Információs oldal a HPV-vírusról
HPV-Centrum
hpv szûrés, hpv vizsgálat, szemölcs

A HPV-Centrumunkat felkereső nők illetve párok vizsgálata magában foglalja az 5 orvos-szakmai területet érintő terljeskörű ellátást. Nőgyógyászat, Bőr- és nemigyógyászat, Fül-orr-gégészet, Cito-pathológia, Labordiagnosztika. Ezek összefogása céljából szükségessé vált, hogy  a HPV-Centrumban egyedülállóan létrehozzuk a HPV-konzultáció lehetőségét, ahol az összes lelet birtokában mindent átfogóan alakítjuk ki a terápiát és adunk tanácsot a szexuális élettel összefüggő ideiglenes életmódbeli változtatásokra.

A konzultáció keretében javaslatot teszünk a szükséges vizsgálatokra, de természetesen a páciensek maguk választhatják ki, hogy miket szeretnének elvégeztetni. A következők állnak rendelkezésre:

  1. HPV konzultáció meglévő leletekkel és/vagy kérdéseikre adott válaszokkal nőknek, férfiaknak illetve pároknak, Vizsgálatok megtervezése, megbeszélése.
  2. Általános nőgyógyászati vizsgálat, kolposzkópiával kiegészítve, konzultáció nélkül.
  3. A méhnyakszűrés a nőgyógyászati vizsgálat során (fájdalmatlan mintavétel a méhnyakról kis puha kefével).
  4. A HPV-vizsgálat a rákszűrés során vett mintából.
  5. Cintec vizsgálat (lsd magyarázat a nőgyógyászati kisszótárban vagy itt lejjebb) a rákszűrés anyagából.
  6. Nemigyógyászati vizsgálat férfiaknak condylómák vagy egyéb nemiszervi elváltozások (kinövések, gyulládások, kiütések   stb) esetén.
  7. HPV szűrés férfiaknak (fájdalmatlan mintavétel a péniszről kis puha kefével) vizsgálat nélkül.
  8. Szájüregi-garati átviszgálás és HPV szűrés férfiaknak és nőknek (fájdalmatlan mintavétel a szájüregből kis puha kefével).
  9. A leletek birtokában a terápiás javaslat megbeszélése, második konzultáció.

Az elsődleges megelőzést jelentő védőoltást az OEP egyelőre csak a 12 éves lányoknak biztosítja az iskolai oltási program keretében szülői beleegyezéssel. A tőbbi női korosztály illetve a fiúk/férfiak oltása még nem támogatott. Mi a pácienseink HPV vizsgálatának eredménye, élethelyzetük és egészségi állapotuk függvényében javasoljuk a védőoltások beadását.

A hölgyek kivizsgálásánál még ma is fontos szerepe van a sejtkenet vizsgálatnak (citológia, méhnyakrákszűrés). Centrumunkban bevezettük a legújabb molekuláris eljárást, mellyel láthatóvá tesszük a sejtek rákos elváltozásait (CINtec). Ugyanazon mintából anyagot küldünk  HPV kimutatásra is, melynek segítségével lehetőség nyílik a vírus típusának pontos meghatározására.

A kezelés fontos része az immunrendszer stimulálása, mely gyógyszeres kezelés helyreállítja a vírus által legyengített védekezési mechanizmusokat, és segít legyőzni a fertőzést. Hat hónapos kúra után jelentősen nő a gyógyulási hajlam, és akár a műtét is elkerülhetővé válik. Amennyiben műtéti megoldás javasolt, előtte kis biopsziás anyagot veszünk és csak annak pozitív eredménye alapján, azaz a legszükségesebb esetben végezzük el a konizációt (kúpkimetszés a méhnyakból, mellyel eltávolításra kerül a beteg szövetrész, és melyet szövettani vizsgálatra küldünk). Onkológai betegség esetén pácienseinket megfelelő klinikára utaljuk.

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó, Zsuzsanna

Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.