsenek tünetei, de az Ön gyengébb immunrendszere mégis gyulladással reagál egy gombára.
Mivel kezelték eddig a hüvelygyulladását?
Várom válaszát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves A!
Sajnos az immunszuppresszorok okoznak fogekonysagot a fertozesekre, igy a gombara is.
De, ha a baratjanak is vannak/voltak tunetei, akkor ez nemcsak az on immunhianyos allapotara foghato, hanem egy eroteljesebb fertozesre.
A gomba kismennyisegben jelen van a huvelyfloraban es nem okoz gondot. Ph valtozas eseten viszont elszaporodhat. Pl ha cukorbeteg, fogamzasgatlo tablettat szed, tul sok edesseget fogyaszt vagy furdobe, uszodaba jar es ott elkap egy fertozest. Es a rendszeres gyogyszere miatt is lehet, hogy az immunrendszere nem tudja kordaban tartani a normal "ottlakokat".
Ha fentiek kozul valamelyik meg pluszban igaz, akkor meg is van az ok.
Irja meg, hogy talal-e valami osszefuggest a leirtak es a fertozesek fellangolasa kozott ( pl ha szed fogamzasgatlot, akkor az akar havi rendszeresseggel okozhat gombas fertozest).
Mehszajsebet a sok gyulladas is okozhat, de ez nem jelent HPV okozta elvaltozast, azaz rakrizikot. Viszont evente jarjon mehnyakrak szuresre.
Varom valaszat.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Doktornõ!

Nem szedek fogamzásgátlót, nem vagyok cukorbeteg, és uszodába, fürdõbe sem járok. Édességet szoktam enni, de nem nagy mennyiségben. Gondolkoztam, de nem tudom semmilyen konkrét eseményhez kötni a probléma megjelenését. Inkább állandósultnak érzem, ami a gyógyszerek hatására idõnként oldódni látszik, de nem szûnik meg. Most viszont már hosszabb ideje fennáll, problémamentes idõszak nélkül. Ha ritkábban vagyunk együtt, akkor szintén kevésbé van jelen a probléma, de ezt nem érzem valós megoldásnak.

Ami még aggaszt, hogy az együttlétek erõs fájdalommal járnak. A páromnál idõnként megjelennek apró pöttyök, de égõ viszketõ érzést õ is szokott érezni, ami nem tudom, hogy "egyszerûen" a gombás fertõzés jele, vagy HPV tünete lehet. Amikor orvoshoz fordult, akkor írtak fel neki canesten oldatot. Annyi mindent lehet olvasni az interneten, és most leginkább attól félek, hogy komoly következményei lehetnek a régóta fennálló problémának. Ráadásul tehetetlennek érzem magam, mert hiába járok évi rendszerességgel rákszûrésre, vagy fordulok orvoshoz a tüneteimmel, eredménytelennek érzem a küzdelmet.

Esetleg tudna abban tanácsot adni, hogy hol találhatnék hatékony segítséget? Mi lehet a következõ lépés a probléma megoldásában?

Köszönöm a segítségét!!
Üdvözlettel:
CS.A.
Kedves Érdeklõdõ!

Szerintem az immunszuppresszorok miatt a hüvely flórája nem a normálisnak megfelelõ.
Elszaporodnak idõnként a gombák, amiket a szexuális együttlét alatti hámsérülések fellobbanthatnak: az óvszer, és/vagy a nem megfelelõ hüvelyváladék miatti súrlódás is irritálhatja a hüvelyfalat.
A párja pedig szintén fertõzõdik/fertõzõdhet ilyenkor gombával/egyébbel.
Az Ön hüvelykenetét kellene megvizsgálni, amikor épp problémás. Ajánlom a a HPV-Centrum honlapon (itt) a HPV-Centrum ablaknál Budapestnél a kék pöttyel jelölt férfi szûrõ centrumunkat , ami nõknek is ajánlható, hisz itt a bõrgyógyászok komoly hüvelyvizsgálatot is végeznek. Helyre kellene hozni lactobacillus kúpokkal a hüvelyflórát, majd jó síkosítót használni a szeretkezésekkor.
Ha tünetmentes a colitiseben, akkor talán lehetne gyógyszerszünetet is tartani, ha ezt a kezelõorvosa megengedi.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!
Már írtam Önnek korábban,"Aggódó Anyuka"néven.2 hónapja túl estem a Conisatio+Fr.cu.mûtéten.A szövettan eredménye:I.Parakeratosis et pseudoerosio glandularis epidermisata portions vaginalis cervicis uteri.Az ectocervicalis hámban focalisan enyhe fokú hám dysplasia(CIN-I),melynek kimetszése ép környezetben történt.Endocervicalis tartalék sejt hyperplasia.II.Szabályos endocervicalis hámrészletek mellett kevés corpus endometrium.III.Presecretios átalakulást mutató corpus endometrium.Enyhe cervicalis dysplasia.Fél év múlva kell kontrollra mennem ismét.Szeretném megkérdezni errõl a kórszövettani eredményrõl a véleményét,és tudni szeretném azt is,hogy az ismételt kiújulás megelõzése érdekében érdemes-e beadatnom a HPV-elleni oltást?(sokan azt mondják,kevés tipusa ellen véd).Nõgyógyászom az Isoprinosine szedésére is azt mondta,nincs értelme-nem értem miért?Ennek ellenére jelenleg is szedem.Sajnos pajzsmirigybeteg is vagyok,legyengült immunrendszerrel,és allergiás tüneteim is jelentkeztek.Ez lehet összefüggésben az immunerõsítõ szedésével?Várom bizakodva szíves tanácsát,hogy mit tegyek a jövõben.
Köszönöm szépen:egy "Aggódó Anyuka"

2011-06-22

Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Aggódó Anyuka!
A szövettani eredménye remek. Nem is lett volna szükséges a konizáció ennek tudatában. Bár már nem emlékszem a citológiájára (az HSIL, ASC-H vagy AGC volt)?
Mostani teendõ, hogy 1 hónap múlva, amikor megy kontrollra kérjen HPV tesztet. Ez konizáció után ingyenes. Ha magas rizikójú HPV pozitív lesz, akkor érdemes szedni az Isoprinosine-t, ha nem, akkor érdemes beadatnia az oltást, amennyiben úgy gondolja, hogy partnere nem állandó.
Persze konizáció után érdemes az elsõ szûrésre úgy menni, hogy a mûtéttõl kezdve nem élt szexuális életet. És közben a partnert is megvizsgáltatni. Ugyanis, ha õ pozitív, akkor visszafertõzheti.
Milyen pajzsmirigy betegsége van? És mire lett allergiás, mire vannak és milyen tünetei?
Várom válaszát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornõ!
A februári citológiám P2 lett és a HPV:51. 10 napos immunerõsítõ kúra után a juniusi vizsgálat további gyulladást mutatott és ismét rákszûrést csináltak. A doktornõ csodálkozott hogy nem hatott a kúra.Jelenleg nincs tb kártyám, mert külföldre költözöm és ott csak augusztus, szeptember környékén tudok munkába állni. A kérdésem, hogy tud-e javasolni valami immunerõsítõt amit ezalatt az idõ alatt alkalmazni tudok?
Válaszát köszönöm!Mariann

2011-06-21

Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Mariann!
10 napos immunerõsítõ kúra igazán nem szokott segíteni egy HPV-fertõzésben.
Mit jelent, hogy gyulladást mutatott a rákszûrés? Lehet, hogy épp küzd a szervezete a HPV ellen! Az is gyulladás! Vagy volt megnevezve egyéb baktérium, trichomonas vagy gomba? A P2 mellett volt leírva LSIL, ASC-US, CIN1?
Várom válaszait.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
A papiron az all, hogy a diagnozis HPV 51 mellettt a hüvely heveny gyulladasa. Valamint koros flora.A P2 mellet nem volt semmi leirva. A hüvely ph erteke 5,6 volt, amire a doktornö mondta, hogy gyulladasban van.
Jelenleg immunerösitesbe kezdtem, sok gyümölcsöt zöldseget eszem, es elkezdtem szedni a buzafü kapszulat, nem tudom a doktornönek mi a velemenye rola?
Amint munkaba allok itt, tudok csak elmenni megint nögyogyaszhoz, hogy egy hosszabb idejü immunerösitöt felirjon. Addig mindent megteszek ami tölem telik, hogy a szervezetem legyözze ezt a fertözest, es barmey hasznos tanacsat a doktornönek szivesen fogadom:)
Üdvözlettel: Mariann
Kedves Mariann!
Ha van egy heveny huvelygyulladasa, melyet bakteriumok okoznak, akkor arra kellene antibiotikumot szednie. Buzafu nem hiszem, hogy megoldas lenne.
Amig a gyulladas nem mulik el ( vannak tunetei, folyas?), addig nem tanacsos a szexualis egyuttlet. Utana pedig ovszeres vedekezessel probaljanak megszabadulni a HPVtol. Kb fel evig. Hisz nincs sejtelvaltozasa, igy egyeb terapiat foloslegesnek itelunk meg ilyenkor.
Az etkezese nagyon jo, ha sok zoldseget, gyumolcsot tartalmaz.
Fel ev mulva menjen kontrollra.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornõ!
Februárban volt az elsõ HPV szûrésem, ahol pozitív lett az eredménye ráadásul magas rizikó faktorú. Akkor immunerõsítést javasoltak és három hónap múlva kontroll szûrést. Szedtem a Supradinet és három hónap után újra megcsinálták a szûrést. Ma kaptam meg az eredményt: HPV negatív! Ez hogy lehetséges? Igaz az elsõ szûrésnél gyenge volt az immunrendszerem amin a vitaminok segítettek és most már erõs. Lehetséges lenne hogy kilökte a szervezetem a vírust, vagy csak valamelyik vizsgálati eredmény volt rossz?
Válaszát elõre köszönöm!Adrienn

2011-06-21

Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Adrienn!
Lehetséges, hogy most negatív!
Ez függ a korától, a partnerétõl, ezen 3 hónap alatti szexuális aktivitásától és az immunrendszerétõl.
Ha a sejtekben nem volt elváltozás, azaz a citológiája jó volt, akkor a HPV-fertõzések nagy része átmeneti.
Örülök, hogy jól van.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornõ!
Van egy méhszájsebem, 4 hónapja voltam rákszûrésen, P2 lett az eredmény, de voltak valamilyen gyulladásos sejtek, ezért 3 hó múlva ismétlést javasoltak, az orvos pedig fagyasztást javasolt akkor. Most megvolt a második szûrés, P2 lett, de megint találtak ilyen sejteket, ezért gyógyszeres kezelést javasoltak, de az orvos most meg loop konizációt gondol. Meg vagyok ijedve a mûtét miatt! Nem kéne több vizsgálat vagy kezelés a mûtét elõtt?? Válaszát elõre is köszönöm!

2011-06-21

Kedves Érdeklõdõ!

Ha P2 a lelete, akkor miért kell loop konizációt végezni? Gyulladás miatt nem szoktunk. Milyen gyógyszeres kezelést javasoltak? És milyen sejtekrõl írnak?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna