Információs oldal a HPV-vírusról

Oldalunkon a Humán Papillóma Vírus-ról informálódhat teljeskörûen.

A videó lejátszásához kérjük kattintson a lejátszás gombra.

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi
A HPV-ről

A HPV betûszó, Humán Papillóma Vírust jelent. Ez a vírus felelõs az összes emberi daganat 6,7 %-ért, ezen belül a méhnyakrákok 99,7%-ért. Ma a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedõ kórokozó. Több, mint 130 típusa ismert, ebbõl kb 40 képes betegséget okozni a nemi szerveken.

A HPV testi kontaktus útján terjed. A fertõzés alapvetõ feltétele a bõr vagy a nyálkahártya sérülése. Legkedvezõbb feltételt a vírus terjedéséhez a szexuális együttlét alkalmával keletkezõ mikro vagy makro sérülések adnak. Az egészséges immunrendszer az esetek többségében felismeri a fertõzést és megelõzi a betegség kialakulását. Legyengült immunrendszer esetén (stressz, dohányzás, krónikus betegségek, egyéb infekciók), azonban a vírus tartósan a sejtekben maradhat, és betegséget okoz.

A condyloma kialakulása

Megkülönböztetünk alacsony és magas rizikójú HPV-típusokat. Az alacsony rizikójú HPV-k a nemi nyálkahártyákon szemölcsös elváltozást idéznek elõ. Ez a condyloma. A condyloma kellemetlen kinövés lehet a külsõ nemiszerveken, a hüvelyben vagy a méhnyakon. Ez az elváltozás szexuális együttlét alkalmával továbbfertõzi a partnert, ugyanakkor visszafertõzheti önmagát is. Kezelésekor elsõdleges, hogy a szakorvos a condylomát külsõleg eltávolítsa. Ez történhet elektromos késsel, lézerrel, fagyasztással vagy kémiai ecseteléssel. Ám fontos tudni, hogy a szövetek mélyén lévõ fertõzést - a vírus raktárt!- a külsõ kezelés nem képes maradéktalanul megszüntetni. Az elvégzett terápia ellenére a szemölcsök az esetek felében kiújulnak. A humán papillóma vírust a sejtekbõl teljesen eltávolítani csak az immunrendszer útján lehet. A kezelõ orvos által elõírt immunerõsítõ tabletta segíthet a fertõzött sejteket megsemmisíteni, így a kezelést sikeresebbé tenni.

Méhnyakrák kialakulása ( HPV daganatos elváltozások )

A magas rizikójú („high risk”) csoportba tartozó Humán Papillóma vírusok daganatos elváltozásokat képesek elindítani. Ezért a „high risk” HPV-fertõzéseket komolyan kell venni. A fertõzõdés itt is hasonló, mint a condyloma kialakulásánál. Szexuális együttlét alkalmával mikro vagy a makro nyálkahártya sérüléseken keresztül a vírus megfertõzi a bazális sejtréteget. Ezután évekig képes nyugalmi állapotban, azaz elváltozást nem okozva a sejtekben tartósan élni. Az egészséges immunrendszer képes megsemmisíteni a vírussal fertõzött sejteket, így megakadályozni a betegség kialakulását. Tartós fertõzés és gyenge immunállapot esetén viszont a vírus örökítõanyaga, DNS-e beépülhet a gazdasejt DNS-ébe. Ez a folyamat indítja el a sejtek rákos átalakulását. Ennek nincsenek látható vagy érezhetõ tünetei. Nõgyógyászati rákszûrésen derülhet fény az elváltozásra és annak stádiumára. A szövettani lelet, és HPV-teszt eredményétõl függ a kezelési javaslat. Magas rizikójú HPV-fertõzés esetén az orvos által elõírt, féléves tablettás immunerõsítõ kezelés ajánlott. HSIL/P3 citológiai lelet esetén a kóros szövetrészt kismûtéttel el kell távolítani.

Összegezve a HPV-rõl

Az aktív szexuális életet élõ nõk 80%-a esik át HPV-fertõzésen élete folyamán. A HPV okozta méhnyakrák Magyarországon a 3. leggyakoribb daganat a nõk körében. A férfiak 64%-a vírushordozó, betegség náluk csak ritkán alakul ki, azonban szexuális együttlét alkalmával fertõznek. Mindkét nem esetében a partnerek számával arányosan nõ az esély a HPV-fertõzésre. A dohányzás, a folyamatos stressz az immunrendszert legyengíti, így a fertõzés állandósulhat, majd kialakulhat a rákmegelõzõ állapot, kezelés hiányában pedig a daganatos betegség. A rendszeres, évenkénti szûrõvizsgálatokkal a méhnyakrák megelõzhetõ! A HPV-Centrumok teljeskörû felvilágosítást és ellátást nyújtanak a HPV-fertõzéssel kapcsolatban. A „ Kapcsolat ” ablakra kattintvak kérjen idõpontot!

Tegyünk meg mindent az intim egészségünkért, szépségünkért… MAGUNKÉRT!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna

Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.