Információs oldal a HPV-vírusról

Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat elkezdésétől kezdve 5-7 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
 • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy az aktuálisan zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 
 • Magyarországon 3-féle HPV vakcina kapható. 12 éves lányoknál szülői beleegyezéssel ingyenes oltást végeznek az iskolákban a 2 komponensű oltóanyaggal. Ezen kívül elérhető a 4, és a legújabb, 9 típus elleni védettséget adó vakcina.

Kezelés

Gyógyszeres:

 • Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.
 • Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

 • Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbi esetén egyben kezelés céljából.
 • Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

 • rákszûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 25-30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a méhnyakrák kialakulásának esélye nagyon alacsony, ezért a közös tesztet a nemzetközi ajánlások alapján elég 3 év múlva megismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC, CIN1, CIN2, CIN3, CIS, AIS (régen P3, P4) esetén a HPV-teszt mindenképpen javasolt és állami szakrendeléseken OEP finanszírozott. 

 • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Kimutatjuk vagy kizárjuk vele a valódi rákos átalakulást.

 • Egy nőgyógyászati vizsgálat jelenleg három diagnosztikai eredményt adhat, melyek most már nagyban megkönnyítik a terápiás döntést.

 • Középsúlyos hámelváltozás vagy nem gyógyuló enyhe elváltozás (CIN2, perzisztáló ASC-US/LSIL/CIN1), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.

 • Minden lehetséges vizsgálatot elvégzünk, mielőtt műtétet indikálnánk. Csak a szükséges operációkat javasoljuk.Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna

Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.