Megválaszolt anonim eseteink
Tisztelt Doktornõ!

Az év elején egy bõrszerû kinövést/szemölcsöt vettem észre a hüvelynyílás alatt.
Nem éltem még nemi életet.
Néhány napja teafaolajjal, valamint körömvirág kenõccsel kezelem, de még NEM látok változást. (Az elõzõ levelemben rosszul írtam).
Tanácstalan vagyok, nem tudom, mit tegyek.
Kérem, segítsen! Válaszát elõre is köszönöm!

2012-10-26

Kedves Érdeklõdõ!

Borotvalja vagy egyeb modon eltavolitja a nemi szorzetet?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Doktornõ!

Borotválni szoktam a nemi szõrzetet, de viszont mindig figyelek arra, hogy ne sértsem meg a bõrfelületet; valamint azt a részt, ahol a kinövés/szemölcs található nem borotváltam.
Kedves Doktornõ!

Borotválni szoktam a nemi szõrzetet, de viszont mindig figyelek arra, hogy ne sértsem meg a bõrfelületet; valamint azt a részt, ahol a kinövés/szemölcs található nem borotváltam.
Kedves Érdeklõdõ!

A borotválással, még ha figyel is, sajnos megsérti a bõrfelszínt. Ezzel tovább terjedhet a vírus.
Ha arról van szó egyáltalán? Bõrünkön ott van a HPV, és ha megsérti a bõrfelszínt, akkor az fertõz is. Mivel sérthette meg magát a hüvelybemenetnél? Orvos látta ezt a kinövést? Biztos HPV?
Ha HPV, akkor lehet, hogy el kellene távolítani, vagy más HPV ellenes oldattal kezelni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornõ!
2012 februárjában p3 Ascus- t diagnosztizált a nõgyógyászom.Mivel akkor még fél éves kisfiamat szoptattam, így nem írt fel semmilyen gyógyszert. 3 hónap múlva újabb rákszûrést javasolt.
A májusi eredményem: P4 SIL H: CIN 2. Azonnali conisatio-s mûtét következett. A szövettan eredménye:
Mikroszkópos leírás: 1: A portio felszínét többrétegû laphám borítja, amely kissé kiszélesedett, értlen, benne koilocyták. A hámnak basalis egyharmada elvesztette szabályos rétegzõdését, és magasabb oszlásokat mutat. a squamocolumnaris junctio éles határú. Ebben C jelzésû anyagban a hám basalis kétharmadában is megtaláljuk a magas oszlásokat, a felszínen azonban még laphám figyelhetõ meg. A burjánzó hám beterjed a mirigyvégkamrákba. További metszetekben a felszíni hám levált, illetve csak hám nélküli portio darabkákat találtunk, mélyben cervicalis mirigyekkel.
a kimetszés látszólag az épben történt.
2: Véralvadékban csekély nyák található.
3: Nyákkal véralvadékkal keveredett vizenyõsen duzzadt stromájú proliferatios jellegû corpus mirigyekkel.

Dg: I:Koilocyták. M66040 K: B9770 Ovula Nabothi. M33400 K: 8410 Dysplasia med. grad. (CIN II) portionis uteri. M74007 K: 8710 Epidermisatio portionis uteri. M79960 K: N8800
II-III: Stadium proliferationis endometrii. M79310 K: N9210

Azt mondta az orvosom, hogy ez jó szövettani eredmény, megnyugodhatok elmúlt a baj.

Ezek után egy hónapja ismét voltam rákszûrésen, melynek eredménye P3 Ascus lett.
A nõgyógyászom azt mondta, hogy semmi baj, ez normális, A HPV még benne van a szervezetembe. (A mûtét óta már megkaptam a HPV védõoltás elsõ két adaját. )
Ez tényleg normális, hogy megint rossz az eredményem? Mi lesz, ha megint rosszabbodik?
Újra kisbabát szeretnék, de nem tudom, hogy merjem e. Az orvosom azt mondta, hogy nyugodtam próbálkozzunk. De ha mégis rosszabb lesz az eredmény és közben terhes leszek, akkor mi lesz?
Elõre is köszönöm válaszát!

2012-10-26

Kedves Érdeklõdõ!

Elõször is tudni kell, hogy mi okozza az ASC-US-t most. A HPV vagy gyulladás. Ha HPV, akkor az nem jó jel. Tehát mindenképp javaslom, hogy kérjen egy HPV vizsgálatot, mely konizáció után kötelezõ és ingyenes is!!!! Sajnos a konizációk 1/3-ban visszamarad a fertõzés, mely ha HPV 16 jön ki a tesztnél, az 2 éven belül újra mûtéti indikációt fog generálni.
Plus a partnert is tesztelni kell, mert Önt hiába mûtögetik, a fertõzött partnertõl Ön visszafertõzõdhet.
Teendõ tehát:
1. partner HPV vizsgálata.
2. Ön HPV vizsgálata.
3. Ameddig bármelyikük HPV pozitív, addig csak óvszerrel javasolt a szex.
4. Ha Ön HPV pozitív (magas rizikójú HPV), akkor 6 hónapos immunerõsítõ tablettás kúra ajánlott, mely miatt a teherbe esést egy kicsit el kell halasztani.

Így lehetne elkerülni az újabb mûtétet.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ !

Szeretném megkérdezni, hogy van-e értelme HPV elleni védõoltás beadásának, ha már elkezdõdött a nemi élet, és esetleg fenn áll a lehetõsége a fertõzöttségnek ? Milyen hatása van ilyen esetben az oltásnak ? Várom a válaszát. Köszönettel.

2012-10-26

Kedves Érdeklõdõ!

Van értelme a védõoltásnak egészen 45 éves korig, ha a HPV teszt negatív. Ekkor adja a legnagyobb védelmet, ha már elkezdõdött a nemi élet. Ezen kívül egy NA HPV fertõzés sem csökkenti a vakcina hatékonyságát.
Az oltóanyagban benne lévõ típusokkal való fertõzés esetén már nem ajánlják az oltást azonnal. Érdemes megvárni a gyógyulást elõbb. Egyéb magas rizikójú HPV-kkel való fertõzöttség esetén az oltóanyagban lévõ HPV 16, 18 (Silgard esetén a 6, 11 ellen is) hatékony a vizsgálatok szerint a vakcina, viszont a keresztvédelmek (azaz a más típusok ellen nyújtott védelem) gyengülhetnek.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornõ.

20 éves lány vagyok. Kb fél éve HPV elleni védõoltás miatt elmentem a nõgyógyászomhoz. a citológia hpv gyanút,illetve gyulladást mutatott. keptam rá kúpot, majd az újabb citológia P3 lett ezekkel az adatokkal: parakeratosis metaplasia Laphámelváltozások-laphám atypusos sejtek ASCUS. erre HPV tesztet kértem, melynek eredménye 51-es genotípus. Ezután KLion hüvelykúp kúrát írt az orvos, 10 napig kellett használnom. Most ciklus közepén kolposzkópiát szeretne végezni, és újabb citológiát.
Ön szerint nem húzódik sokáig a dolog? Mire számíthatok? Koploszkópia során elõfordulhat hogy kimetszik a fertõzött részt? Nagyon félek,hogy nem lehet kisbabám. kérem segítsen pozitívan látni a dolgokat!! És a páromnak nem kellene kezelés? 5 éve vagyunk együtt,nem szeretném õt sem elveszíteni. Iszonyatosan ideges vagyok már amióta kiderült a betegség. Kérem segítsen!

2012-10-25

Kedves Érdeklõdõ!

A kolposzkópia a méhnyak nagyítós vizsgálata. Egy festéssel megnézik a sejteket , hogy hol van elváltozás. Ez meg nem jelent kimetszést.
Az a konizáció lenne, melyet 20 évesen HPV 51 mellett ASC-US diagnózisnál nem javaslunk.
Helyette a következõket tanácsolnám:
A partnere HPV vizsgálata.
Óvszerhasználat a szex teljes ideje alatt.
Immunerõsítõ tabletta szedése 6 hónapig 2 hetes ciklusokban.
Meg lehet ebbõl gyógyulni és kisbabája is lehet!
Önök egymásnak az elsõ szexuális kapcsolatai?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Köszönöm a válaszát,nagyon kedves öntõl, de lenne még pár kérdésem.
A páromnak volt 1 évvel elõttem elõttem egy kapcsolata, nekem is õ a második. Az eddigi citológiák rendben voltak,és a párom állítja hogy nem volt mellettem más nõvel kapcsolata.
Senki szót sem ejtett nekem arról, hogy páromat is vizsgálni kéne. Neki semmi tünete nincsen. Sõt az immunerõsítõt sem javasolta egy orvos sem. Sajnos azt érzem rossz kezekben vagyok, és tehetetlennek érzem magam. Kedden lesz kolposzkópa és citológia újra. Volt aki azt mondta rákos vagyok, de volt olyan orvos aki szerint ezek a leletek megfelelnek a HPV okozta gyulladásnak. Már nagyon szeretnék biztos válaszokat,és mielõbbi gyógyulást!!
Kedves Érdeklõdõ!

Eloszor is. A leirt diagnozis nem rak! Egy enyhe rakelotti allapot, mely 90% magatol gyogyul, immunerositovel ez a folyamat gyorsabb lehet. De par honap alatt ritkan tortenik valtozas, ha az ASC-US-t a HPV okozza.
A parja vagy On az elozo kapcsolatabol is behozhatta ezt a fertozest, hisz mindkettejuknek mar volt mas partnere.
Ha nem elegedett a noorvosaval, akkor keressen fel egy masikat, vagy jelentkezzen be egy HPV-Centrumba vizsgalatra.
Ha mar megvolt a ujabb vizsgalata, akkor irja meg azok eredmenyeit is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Tisztelt doktornõ.
Megvan kolposzkópia eredménye.
Nos, azt tudom hogy rossz az eredmény,mivel elmondta az orvosom(váltottam orvost ) de talán Ön tud valami biztatót is mondani.

Kp. szûk hüvely,portio hátul,a méhszáj mellsõ ajkán rizsszemnyi,hátsó ajkán lencsényi erythroplakia. A hátsó területben durva pontozottság. ecetsav pozitív, lugol negatív éles széllel mindkét terület.
Cyt. levéve poz. eredmény esetén loop conisatio.
Kód:N86H0
Segíteségéért elõre is hálásvagyok: Dóra
azt elfelejtettem írni, hogy immunerõsítõként csalánteát, c vitamint és grapefruit mag cseppeket szedek illetve iszom.
Kedves Érdeklõdõ!

Valóban nem a legjobb kolposzkópiás eredmény, de meg kell várni a rákszûrés eredményét.
Immunerõsítõként inkább egy gyógyszert javasolnék, nem teákat. Isoprinosine tablettát, de fél évig kúraszerûen, ha ASC-US vagy LSIL lesz az eredmény. Ha ASC-H avagy HSIL jön ki, akkor a konizációs mûtét indokolt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornõ!

25 éves nõ vagyok.
Megtudtam,hogy Hpv fertõzésem van.Voltam tipizáláson 16,31-es típusút találtak.Az orvos azt mondta,hogy nem lehet kezelni,nagyon megvagyok ijedve.Szeretem a páromat több mint 6 éve vagyunk együtt.Nem tudom hogy elkapta-e tõlem,õ az urulógián tudná ezt kideríteni??Van ilyen laktózos hüvely mosóm az segítene a gyógyulásban vagy ne használjam??Milyen immunerõsítõt szedjek,hogy meggyógyuljak?Ha a párom is megfertõzõdött akkor õ is szedheti azt amit én?Az újra fertõzés miatt..

Köszönöm a válaszát!

2012-10-25

Kedves Érdeklõdõ!

Az Ön korosztályában a nõk fele, a férfiak 2/3-a HPV fertõzött. Ez önmagában nem elég információ tehát. Fontos lenne tudni a rákszûrése eredményét. Írja meg el nekem! És akkor a terápiát is ki lehet következtetni.
MEG LEHET GYÓGYULNI BELÕLE!
Amit tanácsolnék addig is, óvszerhasználat a szex teljes ideje alatt, és a partner tesztelése (bõrgyógyásznál, aki ilyet jól végez - lsd HPV-Centrumok ablakok kék pöttyök).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!

37 éves vagyok, a múlt hónapban levett rákszûrés eredményem: a (LSIL) HPV, (HSIL) CIN 2. Az orvosom azt javasolta, hogy 3 hónap múlva ismételjük meg a vizsgálatot, addig is szedjek Isoprinosinet, védekezzek óvszerrel. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e ez idõ alatt HPV típusmeghatározást csináltatnom, illetve van-e értelme a partner kivizsgálásnak?
Válaszát elõre is köszönöm!

2012-10-24

Kedves Érdeklõdõ!

LSIL vagy HSIL a diagnózis? Kettõ együtt nem lehet.
CIN2 esetében, ha ezt is leírták, akkor jelenleg a konizáció (kismûtét) indokolt. Ha nem szeretne már gyermeket, akkor nincs is miért várnia. Viszont a HPV típusát azért lenne érdemes megtudni, mert 16, 18 esetében mindenképp javasolnám a mûtétet, míg a többi esetben, ha szeretné elkerülni a beavatkozást, nyugodtabban lehet várni. Óvszer használat nagyon jó tanács és az immunerõsítõ szedése is, amelynek hatékonysága legtöbbször 6 hónap után várható. Többszörös HPV fertõzés esetén pedig akár tovább is kell szedni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornõ!

Májusban 3 apró szemölcsöt vettem észre a szeméremajkamon és a hüvely bemenetnél.
A HPV teszt negatív, a rákszûrés P2 lett.Wartec oldattal kezeltem-kezelem, mert jellemzõen hol lelappadnak, hol újra vissza nõnek, de teljesen egy sem tûnt még el, sõt ma újabbakat vettem észre.
Tanácstalan vagyok, a Wartec nem jó? Ilyen borzasztó nehéz ezeket a szemölcsöket eltüntetni? El lehet egyáltalán? Szélmalom harcnak tûnik a dolog, meglehetõsen aggódom.

Tisztelettel várom válaszát!!!

Rita, 34 éves

2012-10-23

Kedves Érdeklõdõ!

Sokszor sajnos szélmalom harc is a szemölcsökkel való küzdés.
A HPV tesztet gondolom nem a szemölcsökrõl, hanem a méhnyakról vették, különben pozitívnak kellene lennie...
Ha a Vartec nem oldja meg a problémát, akkor érdemes lenne váltania pl condyline oldatra vagy egyéb másik condylomára való ecsetelõre. A szemölcsöket el lehet távolítani orvos által is a rendelõben.
Ha az immunrendszerét gyengébbnek érzi, akkor pedig immunerõsítõ tabletta szedése is javasolt kiegészítõ terápiának.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornõ, 56 éves vagyok,éves nõgyógyászati vizsgálaton voltam,!/elõtte való nap házaséletet éltünk,hüvelyöblítést csináltam,lehet ,hogy ez is befolyásolta a citológiát/ manuális, vaginaális uh és a kolposzkopos vizsgálat negatív volt.A citológia vizsgálat eredményétmost kaptam meg. Nagyon megijedtem....Az eredmény szószerint írom.Egyéb nem neoplasticus elváltozások,Reaktív sejtelváltózásokkal járó gyulladás/reparatió/Hámelváltzások.A típusos laphámsejtek nem meghatározható okból ASC-US Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonósítható.3-6 hónap múlva kontroll és HPV vírus tipizálás. Fenn áll a gyanúja a HPV vírusnak???Nem kellene már most elvégeztetni az erre irányuló vizsgálatot????Az orvosom azt mondta "nyugi" lehet,hogy gyulladás,de 3 hónap múlva újra csinál vizsgálatot.Addig betadinos kezelést kapok.Én nem szoktam elhagyagolni magam,rendszeresen járok ellenõrzésre ,tavaly aug. szövettan negatív volt/ erõs vérzés miatt kellett/Mi a véleménye ,használjak-e ezüstkolloidos kezelést, immunerõsítést/ vitamin? vagy az Isoprinosin tabl.....Mit tegyek ???Várom valszát.Köszönettel
2012-10-19

Kedves Érdeklõdõ!

Elõször is ne ijedjen meg!
Sajnos a nõk nem is tudják, de nõgyógyászati rákszûrés elõtt pár nappal (3-6 napig)nem ajánlott szexuális életet élni. Ugyanis maga a szex (behatolással) sérülést, gyulladást idéz elõ a méhnyakon, amit utána természetesen a hámsejtek regenerálnak, reparálnak. Így lehet egy ASC-US eredménye is. Javaslom, hogy 3 hónap múlva menjen vissza kontrollra. Elõtte 6 napig tilos a hüvelyi szex! És mivel ASC-US volt a mostani eredménye, így ha kér a rákszûréssel egy idõben HPV tesztet is, az ingyenes lesz Ön esetében. 4 hónap múlva tudni fogja, hogy valóban milyen a méhnyaka állapota.
Írja meg nyugodtan akkor is a leleteit, ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornõ!

Idén áprilisban erõs hasi fájdalmakkal kerestem fel nõgyógyászomat, aki méhgyulladást állapított meg, ezért csak Unasyn kúra után csináltuk meg a rákszûrést. Ennek eredménye, P3, LSIL, CIN1...Elvégezték a hpv tipizálást, melynek eredménye magas rizikófaktorú 66 típus. Míg vártunk a hpv tipizálás eredményére, isoprinosine-t és betadine hüvelykúpot kaptam. Ennek ellenére az orvosom javasolta a beavatkozást, elmentem a megyei kórházba, hogy jelentkezzek mûtétre, de a vizsgálatot végzõ orvos még egy cytológiai vizsgálatot javasolt! Ennek eredménye szeptember 9-én P2 volt, és csupán a hpv volt rajta megjelölve. Idõközben felkerestem egy magánorvost, mert továbbra is jelentkeztek furcsa tünetek, erõs hasi fájdalom, folyás, viszketõ égõ érzés...Elvégezte a vizsgálatot, és hasi valamint hüvelyi ultrahangot, ahol ismét egy kisebb gyulladást állapított meg. Jelenleg gyulladáscsökkentõt szedek, és a P3 citológiai eredmény óta, folyamatosan igyekszem erõsíteni az immunrendszerem, grapefruitmag cseppel, ezüstkolloiddal, valamint naponta gyógyteakeveréket fogyasztok. A doktor úr javaslatára, egy teljes isoprisonin kúrát kell majd kezdenem, amint befejeztem a gyulladáscsökkentõt.

Lát Ön esélyt arra, hogy meggyógyulhassak?Ugyanis nagyon-nagyon félek a rettegett kórtól...Mindössze 23 éves vagyok....

Várom válaszát!

2012-10-19

Kedves Érdeklõdõ!

Gombát nem mutattak ki Önnél? A viszketés lehet annak a gyulladásnak is a tünete, és arra gombaellenes kúpot kellene alkalmazni.
HPV 66 CIN1-bõl a nõk 95%-a meggyógyul. Ezért ne aggódjon. A gyulladást viszont jó lenne megszüntetni.
A HPV ellen a fél éves Isoprinosine kúrát ajánlanám, de a grapefruit magról akkor kérem, mondjon le, mert az a legtöbb gyógyszer lebomlását befolyásolja, így a gyógyszerek hatékonysága megváltozik.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornõ!

35 éves férfi vagyok.Még nem voltam orvosnál de amit az interneten olvastam ugy tünik,hogy a végbél környékén nekem is hpv virusom van.Azt szeretném megkérdezni,hogy a fagyasztási eljárás egyszeri alkalom illetve többször meg kell ismételni?
Válaszát elöre is köszönöm.

2012-10-18

Kedves Érdeklõdõ!

Ha nem újul ki, akkor egyszer is elég.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktor Nõ!

21 éves férfi vagyok. 9 hónapja jelentek meg az elsõ szemölcsök a nemi szervem körül, és kb. 1 hónappal ezelõtt voltam vele orvosnál. A bõrgyógyász gyors szemrevételezés után megállapította, hogy a szemölcsök condylomák. (konkrét teszt nem készült)
Az orvos javaslatára azóta Bye Wart krémmel és Verummal oldattal kezelem magam.
Az elmúlt 5 hétben a szemölcseim 90%-a már eltûnt. (1-2 szemölcs eltûnt teljesen nyomtalanul, de a nagy részüknél, kisebb pattanásra hasonlító nyomok maradtak. A legnagyobb szemölcsön helyén pedig egy folt maradt. Ez a szemölcs méretétõl egy kicsit nagyobb, de alig pár mm-es, a bõröm színétõl jóval sötétebb.)
Ma vettem észre, hogy 2 szemölcs újra kiújult és bár még nagyon kicsik, de elkezdtek növekedni. Az oldalon olvastam, hogy a szemölcsök gyakran kiújulnak, ugyanis a szemölcsök kezelése nem gyógyítja magát a vírust, ezért ezek miatt annyira nem aggódok.

Ami viszont aggaszt, hogy az orvosom nem javasolt semmilyen gyógyszert, sõt még említést sem tett róla.
Ön szerint nem kéne szednem valamit? Elvégre úgy tûnik az immunrendszerem lassan egy éve nem tudja legyõzni a vírust.
21 éves férfi vagyok, 180cm/64kg, nem dohányzom, viszonylag egészségesen táplálkozok, versenyszerûen sportolok.
Ön mit javasolna?2012-10-17

Kedves Érdeklõdõ!

Hol vannak pontosan ezek a szemölcsök? Kérem, írja le a helyüket?
Él szexuális életet? (ha igen, melyeket: hüvelyi, orális, anális?)
Azonos partnerrel?
Hogyan védekezik?
Borotválja a nemi szõrzetét?
Várom válaszát, melyeknek ismeretében tudok csak tanácsot adni.Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Az elmúlt két hétben tovább folytattam a kenõcsös kezelést, a kiújult szemölcsök eltûntek és az elmúlt 1 hétben nem fedeztem fel újabb szemölcsöket.

Egy barátnõm volt, vele fél évig voltam együtt. A tüneteim megjelenése után pár héttel késõbb szakítottunk (más okokból), azóta és elõtte sem volt mással nemi kapcsolatom. Hüvelyi és orál volt. 3-4 alkalommal használtunk óvszert, utána ezt hanyagoltuk mivel fogamzásgátlót szedett. Õ rendszeresen járt nõgyógyászhoz, sosem volt semmi problémája. 1 hónappal ezelõtt volt Hpv vizsgálaton, negatív lett, most oltást kap.

Régebben rendszeresen borotváltam, pont az egyik alkalom után fedeztem fel elõször szemölcsöket. Utána hosszabb ideig nem csináltam, de most újra elkezdtem (nagyon óvatosan, nehogy megsértsek valamit), hogy nyomon tudjam követni a változásokat ugyanis minden szemölcs a szõrösebb területeken volt jelen, kb. a köldökömtõl 10 centivel lejjebb, a nemi szervemtõl pedig feljebb. Tehát konkrétan a nemi szervemen nem volt semmilyen szemölcs, csak az azt körülvevõ szõrösebb részeknél.

A szemölcsökbõl kialakult kis pattanásokra emlékeztetõ dolgok azóta nem változtak. 3db ilyen van, közel egymáshoz. Nem nõnek, nem csökkennek. A bõröm felületébõl kis mértékben de jól láthatóan kidudorodnak, de egyáltalán nem hasonlítanak a korábbi szemölcsökre. Szinük kb. a bõrömmel teljesen megegyezõ.

A fentebb említett nagy szemölcs után maradt folt nem a szõrösebb területen, hanem annak határ vonalától kissé feljebb kb. fél centire van kb. a köldököm irányába, tehát ez mindig jól látható. Megfigyelésem alapján azt hiszem, hogy egy kicsit mintha halványult volna, de még mindig elég barnás színû és jól látható.
Kedves Érdeklõdõ!

A HPV a borunkon jelen van, de bajt nem okoz mindaddig, mig a boron serules nem keletkezik. A borotvalas viszont mindig okoz valamilyen (kisebb-nagyobb) hamserulest. Es ezzel megtortenik a fertozes.
Szoval szemolcsok megjelenese eseten tilos borotvalkozni!!! (lent!), mert sajat magan szorja tovabb a virust.
Jo hir most, hogy nem jelent meg ujabb kinovese. Viszont a gyogyulas csak akkor lesz kimondhato, ha 3 honapig nem bujik elo ujabb.
Ha megis elojonnek, akkor ismet el kell oket tavolitani, es javasolnam parhuzamosan vele az immunerosito tabletta szedeset.
A borotvalast kerulnie kellene a gyogyulasig.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna