hpv virus, immunerõsítõ, védõoltás, szûrés, szemölcs, méhnyakrák


Információs oldal a HPV-vírusról
HPV-Centrum
hpv szûrés, hpv vizsgálat, szemölcs

Férfiaknak

 

Szexuális úton leggyakrabban átadható kórokozó napjainkban a HPV, a human papilloma vírus. Aki elkezdi a szexuális életét, az átesik ezen a fertőzésen, és rövidebb-hosszabb időre hordozóvá, fertőzővé válik. Évekig kimutatható fertőzés esetén a nőknél a HPV méhnyakrákot, hüvelyrákot, szeméremtesti rákot, a férfiaknál péniszrákot, mindkét nemben végbélrákot és torok-garatrákot okozhat. 

A torok-garat régió - a tudomány mai álláspontja szerint - legfőképp orális szex útján fertőződhet, és hosszú, évekig tartó HPV hordozás után rák alakulhat ki belőle. Ez a betegség a férfiakat 3x gyakrabban fenyegeti, mint a nőket. A kb. 40 nemiszervi betegséget okozó HPV típus közül a HPV 16 felelős ezen tumorok 90-92%-ért. Akinek partnere HPV teszttel igazolt HPV 16 pozitív, azoknak mindenképp ajánljuk a szájüreg-garati HPV szűrésünket. Azon férfiak és nők számára is fontos, megnyugtató vizsgálat lehet ez az új szűrés, akik gyakran váltják partnereiket és nem tudják mindegyikük HPV státuszát.

A rákot okozó, magas rizikójú HPV fertőzés tüneteket nem ad, jelenlétéről csak nemiszervi, végbél tájéki és szájüreg-garati HPV vizsgálatokkal győződhetünk meg.  A hölgyek a szexuális életük kezdetétől  (vagy utána 3 évvel mindenképp!) évente járnak nőgyógyászhoz ellenőrzésre, méhnyakrák-szűrésre. A férfiak számára nincs elfogadott nemzeti szűrőprogram. Aki a szájában, nyelvén, torkánál 2-3 hete nem gyógyuló sebet, fekélyt tapasztal, azoknak szükséges egy HPV fertőzésben és/vagy onkológiában jártás gégészt, fogorvost vagy szájsebészt felkeresni.

A nem daganat keltő, úgy nevezet alacsony rizikójú HPV típusok okozhatnak a nemiszerveken, a végbélnél kellemetlen és erősen fertőző szemölcsöket, a gégén papillomát is, melyek fájdalmatlan, de gyakran kiújuló elváltozások.  Ez utóbbira 2-3 hét után is fennálló rekedtség esetén kell gondolni.

Célunk megelőzni mindezen komoly betegségek kialakulását a már HPV fertőzötteknél és a még nagyon fiataloknál.

A legmodernebb diganosztikai módszereket alkalmazva, személyre szabott kezelésekkel, szexuális és általános életmódbeli, valamint prevenciós tanácsokkkal gyógyítjuk sikeresen betegeinket immár 2007. óta.

Ha segíthetünk szorongásában, ha megnyugtató választ szeretne kapni rákrizikójáról, kérjen időpontot konzultációra és/vagy vizsgálatainkra.

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó, Zsuzsanna

Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.