Megválaszolt anonim eseteink
Tisztelt Doktornő!

23 éves vagyok, 2 szexuális partnerem volt eddig, óvszerrel védekeztem. Viszont 2 éve fennálló folyamatos vaginitis+gomba+hólyaghurut( mindig jártam vele orvoshoz, de sajnos sosem múlt el teljesen) a kezembe vettem a dolgot és csináltattam egy nagyobb kivizsgálást. Rákszűrésem mindig P2 volt. A vizsgálatok során kiderült, hogy hpv 31 fertőzésem van (2015 tavasszal derült ki) és herpes simplexem. (a többi std-re negatív vagyok). Azóta sajnos szemölcseim is lettek, csak a kisajkakon, amire a nőgyógyász condyline-t írt fel még tavaly nyáron, de ettől nem múlt el, sőt , megjelent még jónéhány a másik oldalon is. Azóta megjártam velük a bőrgyógyászatot is, de ők is csak tovább küldtek, ide-oda, de végleges megoldás még mindig nem született. Nézegettem az interneten fagyasztásos, lézeres megoldás után is, de mivel nekem azóta legalább 10 db van, egyszerűen nem tudom kifizetni ezt a fajta eltávolítást.Decemberben volt egy fagyasztásos méhszájseb eltávolításom is. A legutóbbi (feb 16-án levett rákszűrésem) negatív eredmény, viszont gyulladást mutat reaktív hámelváltozással, és metaplasia-t. Kérdésem az volna Önhöz, hogy ez lehet a méhszájseb eltávolítástól, vagy ez független attól? Ha független, mennyire kell most ettől megijednem? Isoprinosinet most kezdtem el szedni, plusz c-vitamin, béres csepp. Sajnos a hpv fertőzöttségem valószínűleg legalább 3 éve fennáll, nem csak tavaly tavasz óta. Azóta szexuális partnerem nincsen, nemi életet nem élek. Meggyógyulhatok ebből valaha?Ha valakinek magas kockázatú hpv-je van, az már biztos, hogy rákos is lesz évekkel később?
Illetve, több orvost megjártam már, de mindig mindenki mást mondott nekem a vakcinával kapcsolatban, hogy érdemes-e beadatni fertőzöttség esetén? Van aki szerint ne adassam, van, aki azt mondja, miért nem teszem?! Végül, a tisztelt doktornő tud olyan megoldásról, vagy számomra oep-el igénybevehető kezelési módszerről, amellyel végre megszabadulhatnék a szemölcsöktől?
Segítségét előre is és nagyon hálásan köszönöm!

N

2016-03-01

Elnézést, azt elfelejtettem még hozzátenni, hogy nem dohányzom, és nem is borotválom magam intim területen.
Kedves Érdeklődő!
Sajnos van egy nagyon makacs nemiszervi szemölcse, amely szóródik.
Ezeket folyamatosan kellene fagyasztgatni (ha látja magának), és szedni mellette az immunerősítő gyógyszert (Isoprinosine 55 kg felett: 3x2 tabletta naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet és ezt 6x ismételve). Minden egyes szemölcs fertőz, tehát szórhat.
Valószínű, hogy az immunrendszere nem tökéletes valamilyen okból.
A szemölcsöt nagy eséllyel nem a HPV 31 okozza, hanem a 6 vagy 11 (vagy 42, 44, azaz alacsony rizikójú típusok). A 31-est a méhnyakról mutatták ki, gondolom. Az Önfertőzés (azaz a saját szervezetén belüli továbbfertőzés) elkerülése céljából javasolnám a kérjen információt a készítményről vakcina beadását (ez nem OEP támogatott, 1 oltás 28.000 Ft, és 3-at kell 6 hónap alatt beadni.) A mostani 6/11 és a 31 típusoktól a fagyasztással és a gyógyszerrel szabadulhat meg. Viszont a saját- és újrafertőzést az oltás megakadályozhatja. Méhnyakrák nem alakul ki minden magas rizikójú HPV fertőzésből. Sőt... nagyon kevésből lesz az. De ezt a keveset szeretnénk kiszűrni, és időben meggyógyítani. Önnek jelenleg nincs rákra, de még rákelőző állapotra utaló elváltozása sem. Csak ez a makacs szemölcs... Ennek kiirtásához sokszor kitartás szükséges, de meg lehet tőle szabadulni. Főleg, hogy most nem él nemi életet és nem borotválkozik. A szemölcsök helyét fürdéskor ne a törölközőjével, hanem egy eldobható papírtörlővel nyomogassa, nehogy a törléssel továbbvigye a vírusokat. A fehérneműjét és a törölközőket 6 fokon mossa.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
A fagyasztás után ilyen korán levett citológiai lelete lehet gyulladásos reaktív hámelváltozással, és metaplasiaval.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát és segítségét!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves doktornő.
A kérdésem az lenne,hogy mennyire megbizhatóak,pontosak az eredmények amit a kenetből vett minta alapján állitanak ki (Bőr és N-beteg gondozòban vett minta) HPV-re szürve(2015 novemberben);és,hogy mikor érdemes azujravizsgálat 6-12 hónap?? Eredményem NA

2016-02-28

Nem tudom, hogy melyik labor adta ki az eredményt. Ezek 80-95%-ban megbízhatóak. NA esetén elég a 6-12 havi ellenőrzés.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
...ha jòl emlékszem GenoId-synlab , ez áll a papiromon,de szerintem fel fogom keresni önöket
Várjuk.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt doktornő!
Pár napja condyloma-t diagnosztizáltak nálam a nemi szervemen. Egy db szemölcs jelent meg. Viszont a párommal közösülni próbáltunk de az óvszer felhelyezése során gyakorlatilag leszakadt a szemölcs. Vérzett egy jó ideig majd csak a helye maradt ott. Természetesen fertőtlenitettem a sebet. Ilyenkor mi a teendö? Mire számíthatok? Válaszát előre is köszönöm

2016-02-27

Ez ennek ellenére kiújulhat és fertőzhet újra. Ha a seb meggyógyult, kellene egy HPV tesztet venni Önről. Annak eredménye alapján tudnék a teendőkkel kapcsolatban tanácsot adni. A mi centrumunk végez ilyen vizsgálatot, ha úgy gondolja, jelentkezzen be.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!
Tavaly juliusban végeztek konizációt súlyosfokú dysplasia miatt,most megint nem lett jó a rákszűrésem eredménye hpv vírus,és méhnyak gyulladás,megint agggódhatok a rák kialakulása miatt? Ilyenkor mi a teendő?
Üdvölettel: Krisztina

2016-02-27

Milyen HPV típust mutattak ki a műtét előtt, majd a műtét utáni kontrollnál? Hány éves? Mi lett a szövettani eredménye a konizációt követően?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
A szövettani diagnózis:Súlyos cervicalis dysplasia. (CIN III )
Cervicitis chronica koilocytas hámatípiával. Laceratio portionis uteri.
Secretio fázis jeleit mutató endometrium részletek.
Ennyi van a papírom,és HPV HR pozitív. A mostani eredményem még sajnos nem kaptam készhez. 40 éves leszek. Köszönöm gyors válaszát!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Krisztina!
Kerjen egy HPV-tipizalo tesztet, fontos lenne tudni, hogy melyik HPV okozza most az elvaltozast. Sajnos megint kialakulhat sulyosabb elteres is.
Irja meg az uj eredmenyet egy uj emailben, es akkor tudok a jovore vonatkoztatva tanacsot adni. Jo lenne, ha elkuldene a cytologiaja pontos eredmenyet is.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt doktornö!
3 éve voltam elöször rákszürésen,annak eredménye p2 ,nem neoplasticus elvaltozas,enyhe elyskeratosis ( remelem jol olvasom mert kezzel van rairva) ill. döderlein bacillus. Az orvosom nyugtazta,hogy ez rendben van. Tavaly oktoberben masik orvosnal jartan rakszuresen ezen mar nincsen p szam feltuntetve,csak hogy Bethesda redszercszerint ertekeltek,metaplasia , ASC, ASC-US szerepel rajta. Ezutan 2 honapig szedtem Isoprinosint. Most februarban megismeteltuk a vizsgalatot HPV tipizalassal kiegeszitve. Eredmeny: ASC, ASC-US, HPV DNS 16 pozitiv. Most nem kaptam gyogyszert, az orvosom azt javasolta 3 honap mulva ismeteljuk meg a rakszurest egy CINtec vizsgalattal kiegeszitve. Az lenne a kerdesem,hogy ez rendjen van e igy? Semmilyen kezelest nem kapok,mitol is valtozna citologiam ?!? Nem lenne indokolt a konizacio esetemben? A csaladomban ketten haltak meg 30 eves kor alatt mehnyakrakban, en 27 eves vagyok emiatt aggodok. Monogam kapcsolatban elek 8 eve. Varom szives valaszat!

2016-02-26

A gyógyszert 6 hónapig kellene szedni (naponta 3X2 tabletta adagban, 2 hét szedés 2 hét szünettel, 6x ismételve) , a 2 hónap sokat nem ér...
A CINTEC valószínű pozitív lesz... Nem fog újabb információt adni. A kolposzkópos lelete mit mutat? Én vennék előbb biopsziát, ha lehet, és a családi előzmények tükrében, ha szükséges (még pár kérdést tisztáznék előtte, ön nagyon fiatal, és gondolom, még szülne), akkor javasolnám a konizációt.
Hívjon fel, hogy a kérdéseimet feltehessem, és tudjak biztosabb tanácsot adni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt doktornő!
Bőr és nemibeteg gondozó felkeresése során megállapitották hogy egy kb. 3mm nagyságú condyloma van a nemi szervemen. Vért vettek vizsgálatra mely 2 hét múlva hoz eredményt. Addig várnom kell és majd meglátjuk jogyan tovább.
Ez a megszokott eljárás? Addig is nem kellene valami gyógyszer? Nem fog igy tovább terjedni?

2016-02-26

A condyloma erősen fertőz a felszínéről. Tehát, ha él szexuális életet, akkor ez partnerére nézve rizikó, ugyanakkor Önmagát is továbbfertőzheti.
El kell távolítani a kinövést, belőle szövettant és HPV vizsgálatot kell kérni.
Ha szükséges, kell adni gyógyszert és ecsetelőt (ha kiújulna, le kell ecsetelni mihamarabb). A HPV teszt eredményének birtokában az egyik HPV oltást is érdemes lenne beadni Önnek. Partnerét HPV szűrővizsgálatra irányítanám, hogy lássuk a HPV és a méhnyak sejtjeinek állapotát.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő
Kérdésem a következő lenne vizsgálati eredményem alapján ,melyben ez szerepel:minta Hpv Dns pozitiv,azonban a vizsgálat alacsony LR ès magas HR kockâzatu Hpv-t nem tartalmaz: érdekelne a véleménye,kezelésre ill vizsgálat folytatásra vonatkozóan..ön mit javasol??? Előre köszönöm válaszát

2016-02-25

Ez az NA tipus, mely sem rakot, sem szemolcsot nem okoz. 1-2 ev alatt a szervezet megszabadul tole. Ahogy az elozo kerdezonel is irtam, ovszeres vedekezessel meg lehet gyorsitani a gyogyulas folyamatat. Evente kell rakszuresre jarni es mindig kerni HPV tesztet is, amig nem lesz negativ.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Köszönöm a vâlaszt! Sajna volt szemölcsöm 1 db ,az is lehet hogy nem hpv szemölcs volt,de mikor eltávolitották akkor javasoltâk a vizsgâlatot is.c vitamint és béres cseppet szedek-ezt javasolta a doktornő,köszönöm a válaszát!sokat segített
NA eredmény lehet Önnél úgy is, hogy már csak nagyon kis számban van jelen a vírus. Így típusát nem tudták beazonosítani, csak azt látták hogy valamennyi HPV van. Ez valószínű (így, hogy megírta a kórtörténetét), hogy a régebbi fertőzésből megmaradt alacsony rizikójú HPV (ami a szemölcsöt okozta), ami még lappang.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő!!
2 hónapja lett egy pozitiv hpv tesztem ,viszont kategorizálva ill számozva nem lett..."nem találtak összefüggést se magas se alacsony hpv-sem....ilyenkor mi a teendő???immunerősitő gyógyszerek adhatnak e megoldást?

2016-02-25

NA, azaz nem azonositott tipusnal nem javaslunk immunerositot, 1-2 ev alatt a szervezet maga elbanik vele. Ezt a folyamatot ovszeres vedekezessel fel lehet gyorsitani. Az NA tipus nem okoz rakot. Sokszor elofordulhat NA es magas rizikojuk egyuttes HPV fertozes, de ilyenkor az utobbi ellen adunk gyogyszert.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Jó napot kívánok,nálam a HPV - t 2015 májusában állapították meg mivel szemölcsök formájában jelent meg a tipizalas 68 - as tipust mutatott PAP 3 LSIl lett. Isoprinosinet valamint Indolt szedtem, páromnak 6 es 31 es tipust állapítottak meg! a kérdésem az lenne, hogy ettol a virustól meg e lehet szabadulni ha mindketten negativakká válunk? mivel borkontaktus által is terjed a vírus akkor ovszert se ajanlatos hasznalni?meddig fertozunk amig kimutathato a vírus ?koszonom
2016-02-25

A szemolcsok hol vannak Onnel? Arrol vettek HPVre mintat? A parja hordozza a HPV 6-ost, ami a szemolcsoket okozza. Ezeket el kell tavolitani (egestessel, lezerrel, fagyasztassal vagy ecsetelessel).
Az ovszer csak ott ved, ahol fedi a bort. Ha a szemolcs es a HPV mashol van, akkor tovabbadhato.
A HPV 68 es az LSIL eredmeny a mehnyakrol tortent anyagbol lett, feltetelezem.
Javaslatom: tavolitsak el az osszes szemolcset, a gyogyszer jo lesz a szemolcs kiujulasa ellen, es a HPV 68 altal okozott LSIL gyogyitasara is, ha 6 honapon keresztul 2 hetes pulzusterapaban alkalmazza. 2 het gyogyszerszedes, 2 het szunet, 6x ismetelve. Megfelelo dozisban (3x2 tabl/nap vagy 55kg alatt 2x2 tabl/nap).
Amig van szemolcs, kerulnem a szexualis kontaktust a terjedes megelozese celjabol, Remelem, hogy nem borotvalja az intim teruleteket, mert az is segiti azok terjedeset. Ha parja meg tunetmentes, akkor a Silgard vagy az uj Gardasil9 oltas beadasan gondolkozzon el. Ezt Onnek is ajanlom, bar nem tudom, hogy hany evesek...

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!
Sajnos HPV fertőzés gyanúját fedezték fel 2014 ben akkori eredmény P/2. 2015 3-hó HPV 16,11 P/3 L-SIL infectiogyanúja 6-hónap immunerősités Isoprosine tabletta .2016 Cyt: P/3-689/15 L-SIL HPV ,februárban electroconisatiot végeztek,láztalan panaszmentes állapotban másnap hazaengedtek.3-hét vérezgetés volt már az is megszűnt,az új leletem Az ectocervicalis hámban és a laphám metaplasias mirigyhámban enyhe közepes fokú hámdysplasia (CINII)a kimetszés ép környezetben történt, 3-hónap múlva kell visszamennem vizsgálatra.Szeretném megkérdezni ez rendben van így? nem kell semmit szednem immunerősítésre?még szeretném tudni szexuális életem 2-éve nincs de a párom igényelné az orális szexet ha csak én csinálom akkor is van veszély?Nem tőle kaptam fertőzést vele már régen nincs hagyományos érintkezés.Válaszát ,segítségét köszönöm!

2016-02-24

3 honap mulva kell egy HPV tesztet vegezni, es ha az negativ, akkor gyogyult.
Ha pozitiv, csak akkor kell immunerosito. Dohanyzik? Stresszes az elete? Van alapbetegsege? Ezek mind befolyasoljak az immunallapotot es a gyogyulast.
2016-ban mi volt a HPV teszt eremenye, mielott konizaltak? Ezt nem irta meg.
Oralis szex, ha on vegzi mehet, ha partnere negativ HPVre a nemiszerven. Ha on negativ lesz, akkor pedig visszaallhat minden a regibe (ha mindketten negativak).


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!
2012-ben szültem császármetszéssel. Terhesség alatt találtak egy méhszájsebet és azt mondták, hogy szülés után majd foglalkozunk vele!Jártam évente szűrésre, mindig p2 volt.. de 2014 novemberben p4 cin3 lett a cytológiám! Hidegkéses konizácót végeztek, ahol az épben történt a kimetszés! A harmadik kontrollnál azonban megint nem lett jó a szűrés és HPV jeleit mutatták ki. HPV16-os vírust! Most január 18-án volt egy hasi méheltávolításom (petefészkek megmaradtak) és a szövettanon azt írták (doktor urat idézem): " p3 CIN3 a kimetszés az épben történt,a seb széleknél HPV nyomai láthatók, malignitás nem felfedezhető"! Áprilisban kontroll! Kérdésem az lenne, hogy ezután mi a teendő illetve van e okom aggódni, hogy a vírus még esetleg okozhat e "károkat"! Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Izabella

2016-02-24

ELnézést,kimaradt a korom 37 év, 6 éve monogám kapcsolatban élek, a párom is csináltatott hpv tesztet, minden eredménye negatív! Utolsó együttlétünk január közepére tehető! Köszönöm szépen!
Kedves Izabella!
Miert vettek ki a mehet?
A mehnyakat is eltavolitottak?
Ha igen, akkor mar nem lesz mehnyakrakja. Ilyenkor a kontroll vizsgalatkor a huvelybol javaslom a mintat venni HPV tipizalasra.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Tisztelt doktornő!

A konizáció utáni 3. kontrollon, enyhe fokú laphálézió, hpv fertőzés jele (van az ambuláns lapon)! Ezután tipizáltak hpv 16-os vírust találtak és p3-at! Családtervezésen már túl voltunk,így a méheltávolítás mellett döntöttünk! Méhnyak sem maradt meg!
Érdeklődnék, hogy aggódásra ad e okot, hogy a hpv-nek nyomai maradtak a sebszéleknél? A hüvelyben lehetnek "gondok"?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kedves Izabella!
Ha kivettek a mehet mehnyakkal egyutt, akkor nem ertem hogy hol tortent a kimetszes. Ha kivettek, akkor nem vegeztek metszest is... Akkor mindent eltavolitottak. Ez nem az elso konizaciora vagy az azutani alapotra utal?
Ha a huvely maradt csak meg, akkor belole kerjen majd a kontrollnal egy HPV tesztet. Ott is okozhat tumort a HPV, bar sokkal-sokkal ritkabban, mint a mehnyakon. De jobb tudni, hogy most minden rendben.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna