Megválaszolt anonim eseteink
Tisztelt doktornő! Nemrég condylomak jelentek meg a nemi szervemen. 29/F Kivizsgálták lefagyasztották kaptam condylinet valamint isoprinosinet. 10 honapja állandó partnerem van akivel folyamatosan védekezés nélkül közösültünk. Volt most nőgyógyászati vizsgálaton plusz citologia és egyik sem mutatott hpvre utaló jeleket. Elképzelhető hogy az ő szervezete védekezik a bennem lévő vírus ellen? Ha elmúltak a szemölcsök együtt lehetünk biztonságosan óvszer nélkül? Azt még nem tudom bennem pontosan melyik tipusa van a hpvnek. Kellene erre külön vizsgálat vhol?
2016-03-15

Ha partnerenek nem volt HPV vizsgalata, akkor nem biztos az, hogy o nem fertozott. Csak nala nem okoz tuneteket a virus.
Ha elmultak Onnel a szemolcsok es annak a helyerol, illetve a peniszrol vett mintaban nem mutathato ki tobbet HPV, ugyanakkor a partnerenek is van egy negativ HPV eredmenye (HPV teszttel), akkor elhetnek biztonsaggal ovszer nelkul nemi eletet.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Tisztelt Doktornő!

Januárban voltam általános nőgyógyászati vizsgálaton, aminek az eredményét sajnos nehezen tudom értelmezni. Való igaz, a lelet "kiértékelése" nem az én feladatom, csak nem tudtam feltenni minden kérdést az orvosomnak, meg ugye magát a leletet is már csak otthon volt időm tüzetesebben elolvasni.
P besorolás nincs rajta, üresen van hagyva, ugyanakor LSIL, kóros neoplasticus hámeváltozások vannak feltüntetve (C-besorolás sincs írva), és a HPV van még beikszelve. Valamint gyulladás és reparatio, illetve vegyes baktériumok. A doktor vett mintát HPV tipizálásához, hogy megtudjuk, milyen típusú HPV-m van.
Az lenne Önhöz a kérdésem, hogy akkor ez most milyen leletnek minősül?
28 éves nő vagyok, nem aktív nemi élettel.
Üdvözlettel, Anna

2016-03-14

Kedves Anna!
Ez egy enyhe rakmegelozo allapot, melyet valamelyik HPV okozhat.
Ha megvan a HPV lelete, akkor lehet azt latni, hogy milyen gyakran kell majd kontrollalni Ont. Ezt a nogyogyasza fogja majd megmondani.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt doktornő!
24 éves vagyok. Háromszor lett P3as eredményem, most pedig hpv 56ot állapítottak meg. Mi ez pontosan? Mit okoz? Mit javasol?

2016-03-12

Kedves Erdeklodo!
Mennyi idon belul kapott 3 db P3 eredmenyt? Ha fel even belul, akkor nincs ok az aggodalomra.
Van egy magas rizikoju HPV fertozese, mely mar okoz elvaltozast a sejtekben (kezdeti rakmegelozo allapot). Ezt fel evente kontrollalni kell, gyogyszert is javasolunk ilyenkor szedni, es ovszeres vedekezest minimum fel evig.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


tisztelt doktorno. segitseget szeretnek kerni.jelen panasz.cyt eredmenye-p2 gyulladas,sok lobsejt,atypia gyanu. diagnozis-n7610/3-a huvely szabakut es idult gyulladasa-n8700/1-enyhe cervicalis dysplasia.szeretnem tudni ,mi az atypia gyanu pontosan.most huvely tablettat kell hasznalnom 10-napig.2-honap mulva cyt kontroll vizsgalat.ha ha rakos daganat akkor mik az eselyeim,koszonom.
2016-03-12

Rak nincs elvileg a citologia leirasa alapjan, csak gyulladas, es mellette egy enyhe rakmegelozo elvaltozas. Nem volt HPV tesztje, igy nem tudom, hogy milyen gyakran kellene Ont ellenorizni, es miket kellene igy szednie. Javaslom ezert h a kovetkezo kontrollnal kerjen HPV tipizalast.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő.
30 éves hölgy vagyok,aki egyszer benne volt már ebbe 18 évesen megmütöttek,van egy 6 éves kislányom,és ismét tavaly januárba alapították nálam Hpv.A véleményét szeretném kérni.Azóta egyfolytában bent van a szervezetemben és sehogy nem tudtam eddig leküzdeni. Az orvosom a konizácios műtétet ajánlotta,de bevallom őszintén kicsit félek.Rengeteg isopromisone c,d,e,vitamint szedtem,gyógyteákat ittam,grapefruit cseppet,már lassan elmondhatom mindent kipróbáltam rá és semmi javulás.Ma kaptam meg az eredményem 31 és 35 fajtája van bennem. Párommal együtt elmentünk torok,végbél leoltásra is de annak még eredménye nincs pedig egy hónapja levették.Rettenetesen el vagyok keseredve és nagyon félek,hogy már rákos vagyok azért nem mullik el. Maga mit tudna nekem javasolni? Ezt csak műtéttel lehet eltávolítani mekkora az esélye annak,hogy akkor eltűnik a szervezetemből? Válaszát előre is köszönöm.További szép estét.

2016-03-10

Kerem, hogy irja meg a rakszuresenek az eredmenyet, csak az alapjan tudnam megmondani, hogy kellene-e most muteni es hogy van-e rakra utalo jel.
Sok mindent szedni sem jo. Egymas hatasat kiolthatjak, pl a grapefruit cseppel nem ajanlatos mast gyogyszert szedni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!

Szíves véleményét szeretném kérni. 27/F .Idén tipizálást követően HR:68,51,31 LR:11 került kimutatásra. 2014 februárjában HR:35,58 LR:11. Fél éve önmegtartóztatás minden téren, az elmúlt 2 év alatt egymást követte egy 2-3-6 hónapos isoprin kúra 8 szemes 2 hetes ciklizálással. A 11-es törzs sajnos nem reagált erre, folyamatosan urathea condylomat okoz amit condyline ecsetelővel tartok kordában. Javasolták a 9 komponensű oltást a keresztvédettség érdekében. Utóbbival érdemes bármeddig is várnom? (például negatív tesztig, bár eléggé kilátástalannak élem meg a helyzetet) Válaszát előre is köszönöm!

2016-03-10

Mar csak a HPV 11 van Onben? A tobbibol meggyogyult?


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő,

Köszönöm válaszát!

Az idei tipizálás januárban történt. Bár csak március van, kétlem, hogy a felsoroltak (HR:68,51,31 LR:11) valamelyike is kimutathatatlan szintre csökkent volna azóta. A 11-es a tünetével állandó jelenlétről tesz tanúbizonyságot.Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
A ket teszt kozott volt parner valtasa?
Nagyon furcsan valtoztak a tipusok Onben 2 even belul...
Foleg h beszamol teljes onmegtartoztatasrol.
A mostani januari rakszuresenek mi lett az eredmenye?
Az Isoprinosine-on kivul mast nem szedett a HPV fertozesere?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő,

Önmegtartóztatás kérem értse úgy, hogy 2015 június eleje - 2016 január értendő. 2014 feb. és 2015 jún. között történt partner váltás.

Az isopronosine kúrák 2014 február - 2015 június közötti időre datálhatóak.

Bár a fentebbiekkel a visszafertőződés tényét támasztom alá ami belátom felelőtlen magatartásra utal, ennek megfelelően igyekeztem változtatni 2015 júniusától az alábbiak szerint:

- napi 200-400 mg folsav
- napi 3000-6000 NE D vitamin
- napi 1-2 g C vitamin
- napi rendszerben multivitamin
- napi 1 g Lisine
- rendszeres sport
- kötelező érvényű óvszer használat
- condiloma tünetmentesre történő ecsetelése urathea-ban

Januári tipizálás: HR:68,51,31 LR:11 - melyből a 11-es leküzdését élem meg problémásan.

Meglátásában bízva visszahozhatom az Isoprinosine kiegészítést, tarthatom a jelenlegi "kúrát" és negyed vagy fél évente újratipizáltathatok a nyomon követés érdekében.

Oltással kapcsolatban akár most is oltathatok a 9 komponensűvel, vagy miképp azt jobbnak látja, várhatok egy esetleges jobb teszt eredményig, amit követően folyamodnék ehhez.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Kedves Doktornő. A napokban voltam vissza a cytológia eredményemért, és közölte velem az orvos, hogy pozitív. Ez àllt a stàtuszban: Oc lelet:B/53, kóros flóra, 1-1 koilocyta szerű sejt. Kérdeztem,hogy ez pontosan mit jelent, de nem adott rà egyértelmű vàlaszt. Lactofeel hasznàlatàt javasolta. Azt mondta, hogy fél év mulva menjek vissza, de amikor mondtam, hogy hamarosan szeretnénk egy màsodik babàt is, akkor azt mondta hogy négy hónap mulva ujra leveszi a kenetet. De màs gyógyszert nem írt fel.Én 33 éves vagyok, rendezett pàrkapcsolatban élek, és van màr egy 9 éves lànyom. Kérem a doktornő segítségét, mert én azóta àllandóan sírok, és nagyon félek,hogy valami bajom lesz. Nagyon szépen köszönöm a vàlaszàt!
2016-03-09

Erdemes lactobacillus kupot hasznalni 7-10 napig, mert a huvelyeben a jo es rossz bakteriumok aranya eltolodott. Sajnos a leiras alapjan nem tudom, hogy pontosan milyen a lelete, mert nem adta meg: normal, ASC-US, LSIL, HSIL, P2 HPV gyanu, AGC, AIC, CIS, cc? HPV tipizalast vegeztek?
Ha ezekre kapok valaszt, akkor tudnek segiteni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő. Olvastam a vàlaszàt, amit nagyon szépen köszönök. Én csak az ambulàns lapot kaptam kézhez, amin csak azok az adatok szerepelnek amiket Önnek leírtam, màs nem. Kellett volna màs papírt is kapnom? Köszönöm vàlaszàt.
Nagyon szegenyes a rakszuresenek a leirasa. Ennek ellenere nagy bajt nem latok.
Amit javasolnek, hogy egy olyan nogyogyaszhoz menjen legkozelebb (ha budapesti, akkor akar a mi HPV-Centrumunkba), akinek a citologiai laborja pontosabban irja le a diagnozist. Leghamarabb ellenorzesre majus 9-en mehet, amikor is a rakszuressel egyidoben kerjen egy HPV tipizalast is.
A ketto egyutt mar megmutatja, hogy mi tortenik a mehnyakon. Lehet h teljesen negativ, azaz jo lesz 🙂

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!

A napokban HPV-6 típusú vírus jelenlétét diagnosztizálták nálam (férfi). A fertőzés lehetősége több mint egy évvel ezelőtt volt. Eddig tünetmentes vagyok, a kérdésem arra vonatkozik, mit kell tennem a vírus mielőbbi leküzdése érdekében, illetve milyen időszakonként van értelme szűrésen való részvételre, Válaszát előre is köszönöm!

2016-03-09

Fel evig csak ovszerrel eljen nemi eletet, majd menjen el kontroll HPV vizsgalatra. Amig az pozitiv (tehat HPV 6 vagy mas), addig a condom ajanlott. Figyelje magat naponta, hogy kialakul-e szemolcse. Ha igen, azt le kell ecsetelni vagy fagyasztani.
Kozben erdemes gondolkozni a negy komponensu HPV oltas beadasan. Ez a mostani fertozestol mar nem vedi, de az onfertozestol vagy az uj HPV-ktol igen.
A nemi szorzet borotvalasa, gyantazasa, epilalasa szinten kerulendo gyogyulasig.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kedves Doktornő!

28 éves lány vagyok, tavaly 2015.áprilisban állapítottak meg nálam HPV 68 as tipusu virust,szemolcseim is voltak amiket fagyasztassal illetve Aldara kremmel kikezeltem kb.4 honap kellett hozza. Mikor megallapitottak a HPV jelenlétét a rákszuresm PAP 3 LSIL volt.Immunerositot szedtem valamint C vitamint, decemberben a rakszuresem eredmenye PAP 2 lett HPV tovabbra pozitiv tobb virus jelenleteben, amit nem tipizaltak.Páromnak HPV 6,31 tipusas van. Ovszerrel vedekezunk! A kérdésem az lenne hogy erdemes e beoltatnom magam? valamint ettol a virustol megszabadulhatok? Elofordulhat hogy a HPV tesztem negativ legyen? Ha mindketten negativak leszunk akkor azt jelenti kigyogultunk es egymastol ujbol nem kaphatjuk el?
koszonom valaszát!

2016-03-08

Ha mindketten HPV negativok lesznek, akkor meggyogyultak es mar nem fertozhetik egymast.
Onnek most HPV NA-t mutattak ki?
A szemolcserol vettek mintat HPV tipizalasra? Annak mi lett az eredmenye?
A Gardasil9 oltason kellene gondolkozni a partnereben levo HPV 6 es 31 miatt.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Időpontfoglalás


Sziasztok.

Olvastam a kérdezők között volt olyan is akinek NA nem azonositható hpv-je volt.
Az akkor most mi?nem kimutatható?vagy nem jól sikerült a teszt?
Várom a válaszokat ,akik hasonlóan jártak..köszönöm

2016-03-07

Kedves Kérdező!
Ez nem egy blog, ahol laikusok egymás között kérdeznek és válaszolnak (néha sületlenségeket). Ez egy "orvos válaszol" felület. Kérem, hogy ez maradjon is ebben a funkciójában.
Az NA egy be nem azonosított HPV típus, amely a mai tudásunk szerint sem rákot, sem szemölcsöt önmagában nem okoz. Jelen lehet azonban ezekben az elváltozásokban más típusokkal együtt.
Ugyanakkor egy gyógyuló félben lévő magas vagy alacsony rizikójú HPV fertőzésnél is mutathatnak ki NA-t (mert már nagyon alacsony az adott vírus jelenléte).

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Doktornő!
Szeretnék köszönetet mondani Önnek, az igényes honlap szerkesztéséért. Betegtársaimnak adott válaszai nagy segítséget nyújtottak számomra abban, hogy az elmúlt hónapok eseményiben eligazodjak.
53 éves vagyok 35 éve élek férjemmel együtt. Rajta kívül más szexuális kapcsolatom nem volt.
Rendszeresen, évente jártam rákszűrésre. Az októberi rákszűrés eredménye, bár panaszmente voltam P4 lett. HPV szűrést nem végeztek, azonnali konizációt és abráziót hajtottak végre. A szövettani eredmény minden tekintetben, a méhből és a méhnyakból vett minta alapján is negatív lett. A kimetszés ép szélekkel történt. HPV-re utaló jeleket sem találtak. Szexuális életet a férjemmel a műtétet követő nyolcadik héten éltem. A műtétet követő 6. héten HPV szűrést végeztek az eredmény HPV 56 lett. Semmilyen gyógyszeres kezelést nem kaptam. A három hónapos kontroll eredménye CIN I. P3, HPV-re utaló jelek és baktériumok eredménnyel zárult. Hozzáteszem, hogy egy varratot az orvos bennem is felejtett, ezt is a rákszűrésen, azzal egyidejűleg távolította el. A bennmaradt varrat sok kellemetlenséget is okozott, de sajnos én nem érzékeltem a mélyen bennem "szunnyadó" varratot.
Az orvos a rákszűrés eredményét telefonon közölte, és elmondta, hogy azonnali méheltávolítást javasol rákos betegségem miatt. Elmondta, hogy most éppen szabad is egy műtő, de felhívta figyelmemet arra is, hogy ez a műtét nagyon nagy kockázattal jár. A beavatkozást egyelőre megtagadtam, elsősorban azért, mert kezelőorvosomtól a személyes megbeszélésen több egymásnak ellentmondó választ kaptam. Kértem , hogy adjon immunerősítő gyógyszereket, de ezeket ő teljesen hatástalannak minősítette. Azt mondta az én koromban csak a kés a megoldás. Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben a doktornő javasol-e egy személyes találkozást Önnel a centrumban, hogy mi legyen a teendő?
Másrészt aggódom a férjemért is, mert a fertőzést csak tőle kaphattam el. Nem féltékenység vagy egyéb érzelmi túlkapások miatt, mert ezt már valahogy megemésztettem, hanem aggódom az ő egészségéért is.
Válaszát köszönöm.

2016-03-07

Kedves Érdeklődő!
Köszönöm kedves szavait.
A leírtak alapján a leletei nem indokolják a nagyműtétet. Kérem, hogy jöjjenek el hozzánk mindketten egy konzultációra, ahol végigbeszéljük az eddigi vizsgálati eredményeit (ezeket hozza el mind), megbeszéljük a továbbiakat, és elvégezzük a még szükséges mintavételeket.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna