Megválaszolt anonim eseteink
Bocsánat kihagytam kihagytam egy-két szót úgy hogy még egyszer leírnám a kérdésem.
A portio folytatásában rendes nagy uterus AFV.-ben:pontszerû csaknem conglutinált
külsõ méhszáj.
Köszönöm a választ!

2011-08-19

Kedves Érdeklõdõ!

A méhszáj folytatásában rendes nagy méhtest, elõre hajló állapotban.
A conglutinált-at jól írta?
Hány éves Ön? Ez is segíthet nekem kitalálnom a helyes latin szót.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztlt Doktórnõ!

25 éves vagyok!2011 májusi rákszûrésem eredménye P3-as lett,és fennált a HPV gyanú,ami be is igazolódott júliusban,hogy a HPV 56-ot kaptam el!Minden évben eljártam rákszûrésre,és eddig mindig rendben volt!!
Últrahang,és vizsgálat alapján semmi eltérést nem látnak!!Az orvosom most immunerõsítõ készítményt írt fel nekem (Isoprinosine),és 2 hónap múlva kontroll!!A kérdésem az lenne,hogy mennyi ideig kell szedjem,ezt a gyógyszert,mert azt nem mondta!Egy dobozzal volt felírva,amiben 50 darab van,és 3X2 kell szedjem!Ez így rendben van??
Ezt a betegséget,csak nemi úton lehet elkapni??Nekem 9 év alatt 3 partnerem volt!!A jelenlegi páromnak elég sok alkalmi kapcsolata volt,lehetséges,hogy tõlle kaptam el?Vele január óta vagyok,és azelõtt mindig rendben volt az eredményem!!Az elözõ páromtól is elkaphattam ezt a betegséget??

2011-08-18

Kedves Érdeklõdõ!

Az immunerõsítõt 3x2 tabletta/nap adagban kell szedni 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt viszont 6X javasolt megismételni, azaz a kúra 6 hónapig tart (10 doboz gyógyszer beszedését jelenti. 1 doboz nem igazán hozza meg a sikert). Közben óvszerrel ajánlott védekezni, hogy a fertõzést ne kapja vissza a partnerétõl. Sõt, ha gyanúja van rá, hogy tõle kapta, akkor egy HPV-tesztre érdemes lenne elküldeni õt. A 20-40 év között férfiak 66%-a HPV hordozó!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!
54 éves vagyok 2008-ban PIII-as erdményem és 56-os tipusú HPV fertõzöttségem volt.
kezelés :conisatio és fractionált abrasio.
Szövettant negatívnak mondta az orvosom.
2011 június -ban rákszûrés: megint p3 lett a citológia/ASC/ /ASC_US/és HPV szûrést javasolnak.és ismételt citológiát 3 hónapra.Az eredményt ma kaptam meg a HPV 16-os.A citologiára még 2 hét van a 3 hónapig hátra.
Amit érzek nem tudom leírni ,teljesen monogám életet élek 13 éve,rendszeres rákszûrésre járok.
/Az elõzõ mûtét után nem végeztek ellenõrzõ HPV vizsgálatot./
Mi tévõ legyek,mire számíthatok?
Válaszát elõre is nagyon szépen köszönöm.

2011-08-18

Kedves Érdeklõdõ!

ASC-US és HPV 16 mellett egy fél éves immunerõsítõ (tablettás) kúrát szoktunk javasolni (Isoprinosine 3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételve). Ezt ajánlanám Önnek is. No meg óvszeres védekezést addig, amíg Ön is és a partnere is HPV-negatív eredményt nem kap. Tehát õt is érdemes volna tesztelni. Hiszen Ön hiába szedi a gyógyszert, jár ellenõrzésre, vagy mûtik meg, ha a fertõzést valahogy visszakapja.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornõ!

36 éves, 3szoros anyuka vagyok. Május 20-án voltam vizsgálaton, mert nagyon rosszul éreztem magam, fájt a hasam, ciklus félidejénél enyhébb vérzésem volt, ami azóta is megvan minden hónapban. Az orvos nem értette, hogy miért mentem be sürgõsséggel, megvizsgált és másfél hónap múlva levélben értesítettek, hogy a citológiai eredményem megérkezett és menjek be újra vizsgálatra. 2 héttel késõbbre kaptam idõpontot, halálra izgultam magam, hogy vajon mi lehet. A leleten ez áll:

Eszközös vétel: Endocervix átmeneti zóna + portio felszíne
Kenet értékelhetõ
Gomba, HPV nem látható
Általános minõsítés: Kóros, neoplastikus hámelváltozás azonosítható.
Papanicolau dg.: P II.
Atypusos mirigyhámsejtek (AGC-NOS ) - Endocervix
Javaslat: Ismétlés 6 hónap múlva.

Kezelésnek Klion-D-t írtak fel, amit 3 hónap múlva kell elhasználnom és kb egy hétre rá kontroll vizsgálat. Miután nincs saját orvosom, ott helyben annyira megkönnyebbültem hogy nincs nagyobb baj, hogy eszembe sem jutott jobban megnézni a leletet és kikérdezni az orvost. Próbáltam utánanézni az interneten, de konkrét választ nem találtam, csak hasonló eseteket olvastam.
A kérdéseim:
- mit jelent a lelet?
- miért csak 3 hónap múlva kell elhasználni a hüvelytablettát?
- Kell-e óvszert használni, vagy ez nem az a fajta elváltozás?
- Immunerõsítõre szükség van?

Köszönettel: MJúlia

2011-08-17

Kedves Érdeklõdõ!

A lelet a mirigysejtek elváltozását írja le. Nem a legsúlyosabb stádium.
A közti vérzései és a kora miatt, bár nem vagyok mûtét párti, de egy egészségügyi küretet, és egy loop konizációt javasolnék a további kivizsgálás - szövettan céljából. Ez jelenleg az amerikai ajánlás, és én is ezzel értek egyet.
Írja meg, hogy hogy dönt ez ügyben.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!

32 hetes terhes vagyok, 3 éve diagnosztizáltak 39-es típusú HPV-t, a párom szerencsére negatív. A terhesség elején levett minta nem mutatott ki HPV-t, P2 lett az eredmény.
A véleményét kérném, hogy szüljek természetesen vagy inkább császárral. A szülészorvos szerint a babának nem lesz baja, ha átjön a szülõcsatornán. Válaszát és segítségét elõre is köszönöm.
Viki86

2011-08-16

Kedves Érdeklõdõ!

3 év elég idõ lehet az immunrendszernek, hogy legyõzze a HPV-t. Tehát már meg is gyógyulhatott 🙂 ! Mivel most nem mutatta ki a citológia, 70%, hogy nincs is ott ( a HPV-teszt lenne ebben biztosabb pont).
Szerintem nyugodtan szüljön hüvelyi úton. Amennyiben kora szülött lesz a baba, akkor úgy is megcsászározzák. A HPV igazából a kis súlyú, éretlen babáknál jelenthet problémát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornõ!
43 éves anyuka vagyok. P4-es keneteredmény után conisatio-t végeztek. Szövettani eredményem: a portio felszín csak kisebbrészt borított ép hámmal, jelentõs területen hámfosztott, lobos. Kiterjedten a felszín atypusos hámmal fedett, ez teljes szélességében rendezetlen, magasan lévõ sejtsorokban is mitosisok találhatók. Számos cervicalis mirigyben is megfigyelhetõ az atypusos hám, de infiltratiora utaló jelek nincsenek. Két metszetbe azonban az oldalirányú resectios síkban is található súlyos dysplasticus laphám. CIN III
Carcinoma in situ portionis uteri, mirigybeterjedéssel, resectios szélt elérõ.
Szeptember elején kerül sor méheltávolításra, melynél ragaszkodok a hüvelyi úton történõ mûtéthez.
Kérdésem: kimondhatjuk, hogy rákos vagyok, vagy fogadjam el az orvosom által mondott rákmegelõzési állapot kifejezést? Mennyi a gyógyulási esélyem? Elég lesz a mûtét vagy egyéb kezelésre is szükségem lesz? Végül: nem lenne szükség MRI-re, hogy biztosan tudjuk mekkora a kiterjedés?
Válaszát elõre is nagyon szépen köszönöm: Kissné

2011-08-15

Kedves Érdeklõdõ!

In situ carcinomája (helyi, nem tovább terjedõ rák) van a lelet alapján, nincsenek áttétek. Mondhatjuk, hogy rákmegelõzõ állapot.
A gyógyulási esély jó. Az eltávolított méhbõl vett szövettani eredmény majd megmondja, a további lépéseket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornõ!

1,5 hónapja voltam rákszûrésen, aminek nem lett túl biztató az eredménye: ASC-H H-SIL nem zárható ki,
Felt: ép hám, vérzés folyás nincs, hüvelygyûrû a boltozatban.
Colp: marginaálisan epidermisálódó portio hám
Bv: Rendes nagy mobilis uterus, környezete szabad
Megállapított diagnózis:
N8700 Enyhe cervicalis dysplasia
N86H0: A méhnyak erosiója és ectropionja

Azóta megismételték a vizsgálatot (újból vették a kenetet) és hpv vizsgálatot is csináltak, aminek sajnos NA, HR:16 lett az eredménye.
Az orvosom nem mondott különösebben semmit csak, hogy ez az egyik legagresszívabb fajtája a HPV vírusok közül és, hogy daganatot okozhat. Írt fel egy gyógyszert ISOPRINOSINE, amibõl napi 3*1-et kell bevennem. Majd ha elfogyott, menjek vissza.
A segítségét szeretném kérni, hogy ebben a helyzetben mik a kilátásaim?
Mit kell tennem, hogy minél hamarabb túl legyek a betegségen?
Továbbá a jelenlegi párom, aki már a võlegényem is megfertõzõdött?
Neki mi a teendõje?
Meddig ne érintkezzünk szexuálisan?
Elõre is köszönöm válaszát!
Dittke89

2011-08-12

Kedves Érdeklõdõ!


Amit írt: ASC-H, ugyanakkor enyhe cervicális dyspalsia. Itt diszkrepancia van, az ASC-H súlyos vagy középsúlyos dysplasianak felel meg.
HPV 16 és ASC-H/HSIL esetén konizációs mûtét javasolt. Utána újabb HPV-teszt. Ha az is pozitív, akkor egy fél éves Isoprinosine kúra és óvszer használat.
Ha a mostani, új eredménye ASC-US/LSIL, akkor nem kell mûtét csak a gyógyszeres kezelés. Ennek helyes dozírozása a következõ: 3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételni, azaz 6 hónapig.
A partnerét is lehetne vizsgálni HPV-re akkor, ha Ön már negatív, és az óvszert el szeretnék hagyni.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!
Megkaptam a rákszûrés eredményét ami P3 HPV gyanújáról szolt. Kaptam gyógyszert Izoprinosin tbl. amit 3hónapig kell szedni majd ellenõrzésre kell jelentkezni. Azt szeretném meg kérdezni, hogy én autóimmun beteg vagyok/SLS/ez mennyire befolyásolja a javulást.Közben 3éve volt egy vese gyulladásom is, ami most már minimális gyógyszer szedéssel gyógyultnak vehetõ. Ha lehet így mondani.
Köszönöm a segítségét és a válaszát!

2011-08-11

Kedves Érdeklõdõ!

Kérjen egy HPV-tesztet, hogy valóban HPV-fertõzése van-e (itt csak gyanúról ír). És melyik típus van jelen.
Az autoimmun betegek nehezebben gyógyulhatnak vírusfertõzésekbõl, de ez függ az aktuális állapottól is. Ön esetében pedig a HPV-típusától is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornõ!
A páromnál 2 hónapja HPV-t diagnosztizáltak 6 és 11-os típusát. A nemi szervén lévõ szemölcsök a fagyasztás során sem múltak el, sõt idõvel újak jelentkeztek, továbbá ráhúzódott a makkjára, emiatt a húgycsõ nyílásra is a betegség. Kezdünk nagyon kétségbeesni, mert az idõ múlásával, hiába tart be minden elõírást, szedi az isoprosint, hetente kétszer jár fagyasztásra és most már condyline-al is ecsetel nem múlik, hanem egyre rosszabb a helyzet és a makkjánál lévõt "csak" fagyasztással kezelik. Kérem Doktornõ adjon nekünk valami tanácsot!

2011-08-05

Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos vannak makacs szemölcsök, amik csak komoly kitartás mellett és sorozatos kezelésekkel gyógyíthatóak. Szexuális élet kerülendõ. A gyógyszert tartósan, magasabb dózisban kell szedni: 4X2 tabl/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 3x megismételni. Ha még 3 hónap múlva is elõbújnak szemölcsök, akkor a gyógyszert addig kell szedni, amíg az utolsó condyloma eltûnése után 2 hónap el nem telik. Ilyenkor tekintjük gyógyultnak. Utána javasolt csak a szexuális életet újra kezdeni.
Használhatnak még a szemölcsre (ép hámfelület esetén) Aldara krémet is. De ezzel nagyon kell vigyázni, csak az elváltozásra szabad kenni, mert az egészséges bõrt erõsen irritálja, sebet képez.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Köszönöm szépen segítségét!
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornõ!
A HPV tesztem pozitív lett és magas kockázatú HPV (HR) típusokat tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben). Mi a további teendõm?
Köszönettel!
N.Tibor

2011-08-03

Kedves Érdeklõdõ!

Nemigyógyász vizsgálja meg, hogy van-e elváltozás a bõrön (ecetsav próba). Ha van, akkor kezelés szükséges.
Nemi életet csak óvszerrel szabad élni, vagy kerülni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


T. Doktornõ!
Több mint kér éve "kinlódom" a HPV vírussal /39-es/ tavaly már szedtem isoprinoint, voltak szemölcseim is,amit légettek.. már most az utobbi pár hónapja nem volt panaszom, erre most ismét szemölcsöt találtam a szemérmemen.. mi lehet az oka, hogy nem akarok javulni?! és a szemölcs mellet van két ugyneveett venerás csomó.. ezekkel van teendõ, fertõzõek?! köszönöm segítségét. Judit.

2011-08-02

Kedves Érdeklõdõ!

Él nemi életet? A partnerét vizsgálták? Ha õ pozitív, és élnek szexuális életet, akkor ide-oda fertõzhetik egymást. Vagy immungyengesége van. Dohányzik, stresszes, szokott gyakran az õszi-téli idõszakban betegeskedni? Van krónikus betegsége (autoimmun, diabetes, magas vérnyomás, elhízás egyéb)?
Ezek mind rontják a gyógyulási esélyt.
Szedett már immunerõsítõt?
Mindezeket beszélje meg egy nemigyógyásszal ( a csomót is).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna