Információs oldal a HPV-vírusról


2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2016-05-30

Meg annyit szeretnék kérdezni,milyen immunerősítőket es hogyan szedje a kislányom!?mint már irtam 18éves es 56kg!Nagyon-nagyon szépen köszönöm a válaszát!!

Kérdés:

2016-05-30

Tisztel doktornő!Köszönöm szépen a vàlaszàt,a probléma csak az, hogy Erdélyből írtam Önnek es tölünk 350 km van a HPV Centrum Budapesten!Debrecenbe voltunk nõgyógyásznál a kislányommal én már évek óta oda járok!Tudna-e ajallani a Doktornõ Debrecenbe hová menjünk el!?aggódó anyuka!Köszönöm szépen!

Kérdés:

2016-05-29

Az utolsó hozzászóló vagyok:
Még annyit fűznék hozzá, hogy azért vagyok bizonytalan, mert egy P3 után, amit Hpv magas kock.okozott, tehát elindított egy rosszindulatú folyamatot, hogy lehet az, hogy a következő citológia már "csak" P2, amikor maga vírus még ott van? Tehát mitől javult az állapotom? Elnézést, ha ostoba kérdést tettem fel, de nagyon aggódom, az egész miatt.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A citológia javulhat, hisz a legtöbb esetben működik az immunrendszerünk :).
A vírus azonban sokáig még bent maradhat, lappanghat.
P2 eredmény akkor is lehet P3 után, ha 6-8 héten belül vettek újra mintát a méhnyakról (rálszűrésre vagy HPVre).
Fontos a HPV teszttel együtt való ellenőrzés, hisz az egy objektív rizikót fejez ki a rákelőtti folyamatok elindulására egy P2 rákszűrés mellett is.
Ilyenkor HPV 16, 18, 31, 33, 45 mellett én a 6 havi kontrollt javaslom. A többi magas rizikójú fertőzésnél, teljesen negatív kenet esetén (P2, CIN0) évente elég lehet az ellenőrzés, de ez mindig a vizsgáló orvos döntése legyen az egyéb leleteket és kórelőzményt figyelembe véve.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-29

Kedves Doktornő!

Szeretném a véleményét kérni abban, hogy egy p3-as rákszűrés ( asc-us) majd miután 4 hónap múlva megismételték akkor már P2 lett, valamint az volt még a leleten, hogy:
" A kenet általános minősítése: Negatív, kóros neoplasticus hámelváltozásokra, illetve:
Egyéb,nem neoplasticus elváltozások: Reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio).
A kórokozók felsorolásnál semelyik sincs beikszelve, tehát gondolom ez azt jelenti,hogy nincs kórokozó a kenetben?
Illetve hogy hogy lehet,hogy most P2 lett? Ez azt jelenti,hogy javult az állapotom? Akkor is lehet ez az eredmény, ha még jelen van a magas kockázatú HPV-m? Mert azt olvastam itt,hogy ahhoz,hogy az eltűnjün, 6-12 hónap szükséges. Nekem pedig 4 hónapja derült kia HPV.
HPV51.
Tehát van e aggódni valóm?
Köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Volt újabb HPV tesztje?

Az ascust egy "reparáció" miatt írták le, valószínű a HPV-ból való gyógyulási folyamatot látták.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-29

Tisztelt Doktornő!
A CINTEC plus vizsgálatról szeretnék kérdezni, hogy ez pontosan miből áll? Sajnos az orvosom még csak nem is hallott erről,így nem tudott felvilágosítani.
Ha ezt a vizsgálatot kérem ott, ahol elérhető, akkor abban lesz HPV teszt,sima citológia és ez a biomerkeren alapuló vizsgálat is? Vagy a három közül csak az, amelyiket kérem?
Az ártáblában láttam, hogy Önöknél van citológia, de a CINTEC vizsgálat árát nem találtam meg, így szeretném megtudni, hogy az mennyibe kerül, gondolom erre az árra még rájön maga a nőgyógyászati vizsgálat díja, ugye?



Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Vizsgálati díjak a centrumunkban:
Nőgyógyászati ár(10.000 Ft) + rákszűrés (2.500Ft), ebben nálunk benne van a szükség esetén elvégzendő Cintec is. A módszernek az interneten utána nézhet. Nagyon bonyolult laikusok számára a mechanizmus.
Ehhez pluszban kell a HPV teszt árat is venni (6.500 FT).

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-29

Tisztelt Doktornő!Kislányom 18 eves es 2 éve él tartós kapcsolatban.Idén március végén nõgyógyaszati kontrollon voltunk mivel menstruacios problemai voltak es kiderült h PCOD-je van amire kaptunk kezelest is fogamzasgatlot is es endokrinologushoz voltunk küldve!a vizsgalatkor mehnyakraszürest is kertünk a lányomnak es az erdemeny LSIL,P3,CIN1,kolposzkópia:kis jod negativitas 11-1 reszen!Hpv tipizálás eredmenye Hr 16!kezelesek amiket a nőgyógyásztol meg kaptunk:Ghynophylus,borsavas kúp,Estrokad krem!Nagyon szépen kérem a segítségét h mi következik ezután,hogy van esely a teljes gyógyulásra!?Egy nagyon aggódó anyuka!!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A lányok 50%-a fertőzött HPV-vel ebben a korban. A HPV 16-ra (legerősebb rákkeltő hatású HPV) viszont immunerősítő tablettát is érdemes lenne szednie. Továábá óvszerrel javaslom a szexuális együttléteket, hogy ne passzolgassák a fiúval a vírust ide-oda.
Az ő esetükben mindenképp érdemes lenne egy HPV konzultáción a Centrumunkban részt venni, mert további vizsgálatokra is szükség lenne, mind a kislányának, mind a fiúnak.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-28

Tisztelt Doktorno!
Hpv teszt es sima citologia kozott 7,5 het telt el.
Biztosra veheto igy az eredmeny?
Csak mert eloszor p3 ascus majd hpv teszt hr pozitiv es utana 7,5 het mulva az ismetlo citologia p2-es. Ez lehetseges vagy aggodjak? A citologus a mostani p2 utan azert eloirt egy 3-6 honap mulva ismetlest. De en aggodok igy most junius kozepen megcsinaltatom az ismetlo citologiat ( az elozo utan 9 hettel.)
Immunerositest gyogyszer formajaban nem irtak fel mert allergias vagyok az egyik osszetevore igy vitaminokat szedek. ( d-vitamin, folsav,szelen,cink,c-vitamin)
On szerint ezekkel a vitaminokkal,gyogyszer nelkul is lekuzdheto a hpv?
Marcius ota ovszerrel vedekezunk es oralis szexet egyenlore szamuztuk amig meg nem gyogyulok.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Melyik HPV típust mutatták ki Önnél?
Ez meghatározza a kontrollok frekvenciáját.
Mi 8 hétnél korábban nem végzünk ellenőrző mintavételt, mert "nem valós, fals, ál P2" eredményt adhat.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Akkor most ezek szerint a 7,5 hettel kesobb levett citologiam fals lehet?
Po tosabban 7 het 5 nap telt el a ket mintavetel kozott. Ket nap hijan 8 het.

Kérdés:

2016-05-27

Tisztelt doktornő!

41 éves nő vagyok.Lett egy új partnerem aki kérésemre kivizsgáltatta magát orális érintkezésünk után(teljes körű STD kivizsgálás húgycsőből és vérből(orális aktus után 3-4 héttel).Eredmény: húgycsőből:HPV Na genotipus,HR és LR kockázatú géneket nem találtak,ezen kívül ureaplasma. Minden más negatív neki.Saját magamnak is megcsináltattam ezután ugyanezeket a vizsgálatokat. Minden negatív lett Rákszűrés P.2. és HPV negatív.Csak orális szex volt köztünk 2x,közösülés egyáltalán nem.Ezután 2 héttel fájt a torkom.Kérdéseim:Valószínűleg a partnernek orálisan nincs fertőzése,ha nekem a HPV szűrésem negatív lett?Egyikőnknek sem készült HPV-re torokváladék vizsgálat.Van ilyen? Mennyire releváns ez? Érdemes megcsináltatni?Milyen panaszokkal járhat torokban,ha én ezt elkaptam?Mennyi idő után lehet panasz?Most már állandóan szűretni kell magam (a torkomra gondolok)?Gégésszel?Ha valaki csak a szájában kap el HPV-t,akkor én a következő partneremet csak szájon át fertőzhetem(ha egyáltalán én fertőzött vagyok)?Meddig?Ha valaki használt utánam intim borotvát(nekem a nőgyógy. HPV szűrésem negatív,csak torokból nem lett elvégezve),akkor ezen a módon nem kaphatta el tőlem ugye?Én most a nyálammal fertőzhetem a környezetem?(Bár gondolom egyáltalán nem biztos,hogy fertőződtem.)Mikor érdemes ezt vizsgáltatni?Köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ezeket a kérdéseket szoktuk egy 45-60-perces konzultáció keretében végig venni, megbeszéljük a szexuális életre vonatkozó új "szabályokat" , kiírjuk a valóban szükséges vizsgálatokat, és az ellenőrzések időpontját is egyeztetjük.
Ez egy nagyon komplex vírus, 5 szakterületet érint az orvostudományon belül is. Egy "orvos válaszol" lehetőség ennek szűk, nem elégséges keretet tud csak biztosítani. Javaslom, ha ideje engedi, hogy jelentkezzen be egy konzultációra.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-26

Jó napot! Szeretnék érdeklődni hogy Nyíregyházán hol csinálnak tesztet férfiaknak? Köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Dr. Együd Katalin végez HPV szűrést a bőr- és nemibeteg gondozó szakrendelésén és a magánrendelésén.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-26

Tisztelt Doktornő!
2015.novemberében HPV 16-ot állapítottak meg nálam, majd pedig márciusban súlyos kóros laphámelváltozást, konizációt javasoltak, mely május 10-én meg is történt. Ennek leírását és eredményét, bemásolom ide:
Makroszkópos leírás

I. Több darabban érkezett, összmennyiségben 20x15x10 mm nagyságú, vörösesbarnás színû nyákos kaparék Több darab 1 blokk

II. 20x20x7 mm nagyságú conisatum, mely orientatios pontot nem tartalmaz.

III. Több darabban érkezett, összmennyiségben 10x107 mm nagyságú, szürkésbarnás,illetve vörösesbarnás színû nyákos kaparék. Több darab 1 blokk
I, III. Mikroszkóp alatt kaparékos anyag látható, benne lényegében csak endometrialis szövetlemezek mutatkoznak, ezekben a mirigy-stroma arány megtartott, szabályos proliferatios jelleg látható. A mintában foszlányokban
láthatóak szabályos endocervicalis fragmentumok.

II. A conisatum teljes feldolgozása után az ecto-endocervicalis hám átmenet hosszan követhetõ. A többrétegû laphámban több pontban felszínesen koilocyta alakok figyelhetõek meg, egy területen az átmenetnél a laphám legalább felére kiterjedõen láthatóak érésükben gátolt, szabálytalan magszerkezetet mutató
sejtek, osztódó alakok a basalis réteg felett is megjelennek. Utóbbi terület p16 immunreakcióval blokk pozitivitást ad. Az endocervicalis mirigyek szabályos
szerkezetûek, körülöttük enyhe chronicus gyulladásos sejtes beszûrõdés látható.

Egy pontban szintén a hámátmenetnek megfelelõen egy tágabb mirigylumen, benne eosinophil törmelékes anyag mutatkozik.

Diagnózis

I, III. Proliferatios endometrium.
II. A cervix high grade squamosus intraepithelialis laesioja (HSIL/CIN-III) A high grade elváltozás a resectios vonalakban nem jelenik meg, a koilocytás
atypia a resectios vonalakat megközelíti - szoros kontroll javasolt.

Kérem, legyen kedves megírni, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy ne újuljon ez megint ki? Sportot szeretem, de sajnos nagy stresszel járó munkám van.
Köszönettel


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Volt egy súlyos közvetlen rák előtti állapot a méhnyak szövetében.
Elvileg ép, egészséges szövetek maradtak bent. A HPV 16 miatt 3 hónap múlva HPV teszt és rákszűrés javasolt. Addig a szexuális élet kerülendő. Immunerősítő tablettát és D vitamint (2000 NE-t) lehet kiegészítő kezelésként szedni, hogy a véletlen még ott lévő vírusok is elpusztuljanak.
A kontroll eredmény alapján kell majd a további teendőket megbeszélni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-25

Kedves Doktornő



A magaskockázatú HPV vírus okoz medence kismedence gyulladást, ha igen a gyulladás így más szervre is rámehet pl:petefészek, bél stb?

A szerevezetből hogyan lehet teljesen kiírtani a HPV, főleg, ha magaskockázatű a mai orvosi tudomány álása szerint?

Akiben már benne van a HPV vírus érdemes-e magát beoltattni a védőoltással?

Megköszönöm válaszát


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Nem okoz kismedencei gyulladást a HPV. Nem terjed át a környezetre a mai tudásunk szerint.
A HPV típusától függ az oltás beadásának időpontja.
A HPV eltüntethető a szervezetből.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.