Információs oldal a HPV-vírusról


2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2016-06-25

Tisztelt Doktornő!
Szeretném a segítségét kérni. 25 éves vagyok. Tavaly októberben nemi szemölcsök jöttek ki rajtam. Elmentem nőgyógyászhoz, aki felírt ecsetelőt. Illetve csináltunk rákszűrést. Az ecsetelő hatásos volt, mert az összes szemölcs eltűnt. A rákszűrés eredménye nem utalt HPV-re. Azonban én ragaszkodtam a HPV teszthez, szóval azt is megcsináltattam. Pozitív lett. 16 és 45 van a leletre írva. Az orvos felírta az Isoprinosine tablettát. Ön mit tanácsol, mit érdemes szedni, illetve tenni? Ez a tabletta el tudja pusztítani a vírust?
A 3 havi szűrések elegendőek a folyamatos állapotfelmérésre? Vagy érdemesebb komolyabb vizsgálatokra is még menni?


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Amíg a rákszűrés nem mutat elváltozást, addig mi nem javasoljuk az Isoprinosine tabletta szedését. Viszont az óvszer használatot HPV negatív eredményig igen. A legújabb HPV oltás (Gardasil-9) beadásán is érdemes gondolkoznia. Az oltás nem fogja megszüntetni a már kialakult fertőzését, de csökkenti a szexuális élet során bekövetkező önfertőzést, így a saját immunrendszere által hamarabb bekövetkezhet a vírus legyőzése.
A kora miatt nagy esély van a gyógyulásra, de 3-6 havonta el kell járni rákszűrésre és HPV vizsgálatra. Mivel nem tudok sokat Önről (alkata, alapbetegségei, szexuális partnerei, szokásai stb), így mást nem tudok tanácsolni. Ezeket a kérdéseket mindig egy 30-45 perces konzultáción beszélem át a pácienseimmel, egy email sajnos nagyon limitált felületet biztosít erre.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-25

Tisztelt Doktornő,

25 éves nő vagyok, jelenleg tartós párkapcsolat nélkül. Kórelőzményként fontos elmondanom, hogy amíg tartós (5 éves) kapcsolatban éltem, nagyon gyakran gombás és bakteriális fertőzésekkel kezelt a nőgyógyaszom. (Mycosyst, Gynazol) Ahogy eltűnt az életemből az előző párom azóta ezek a problémák is megszűntek. Minden évben csináltatok rákszűrést, eddig mindig P1 vagy P2 lett az eredmény. Kaptam HPV elleni oltást 19-20 évesen, előtte csináltak HPV tesztet ami negatív lett.
Most legutobb elmentem az éves rákszűrésre ami P1 lett, egyúttal HPV-tesztet is csinaltattam. Meglepődve kaptam meg az eredményt, amely a következőt tartalmazta:
"A minta HPV DNS pozitív (+) es magas kockázatú HPV (HR) típusokat tartalmaz mennyiség szerint rendezett sorrendben."
Természetesen nagyon megrémültem és valahogy érteni sem értettem, hogy Cervarix oltás mellett ez hogy lehetséges. Az orvosom azzal nyugtatott hogy a rákszűrés tökéletes, így annyi a teendőm, hogy félévente kontrollra menjek el, esetleg ha gondolom szedjek Isoprinosinet.
Az lenne a kérdésem először is, hogy oltás mellett hogy kaphattam el a vírust, illetve hogy ténylegesen eltüntethetem-e a szervezetembol immunerősítővel?
Van-e okom aggodalomra, a szexuális életet hogy befolyásolja? Illetve hogy ezek a HPV-típusok a szemölcsöket okozók-e?
Köszönöm előre is megtisztelő idejét és válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Nem írta meg, hogy melyik típust mutatták ki. Az ott kell, hogy legyen jobb oldalt egy négyzetben a leleten.
Oltás mellett lehet HPV fertőzése, hisz a Cervarix csak a 16, 18 ellen ad 100%-os védelmet. Persze akkor, ha 3. oltás után 1 hónappal élt csak szexuális életet. Akkorra alakul ki a védettség ugyanis.
A vírus eltüntethető a szervezetből. Van saját immunrendszere, és ha ez nem működne jól, és lesz elváltozás a rákszűrésén, akkor szedni érdemes a gyógyszert. Súlyosabb esetben kisműtétre kerülhet sor.
A Cervarix nem véd a szemölcsöket okozó típusok ellen.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-24

Tisztelt Doktorno!

Elnezest a buta kerdesert, csak azt szeretnem megtudni, hogy egy evben lehet-e ketszer rakszuresen reszt venni?

Koszonettel!
Viktoria


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Igen, lehet. Ha szükséges. akkor kell is.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-22

Tisztelt Doktornő!

28 éves nő vagyok. Jelenleg egy fél éve nincs párkapcsolatom.Az előző partneremnél HPV pozitivitást mutattak ki.
A véleményét szeretném kikérni a következőkben. 2014. februárjában HPV tipizálást végeztek nálam, melynek eredménye: HR: 16, LR. Ebben az időszakban a cytológiai eredményem P2. Orvosom tanácsára 2014. novemberében ismét HPV szűrést végeztem, melynek eredménye: HPV pozitív, alacsony kockázatú HPV (LR) típusokat tartalmaz. HPV genotipus: LR. 2015. decemberétől teljesen tünet mentes vagyok. 2015. augusztusában a cytológiai eredményem: P2.
A kérdésem a következő: mivel az utóbbi vizsgálat eredménye már nem mutatott ki magas kockázatú HPV típust, lehet azt mondani, hogy a 16-os típus teljesen eltűnt a szervezetemből és csak az alacsony kockázatú típusa van jelen?
Egyáltalán ezt a vírust képes a szervezet leküzdeni, vagy bármelyik időszakban ismét felbukkanhat?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Leila


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A HPV-t le tudja győzni a szervezet. Önnél ez meg is mutatkozott abban, hogy a 16 ( a "legrákkeltőbb" típus) eltűnt, és maradt a LR (alacsony rizikójú). Mivel ez az eredménye viszonylag régi (2014. november, ha jól értelmezem a leírásából), így az is lehet, hogy mára már teljesen megszabadult a HPV-től.
Javasolnám, hogy a következő vizsgálatkor történjen egy HPV tipizálás is a rákszűrés mellett.
Fontos tudni, hogy új partnernél új HPV fertőzés következhet be.
Ezért javasolt a HPV oltás ( a legújabb már 9 típus ellen véd), ami sokban segít a HPV fertőzés okozta méhnyakrák megelőzésben.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-15

Kedves Doktornő!

A napokban lesz loop konizációm. Az eredményem ugyanis P3, HSIL, CINIII, HPV 52 lett.
Ha megvolt a műtét, meg kell próbálkoznom az Isoprinosine készítménnyel? Nagydózisú vitaminkúrát mindenképpen terveztem, erről a készítményről csak mostanában hallottam.
A műtét után mennyivel szokás egyébként kontroll citológiát csináltatni? Olvastam 6-8 hetet, de 3 hónapot is.
4 éve monogám kapcsolatban élünk a férjemmel. 31 éves vagyok, gyereket jövőre tervezünk majd. Összesen 10 szexuális partnerem nem volt, amióta nemi életet élek.
Várom válaszát.
Köszönettel: Kinga


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Fontos lenne a partnere HPV szűrése, arra nézve, hogy ő hordozza-e a vírust a nemiszervén.
Önnél a kontroll rákszűrésig és HPV vizsgálatig nem javasolt a nemi élet (hüvelyi behatolás!). Ez loopnál 6-8 hét múlva szokott megtörténni.
Ha itt kimutatható még a vírus, akkor javasolt elkezdeni a gyógyszer szedését. Hamarabb is lehet (ártani nem árt).

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-15

Tisztelt Doktornő!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy a legutóbbi rákszűrés eredményem P3 lett.melyben be van ikszelve : Kóros, neoplaaticus hámelváltozás azonosítható
Valamint az enyhe fokú intraepithelialis laphám lesio (LSIL)
Valamint alatta beikszelve a HPV

Akkor most fertőzött vagyok? Vagy ez mit jelent .
Ráirva a papirra 3 hónap mulva kontroll valamint klion D 100..
Ha nem javul akkor mütét ezt mondta az assziaztens
Ezek befolyásolhatják azt, hogy lehet e majd gyermekem?

Egyik ujjamon kb 2 hónapja egy szemölcsszerűséget vettem észre ez lehet az?
Nem élek ki csapongó életet, eddigi partnereim száma ia kevés és mindegyik kapcsolatom hosszú távú volt.

Valamint még egy kérdés az orvosommal a szűréskor beszéltük hogy szüneteltessem a fogamzásgátló szedését majd vérvétel stb.
Most igy ebben a helyzetben Őn szerint befolyásolja majd a 3 hónap mulva történő azürés eredményét?
Gondolok itt arra, hogy idő kell majd a szervezetemnek mire vissza áll igy maradhat ki mentsruációm!

Válaszát előre is köszönöm
És elnézést, hogy ennyi a kérdés de meg vagyok ilyedve.

Üdvözlettel: Beus


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ez jelenleg egy enyhe sejtelváltozás, amit valószínűleg valamelyik HPV típus okoz, de most nem tudjuk, hogy melyik. Javasolnék 3 hónap múlva egy HPV vizsgálatot (rákszűrés során a HPV tipizálásra is küldjék el e mintát).
Klion D-t akkor kell használni, ha vannak gyulladásos tünetei, vagy gomba/trichomonas a rákszűrésben le van írva.
Nem műtjük az LSIL eredményt, csak, ha tartósan (2 éve) fennáll, és nem javul.
Az ujján lévő szemölcsöt is okozhatja a HPV egyik típusa.
A HPV szűrés és a fogamzásgátló használata között nincs összefüggés.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-14

Kedves Doktornő!

Napi 3x2 Isoprinosine tabletta mellett szedhető továbbá 2x1 Flavono tabletta, 3x1Viranax vírusellenes hatású gombakapszula? Atypusos sejtek, nem meghat.ASC, nem meghatározható okból (ASC-US)a rákszűrésem eredménye. Korábban, 2 éve voltam műtve hpv 16 miatt, sikeres volt a műtét, de 1 hónapja a fenti eredményt kaptam.
Válaszát előre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Fontos! Nézzék meg, hogy jelen van-e újból vagy még mindig a HPV 16!
Partnerét is javaslom ezért szűrni HPV-re.
Flavono szerintem szedhető az Isoprinosine-nal (bár tapasztalatom nincs vele). A Viranax mindenféle gombakivonatok keveréke. Véleményem: nem szerencsés ennyi gyógyszert/gyógyhatású készítményt/étrendkiegészítőt egyszerre szedni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-14

Tisztelt Doktornő!

55 éves nő vagyok. A citológiai leletem: értékelhető, de zavaró mértékű lob. Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás nem látható. Kértem a HPV szűrést, ami sajnos magas kockázatú: 33 - eredményt hozott. NŐgyógyászommal még nem tudtam konzultálni (friss az eredmény). Kérdésem, hogy mi a teendőm magammal, illetve a párkapcsolatommal kapcsolatban. Köszönettel: I.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Teendők:
Partner szűrése HPV-re.
Óvszer használata a nemi életükben amíg mindketten nem HPV negatívak.
Kontrollra járni 3-6 havonta.
A jelen gyulladást gyógyítani.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-14

Tisztelt Doktornő. A véleményét szeretném kérni a következőkben: 33 nő vagyok babát még 5 évig nem tervezünk, 10 éve élek együtt párommal. Az utolsó rákszűrésem eredménye: súlyos cervicalis dysplasia, kóros neoplasticus hámelváltozás HSIL CINII/CINIII és HPV 31. 4 hete volt a leep conisatio műtétem. Az eredményekre még várok. Milyen esélye van annak, hogy gégerák is kialakulhat nálam? Dohányzok és gyakori a torok gyulladás szerű tünet és kb 2-3 hónapja szenvedek erős fülcsengéstől amely fül fájdalommal is jár. Tudom komplex a kérdésem, de Ön javasolja a gégerák szűrést? Vagy szájüregi HPV vizsgálatot? Válaszát előre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Mindenképp javasolok egy fül-orr-gégészeti vizsgálatot, nemcsak a HPV miatt, hanem a dohányzás és a leírt tünetei miatt is. Nagyon kevés helyen végeznek még itthon szájüreg/garat szűrést. Ezután érdeklődnie kell. Mi a HPV-Centrumban havonta egyszer szűrjük a szükséges eseteket.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-13

Tisztelt Doktornő!

26 éves nő vagyok.Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni Öntől:
2015.júliusában második P3 cytológiai (enyhe fokú intraepithelialis laphám lesio, HPV) eredményem miatt HPV tipizálást végeztek, melynek eredménye 16-os típus lett.
Orvosom tanácsára elkezdtem a Silgard védőoltás beadatását, melyből az első kettőt meg is kaptam. Közben kiderült, hogy terhes vagyok, orvosommal egyeztetve az utolsó oltást elhalasztottuk a szülést követő 6 hetes kontrollra. A terhességem elején levett cytológia még mindig P3 volt, így feltételezem, hogy a HPV még mindig jelen van a szervezetemben. Jelenleg a 40.héten járok, bármikor szülhetek.
Tavasszal párom is elvégeztetett egy HPV szűrést, nála is a 16-os típust azonosították. Az orvos javaslata az, hogy Ő is kapja meg a Silgard védőoltást, egyéb teendőt egyelőre nem írt elő.( a szigorú dohányzás mentes életmódon kívül)
A kérdésem az lenne, hogy valóban védelmet nyújt-e a védőoltás páromnak is és hogy ezen kívül tényleg nem tudunk mást tenni?
A szülés miatt most egy ideig nem fogunk nemi életet élni, ám a 6 hét letelte után szeretnénk az újrafertőződés félelme nélkül élni. Azzal tisztában vagyok, hogy gyógyszer nincs a HPV ellen, viszont sokféle immunerősítő módszerről olvastam, amely hatásos a HPV ellen.Ön mit javasol, milyen módszerrel vegyük fel a harcot a betegség ellen?
Illetve hogy páromnál már most elkezdhetőek a "kezelések", vagy majd együtt kezdjük el a 6 hét letelte után,mikor már én is kezelhető vagyok? (immunerősítésre gondolok)

Válaszát előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel,
Szilvia


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A legfontosabb, hogy a gyermekágy utáni első kontrollig (6 hét a szülés után) ne éljenek nemi életet.
Itt kérje meg a nőgyógyászát, hogy küldjön el mintát HPV tipizáslásra is (ne csak rákszűrésre).
Ekkor látjuk az aktuális HPV állapotát.
Amíg mindketten HPV 16 fertőzöttek, addig csak óvszerrel tanácsos az együttlét. Az oltás a 7. hónap után kezd védettséget adni az új fertőzések ellen. A jelenlévőktől az immunrendszeren keresztül tudunk megszabadulni. Ez partnerénél egyszerűbb lehet, ő szedhet bármit. Ön a terhesség és szoptatás alatt eléggé korlátozott típusú készítményeket fogyaszthat. Gyógyszert nem is igazán. Az étrendkiegészítőkről meg kell kérdezni a gyógyszerészt, hogy mit ajánlana Önnek.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-11

Kedves dr Ragó Zsuzsanna!
3 havonta megyek rakszűrésre high risk tipusú Hpv infekcio miatt mely tipizalas soran 5 honapja derult ki.
Immunerositot nem szedtem csak vitaminokat.
Az elozo rakszuresemen az szerepel hogy p2 egyeb nem neopl.hamelvaltozas-gyulladas
(reparatio).
Az ezt megelozon pedig p3 ascus, egyeb nem neopl.hamelvaltozas-gyulladas ( reparatio).
E ketto kozott derult ki a hpv fertozes meglete.
A gyulladasos (reparatio)reszt nem ertem hogy mit jelent konkretan.
Semmifele gomba vagy trichonomas vagy bakterium nem volt feltuntetve.
Akkor ez egy mehnyakgyulladast jelez kórokozó nélkul?
Sajnos erre nem tert ki az orvos egyszer sem. Nekem sem tunt fel caak most itthon hogy ujra atneztem a leletet.
Valamint szeretnem megkerdezni hogyha 3 havonta megyek citologiara akkor hpv tesztet is mindig kellene levetetni vag yeleg 6 havonta? Mert ugye isoprinosinet nem szedek csak vitaminomat ( c-vitamin,d-vitamin,folsav es cink.)
Illetve megegy utolso kerdes: az orvos nem tartja fontosnak hogy levetessem ujra a hpv tesztet a kenettel csak ha netan elvaltozast okoz a hamban a virus. Lehetseges e,illetve mi a menete annak hogy a mar levett es kiertekelt kenetbol utolag hpv tesztet kerjek? Mert mintha olvastam volna hogy ez elvileg lehetseges. Elnezest ha butasagot kerdeztem volna.
Vagy keressek egy masik orvost?


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A már levett kenetből nem könnyű és nem olcsó kimutatni a HPV típusát. Rutinból nem is végzik.
A "HPV fertőzés megléte" hogyan derült ki két rákszűrés között? Melyik típust mutatták ki?
A HPV-t elégséges 6 havonta követni tipizálással. Persze akkor, ha a partnere közben nem változik.
A gyulladás és reparatio lehet a HPV-ből való gyógyulás jele is, ha egyéb kórokozó nincs feltüntetve és nincsenek tünetei (folyás, égés, viszketés, rossz hüvelyszag stb).


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.